Nasterea cu anestezie sau fara? Avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2012-11-13
Nasterea cu anestezie sau fara? Avantaje si dezavantaje

Anestezia la nastere are rolul de a atenua durerile provocate de travaliu si expulzarea bebelusului, prin pierderea partiala sau totala a simturilor. Exista avantaje si dezavantaje ale folosirii anesteziei la nastere. In timp ce gravidele sunt usor de convins sa faca anestezia, prin simplul fapt ca reduce durerile chinuitoare provocate de travaliu si impingere, medicii atrag atentia si asupra riscurilor si dezavantajelor acestei metode!

Avantajele anesteziei la nastere

Principalul avantaj al anesteziei la nastere este ca diminueaza durerile si creeaza un confort gravidei, care ii permite sa treaca mai usor prin travaliu si sa se bucure mai mult de experienta de a aduce pe lume un bebelus. Cu anestezie, contractiile, dilatarea colului, asteptarea coborarii fatului spre cervix si impingerile pentru expulzie sunt mai usor de suportat.

Confortul pe care ti-l asigura in timpul nasterii determina si economisirea energiei, care te ajuta sa faci fata cu brio impingerilor si expulzarii copilului si sa grabesti momentul aducerii pe lume a bebelusului. Nasterea fara anestezie te poate stoarce de putere si energie si sa stai mai mult timp in travaliu decat ar trebui, deoarece nu mai ai forta necesara sa impingi si sa grabesti nasterea.

In timp ce unii specialisti sunt de parere ca gravida se bucura mai mult de experienta nasterii atunci cand nu apeleaza la medicatie anestezica, altii sustin ca tocmai aceasta ii ofera posibilitatea sa traiasca la intensitate maxima emotiile si bucuria de a aduce pe lume un copil. In acest fel, nu se va gandi la experienta nasterii ca la un moment traumatizant, dureros si chinuitor, ci isi va aminti doar clipele minunate prin care a trecut pana sa-si tina bebelusul in brate.

Dezavantajele anesteziei la nastere

Chiar daca anesteziile folosite la nastere sunt considerate destul de sigure pentru mama si fat, pana la urma ele presupun injectarea unor substante medicamentoase in corp. Orice medicament ridica anumite riscuri asupra sigurantei sarcinii.

Unele substante medicamentoase din anestezie ar putea ajunge la fat. Chiar daca nu ii provoaca un rau foarte mare, pot influenta demersul nasterii in mod negativ. De exemplu, exista riscul ca unele substante chimice din ele sa ajunga la fat si sa ii afecteze capacitatea de a se pozitiona corect pentru momentul nasterii.

Specialistii sustin ca unele tipuri de anestezii prezinta chiar riscul prelungirii travaliului si, implicit, a nasterii. Acest efect nu pune in pericol sanatatea fatului sau a mamei, dar prelungeste disconfortul.

Anestezia poate avea efecte adverse neplacute asupra sanatatii fatului si a mamei. Poate duce la scaderea tensiunii arteriale a gravidei si la diminuarea pulsului bebelusului. De asemenea, creste si incidenta hipoglicemiei la bebelus.

Anestezia poate influenta si comportamentul viitor al bebelusului, dupa nastere. Pot aparea intarzieri in aparitia reflexului de supt si initierii alaptarii si poate prezenta un nivel de activitate mai scazut decat alti copii etc.

Anestezia poate reduce din intensitatea experientei nasterii, pe care multe mamici vor sa o traiasca cat mai autentic. Exista multe gravide care vor sa treaca prin toate etapele nasterii naturale, fara niciun medicament ajutator in acest sens, suportand tot disconfortul cauzat de dureri. Considera ca este o experienta autentica si o iau ca pe o provocare proprie, de a se autodepasi si de a dovedi ca sunt puternice.

Un alt risc implicat de anesteziile administrate la nasterea naturala consta in incapacitatea de a mai putea simti momentul in care trebuie sa impinga pentru a putea expulza copilul. Medicatia anestezica iti amorteste simturile. In aceasta situatie, nu mai reusesti sa sesizezi cand apar contractiile si este momentul sa impingi, ceea ce ar putea fi problematic pentru nasterea propriu-zisa.

In astfel de situatii, medicii s-ar putea gasi in ipostaza de a apela la alte tehnici ajutatoare, pentru a duce nasterea la bun sfarsit. Anestezia creste riscul necesitatii epiziotomiei, utilizarii forcepsului sau aspirarii prin vacuum. Acestea pot conduce la alte complicatii de nastere, care pot pune in pericol sanatatea si siguranta fatului si a mamei.

Gravidele care au fobie de ace sau nu suporta injectiile s-ar putea gasi in postura de a nu suporta administrarea anesteziei. In plus, chiar daca nu suferi de astfel de probleme, este important sa stii ca te tine in pozitie nemiscata chiar si 20 de minute pana la realizarea completa a injectiei, ceea ce poate fi destul de inconfortabil. Anestezia este o metoda invaziva, care necesita introducerea unui ac si plasarea unui cateter in zona coloanei vertebrale.

Chiar daca unele tipuri de anestezie nu creeaza somnolenta inainte si dupa administrare, exista cateva efecte secundare care se regasesc la aproximativ toate: dureri de spate, frisoane, greata, dureri de cap, probleme la urinare etc. O scurta perioada dupa trecerea efectului anesteziei picioarele sunt complet amortite, insa exista si riscul aparitiei paraliziei, chiar daca apare in cazuri foarte rare.

Tipuri de anestezii folosite la nastere

Anestezia este o injectie prin care simturile organismului sunt atenuate astfel incat sa nu mai resimti durerea in timpul nasterii. Exista mai multe tipuri de anestezii care se fac la nastere:

  • epidurala;
  • totala;
  • spinala;
  • blocaj pudendal (injectie in zona perineului);
  • sedarea.

Desi in trecut se recurgea adesea pentru anestezia generala, in special pentru cezariana, in ziua de astazi, chiar si astfel de nasteri se fac cu anestezii locale sau regionale. In ceea ce priveste nasterea naturala, se prefera cel mai adesea anestezia epidurala.

Tipul de anestezie ales pentru nastere depinde de preferintele gravidei, de starea de sanatate si de riscurile sau avantajele pe care le implica pentru mama si fat.

Indiferent ca este vorba de anestezie locala, regionala, epidurala sau totala, exista atat avantaje, cat si de dezavantaje ale folosirii lor, pe care este bine sa le discuti cu medicul, inainte de a te decide.

Tu ce tip de nastere ai ales: naturala sau prin cezariana? Ai optat sau nu pentru anestezie? Spune-ne care au fost motivatiile tale de a recurge sau nu la anestezie in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anestezie nastere

Articole recomandate

Citeste si despre