Ai simtit dragoste in momentul in care ti-ai vazut copilul pentru prima data?

/ / Modificat: 2022-03-06
Ai simtit dragoste in momentul in care ti-ai vazut copilul pentru prima data?

Nu ai simtit dragote din prima clipa in care ti-a vazut copilul nou-nascut? Nu trebuie sa-ti faci griji. Adevarul este ca nu exista doar un singur mod de a te indragosti de propriul copil.

Potrivit povestilor, prima data cand vezi fata copilului tau si cand acesta este asezat deasupra ta la nastere, are loc o explozie de hormoni care faciliteaza indragostirea nou-nascutului si a mamei. Insa, adevarul este ca aceasta imagine idealizata a nasterii nu se intampla intotdeauna si este normal ca unele femei sa nu simta faimoasele sentimente. Acest lucru nu le face mame mai rele si nici nu inseamna ca nu-si iubesc copilul.

Indragostirea de copil la nastere

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Syracuse, indragostirea dureaza mai putin de o secunda. Mai exact 0,2 secunde. Acesta este momentul in care creierul, dupa ce vede pe cineva, elibereaza un cocktail de hormoni: oxitocina, dopamina, adrenalina si vasopresina, care provoaca in organism sentimente de dragoste.

Acelasi lucru se intampla in momentul nasterii, cand in creierul mamei si al copilului are loc un scenariu neurochimic unic, care nu se va mai repeta niciodata. Un mecanism hormonal complex se declanseaza pentru a favoriza aparitia iubirii intre mama si copil in momentul nasterii.

In timpul nasterii, mama secreta un nivel ridicat de oxitocina, cunoscut sub numele de hormonul iubirii, care promoveaza comportamente de grija fata de copil. De asemenea, secreta prolactina, care este responsabila de productia de lapte si de crearea spontana a legaturii, endorfine si serotonina, care fac ca prima intalnire dintre mama si copil sa fie placuta, precum si hormoni care fac ca acest moment sa ramana in mintea mamei si a copilului. Chiar daca bebelusul nu-si aminteste, momentul nasterii lasa o amprenta in creierul sau.

Si daca nu simti aceste lucruri? 

Multe femei simt dragoste la prima vedere atunci cand, dupa noua luni de asteptare, reusesc in sfarsit sa isi vada, sa isi atinga si sa isi tina copilul in brate. Este un sentiment de nedescris de iubire care te inunda, o conexiune profunda cu aceasta mica fiinta care tocmai a venit pe lume.

Dar sa recunoastem. Nu toate femeile traiesc aceaste sentimente din prima clipa. Mai exact, aproximativ 30% dintre mame nu o simt. Si asta nu inseamna ca o mama nu s-a bucurat vreodata sa-si vada copilul, daramite sa-l iubeasca. Si, bineinteles, nu ar trebui sa te simtiti vinovata daca acea poveste de dragoste nu se intampla de la bun inceput.

In timpul nasterii, trebuie sa existe conditiile potrivite pentru ca mecanismul hormonal responsabil pentru indragostirea mamei si a copilului sa se declanseze. Oxitocina este un hormon "timid", care are nevoie de un mediu favorabil pentru a fi secretat. Unele situatii, cum ar fi o nastere traumatizanta sau lipsita de respect, o situatie stresanta in timpul nasterii, o nastere excesiv de medicalizata, pot ingreuna aparitia naturala si spontana a acestei indragosteri.

Multe femei merg cu asteptarea unei indragostiri instantanee, iar atunci cand aceasta indragostire nu se produce, apar indoielile si teama de a respinge copilul, de a nu-l dori... sentimente absolut nejustificate care nu fac decat sa alimenteze nesiguranta si sa reduca increderea. Scoate-ti aceste ganduri din cap si transforma-le in ganduri pozitive.

Pentru ca atunci cand indragostirea de copilul tau nu se intampla in mai putin de o secunda, indragostirea va veni incetul cu incetul: zi de zi, cu fiecare privire, cu fiecare mangaiere, de fiecare data cand il alinti in brate, cand bea de la sanul tau. Nu va faceti griji, pentru ca aceasta dragoste profunda va veni mai devreme sau mai tarziu.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre