Cum tratam caderea parului dupa nastere. Cand este cazul sa te adresezi unui specialist

/ / Modificat: 2023-01-22
Cum tratam caderea parului dupa nastere. Cand este cazul sa te adresezi unui specialist

Caderea parului este o problema cu care se confrunta majoritatea femeilor dupa nastere. La cateva luni dupa ce devin mame, femeile observa ca parul incepe sa le cada mai mult decat inainte. De obicei se intampla la aproximativ 3 luni dupa ce dau viata si aceasta etapa dureaza cateva luni, dupa care parul incepe sa se regenereze.

Cat par este normal sa pierzi dupa nastere

Multe proaspete mamici isi fac griji din cauza ca pierd multe fire de par, insa specialistii spun ca acest lucru este normal, pana la un punct. Iulia Panturu, medic specialist dermatolog, a explicat, in cadrul emisiunii „Neatza cu Razvan si Dani”, de ce cade parul dupa nastere si cand este cazul sa ne facem griji.

„Pe toata durata sarcinii cresc nivelurile de estrogen, progesteron, prolactina, iar imediat dupa nastere nivelul de progesteron si estrogen ajunge inapoi la nivelul la care a fost inainte de sarcina. Acest estrogen crescut de-a lungul sarcinii face ca parul sa nu cada aproape deloc. Insa tot ce nu a cazut in cele 9 luni de sarcina va cadea in momentul in care aceste niveluri de estrogen si progesteron vor scadea din nou. Si vom observa aceasta cadere la aproximativ o luna dupa nastere cu maxim undeva la 3 luni. Dar vestea buna este ca acest proces este tranzitor, temporar si va trece de la sine. Dupa ce a cazut aceasta cantitate de par care nu a cazut in timpul sarcinii, caderea ar trebui sa se opreasca”, a spus medicul specialist.

Taierea parului nu este neaparat o solutie pentru a opri caderea acestuia, mai spune dermatologul. Exista insa anumite semne care ar trebui sa ne trimita la un consult medical. Daca nu se opreste caderea parului dupa un an de la nastere, este momentul sa cautam si alte posibile cauze.

„Daca taiem parul mai scurt nu previne neaparat caderea lui si nu ne ajuta. Ne ajuta, poate, sa-l coafam mai usor, sa ne descurcam mai usor cu el atunci cand avem si un nou-nascut langa noi, insa nu influenteaza sub nicio forma caderea. E important ca proaspetele mamici sa stie ca in cazul in care caderea nu se opreste pana la varsta de un an a copilului maximum, este nevoie de un consult dermatologic. Deja aici este o problema si pot fi alte cauze pentru caderea parului. Cele mai frecvente sunt: deficitul de fier si hipotiroidia”, a mai explicat medicul specialist.

Iulia Panturu a precizat ca in timpul sarcinii pot aparea portiuni cu par mai abundent si pe corp (hirsutism), insa acesta dispare de la sine dupa nastere. De asemenea, femeile care se confrunta cu caderea parului trebuie sa stie ca sampoanele speciale care promit ca rezolva aceasta problema sau suplimentele alimentare nu sunt eficiente, pentru ca nu trateaza cauza.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre