Perioada postnatala. Cum te afecteaza psihic aceasta etapa si la ce sa te astepti

/ / Modificat: 2023-06-03
Perioada postnatala. Cum te afecteaza psihic aceasta etapa si la ce sa te astepti

Perioada postpartum este acel moment in care femeile se simt cel mai vulnerabile. Acele momente in care corpul trece prin numeroase schimbari, in care hormonii o iau razna, in care apar tot felul de sentimente, de la teama pana la extaz, combinate cu oboseala si, uneori, vinovatia ca nu faci destul, isi vor spune cuvantul. Nimeni nu este pregatit sa faca fata acestor momente. Insa, poti sti, inainte ca aceste momente sa vina, la ce te poti astepta, pentru a gestiona situatia mai bine.

Este normal sa simtiti teama in orice situatie  

Atunci cand esti la primul bebelus, este normal sa te temi la fiecare noua situatie cu care te confrunti. Maternitatea te pune la incercare in mod constant si, indiferent cate carti citesti si cate sfaturi primesti, pana nu treci chiar tu prin diverse situatii pentru a experimenta acele lucruri, nu vei sti exact cu ce te confrunti. De aceea, frica este un sentiment normal si nu ar trebui sa te simti vinovata pentru ca o simti.

Intuitia este cel mai bun aliat al tau

Acesta este unul dintre lucrurile de care iti vei da seama mult mai tarziu, cand vei privi inapoi. Timpul iti va da intotdeauna dreptate in legatura cu deciziile luate, chiar daca ai intampinat critici precum "nu tine bebelusul mereu in brate ca se obisnuieste", atunci cand tu stii ca asta este cel mai bine pentru el si pentru tine. Iar exemplele pot continua.

Prin urmare nu te neincrede niciodata in tine, deoarece intuitia este o superputere care vine odata cu maternitatea.  

Exista momente de tristete

Desi se spune ca maternitatea este cea mai fericita perioada din viata unei femei, nu este intotdeauna asa, iar idealizarea ei nu ajuta.

Toate schimbarile prin care treci din punct de vedere fizic si mental, presiunea pe care o simti pentru a face tot ce e mai bun si oboseala pe care o acumulezi din cauza noptilor nedormite te pot face sa te simti trista (uneori pentru mai mult timp decat ti-ai dori).

De aceea este important sa vorbesti, sa iti faci timp pentru tine, sa ceri ajutor daca epuizarea te afecteaza prea mult, iar daca vezi ca nu te descurci, sa ceri ajutor profesional. Depresia postpartum este o realitate, iar pentru a trece peste aceasta este important sa o constientizezi.

Poti plange de epuizare

Acesta este unul dintre lucrurile care le surprinde cel mai mult pe proaspetele mamici, dar despre care se vorbeste prea putin. Noptile nedormite pot fi o bomba cu ceas, pentru ca nu vei reusi sa mai vezi luminita de la capatul tunelului. Tocmai de accea este important sa delegi sarcini cu intreaga familie si sa soliciti ajutor atunci cand ai nevoie.

Maternitatea aduce cu ea o doza de singuratate

Acest lucru este inca un subiect tabu. Maternitatea este traita ca un fel de doliu pentru femeia care ai incetat sa mai fii (pentru ca acest lucru te schimba pentru totdeauna si nu mai exista cale de intoarcere) si pentru cea care s-a nascut odata cu copilul.

Aceasta schimbare aduce cu ea singuratatea pe care o implica aceasta schimbare. Te vei gasi adesea singura cu gandurile tale, te vei simti neinteleasa de cei din jur, mai ales daca acestia nu au fost parinti, si vei simti ca toata lumea isi vede de viata lor, mai putin tu. Este in regula sa simti asta. Aproape toate femeile au trecut prin aceasta perioada, care este mult mai intensa insa in cazul celor care aveau o viata sociala foarte activa inainte de venirea copilului pe lume.

Ce poti face pentru a trece mai usor peste aceasta perioada

Vorbeste cu partenerul

Descarcarea tuturor acestor sentimente este fundamentala pentru a imparti aceasta povara grea. Evident, persoana cu care ar trebui sa faci acest lucru este partenerul de cuplu, deoarece este persoana care te poate intelege cel mai bine si te poate sustine. 

Acorda-ti timp pentru recuperare

Recuperarea fizica dupa nastere dureaza pana la 6-8 saptamani. Acorda-ti timpul necesar sa te recuperezi 100% inainte de a pune alte poveri pe umerii tai. Cere cat mai mult ajutor in toata aceasta perioada si odihneste-te cat poti de mult.

Cere ajutor profesional

Daca te confrunti cu depresie post-partum cere ajutor profesional. Un psiholog este cel mai in masura sa te ajute sa depasesti aceasta perioada.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre