Verificarea respiratiei la nou nascut

/ / Modificat: 2012-01-10
Verificarea respiratiei la nou nascut

Sindromul mortii subite la sugari este principala grija a parintilor cand vine vorba de respiratia noului nascut. Tocmai de aceea ei au tendinta sa verifice constant daca micutul care doarme mai respira sau nu. Medicii sustin ca acest obicei poate preveni o multime de complicatii si poate salva viata micutului. Afla cat de des trebuie sa verifici respiratia si cum iti dai seama ca mai respira sau nu!

Cat de des trebuie sa verifici respiratia copilului?

Nu exista o periodicitate exacta in privinta verificarii respiratiei la nou nascuti. Specialistii te sfatuiesc sa o faci de cate ori simti nevoia. Poti cadea intr-o latura un pic exagerata, aceea de a verifica mult prea des acest lucru.

Medicii sustin ca nu exista o obsesivitate anume in aceasta privinta, majoritatea mamicilor avand tendinta sa faca acest lucru la intervale extrem de mici de timp, chiar si la fiecare cateva minute daca observa ca micutul lor doarme mult prea linistit. Nu este anormal si nici bolnavicios ca acest lucru sa se intample.

Somnul bebelusului se manifesta diferit:

  • uneori este linistit si adanc (uneori atat de adanc incat mamicile intra in panica daca nu sesizeaza o miscare cat de mica mai mult timp);

  • alteori este mai activ (se misca frecvent);

  • iar in unele cazuri este chiar galagios (scoate mici fonfaituri, asemanatoare sforaiturilor).

In ultimele 2 tipuri de manifestari ale somnului nu simti nevoia sa ii verifici respiratia pentru ca este clar ca acesta este "prezent" pe tot parcursul somnului. Insa in cazul in care somnul este mult prea linistit si adanc este bine sa o faci mai des.

De asemenea, este indicat ca noaptea, cand nu ai langa tine bebele, sa mergi din cand in cand la el si sa verifici daca respira.

Verificarea respiratiei si sindromul mortii subite la sugari (SMSS)

Asa cum spuneam, verificarea obsesiva a respiratiei nou-nascutilor provine din frica parintilor ca micutul lor sa nu sufere de sindromul mortii subite la sugari. Grija este perfect justificata avand in vedere ca acesta apare in timpul somnului la copii. In plus, se pare ca pozitia bebelusului in timpul somnului favorizeaza declansarea acestui sindrom, de aceea este recomandat sa pui micutul sa doarma cu fata in sus.

Desi incidenta acestui sindrom este scazuta, afectand mai putin de 1 copil din 1000, grijile sunt intemeiate, iar verificarea respiratiei micutului poate impiedica aparitia acestei afectiuni fatale si luarea unor masuri urgente in cazul in care acesta se sufoca sau are probleme la acest nivel.

Cum verifici respiratia sugarului?

Nou-nascutii au o respiratie periodica: ei respira progresiv, la inceput o fac rapid si adanc, urmand apoi reprize scurte si superficiale ca profunzime, avand in cele din urma si pauze de vreo 15 secunde. Dupa aceea, ei o iau de la capat cu respiratia adanca si mai rapida si asa mai departe. Nu trebuie sa iti faci grji cand observi astfel de lucruri la micutul tau: este perfect normal sa se intample asa, iar cand vor trece cateva luni de la nastere, respiratia lui va incepe sa se regularizeze.

Asadar, avand in vedere ca respiratia unui nou-nascut este destul de dezorganizata, metoda prin care pui un deget in fata nasului pentru a vedea daca respira, iese din discutie.

Daca suspectezi ca bebelusul tau nu mai respira sau daca vrei sa te asiguri ca o face incearca sa il atingi un pic sau sa il misti pentru a vedea daca reactioneaza. In mod normal, micutii tresar sau se misca atunci cand simt ca sunt atinsi, chiar daca nu se trezesc. Daca acesta nu raspunde la atingere, atunci poate manifesta ceea ce se numeste sindrom de apnee in somn si trebuie sa suni de urgenta la medic.

Specialistii sustin ca parintii ar trebui sa aiba o instructie minima a tehnicilor de prim ajutor pentru copii, cum este de exemplu resuscitarea cardiopulmonara. Aplicarea imediata a ei ar putea salva viata copilului pana la venirea ambulantei sau pana cand ajung cu el la camera de garda.

In general, respiratia neregulata la sugari nu este neobisnuita si nu ridica probleme. Dar daca acesta a suferit mai multe episoade de intrerupere a respiratiei de-a lungul timpului este necesara investigatia medicala si o monitorizare mai atenta a lui. Acesta poate avea un risc crescut de complicatii si prezinta un risc crescut de sindrom al mortii subite.

Alte semne care indica ca micutul nu respira sau are dificultati in a respira

  • se sufoca;

  • se ineaca;

  • este vinetiu la fata si la nivelul pieptului;

  • este fara vlaga etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respiratie nou nascut Nou-nascut Sanatate copii Sindromul mortii subite sugari Somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre