De ce este important sa scoti copilul din maternitate in scoica? Expertii au raspunsul

/ / Modificat: 2022-06-25
De ce este important sa scoti copilul din maternitate in scoica? Expertii au raspunsul

Venirea pe lume a unui copil implica pregatiri minutioase pentru parinti. Una dintre cele mai importante este asigurarea unui transport sigur. Bebelusul proaspat scos din maternitate are nevoie de transport special, intr-o scoica. Aici, bebelusul trebuie tinut pana in momentul in care poate sta singur in fundulet si cand se poate face trecerea la un scaun auto.

Scoica este deosebit de utila tuturor parintilor, inclusiv celor care nu au masina, deoarece in timpul transportului ii ofera copilului toata siguranta de care are nevoie. In plus, coloana acestuia sta intr-o pozitie favorabila care nu duce la aparitia problemelor de sanatate.

“Cred ca este un pret foarte mic de acoperit ca sa stii ca iti transporti copilul in siguranta si ca acesta nu risca rani grave sau chiar ca il vei pierde intr-un accident de masina. Nu cred ca exista un parinte care, pus in fata unui astfel de alegeri, in momentul in care o intelege cu adevarat, cu toate consecintele si implicatiile ei, sa spuna nu, nu am bani de asa ceva”, a explicat Ana Maria Maita, manager al proiectului “Copil iubit la bord”. 

Pana cand trebuie folosit scaunul auto? 

Scaunul auto trebuie folosit din momentul in care bebelusul poate sta in fundulet singur. Adica din jurul varstei de 6 luni. 

”Copilul, in primul rand, trebuie sa fie scos din maternitate, de cand se naste, in scoica. Din pacate, inca vad unele cupluri care ies din maternitate cu masina si cu copilul tinut in brate, ceea ce este gresit si il pune in pericol. Stiu ca este instinctul asta, pe care orice parinte il are, ca cel mai bun si cel mai sigur loc pentru copilul lui este in bratele parintelui, in bratele mamei sau in bratele tatalui. Dar, cand vine vorba de transportul cu masina, lucrul acesta este fals. Nu sunt copiii in siguranta atunci cand ii tinem in brate pentru ca la orice impact nu ii putem sustine si nu putem sa ne batem cu fizica, cu fortele, cu inertia, cu tot ceea ce inseamna smucirea aceasta in fata, care, practic, ne smulge copilul din brate si il proiecteaza fie prin parbriz, sau daca suntem pe bancheta din spate, il proiecteaza in scaunul soferului sau in cel din dreapta. 

Cu fizica nu te pui si asta este realitatea. Toate testele de impact si simularile de accident arata foarte clar si spectaculos lucrul asta. Acest scaun destinat bebelusului mic, care se cheama scoica, trebuie achizitionat inca dinainte de nastere, astfel incat el sa fie montat deja in masina cand mamica se externeaza cu nou-nascutul din maternitate. Se tine pana ajunge la 136 de centimetri inaltime. Nu avem ca varsta baremul pana la care copilul trebuie sa fie transportat in sisteme de siguranta, ci dimensiunea, respectiv inaltimea. De la inaltimea de 136 de centimetri poate sa foloseasca centura cu care este prevazuta bancheta din spate. Aceasta centura ii va veni frumos pe umar, nu pe gat. Daca isi pune centura cand este mai scund de 136 de centimetri, centura va veni aplicata pe gat, ceea ce poate sa duca la ranire grava la un impact. Sigur, copilul nu va fi proiectat in fata, dar poate sa existe zdrobirea cailor aeriene in momentul in care centura aceea vine pe gat. De la 136 de centimetri centura deja se aplica pe umar, se aseaza frumos, si umarul poate sa sustina in siguranta fortele care apar in momentul unui impact cu masina. 

Pana la 136 de centimetri, parintii trebuie sa stie ca exista niste bareme, niste dimensiuni ale copilului, care ii arata foarte clar ca trebuie sa schimbe sistemul de fixare a celui mic in siguranta. De la scoica, trece la primul scaun de copil, apoi mai exista inca un model de scaun pentru copiii mai mari, dupa care exista un fel de pernuta care il mai inalta, care se foloseste impreuna cu centura banchetei si care vine peste umar. Toate lucrurile acestea se pot invata si sunt foarte simple.”, a explicat Ana Maria Maita pentru dcnews.ro. 

FOTO: http://blog.nolakids.ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta bebelusi Siguranta masina bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre