S-a demonstrat: epidurala nu prelungeste nasterea!

/ / Modificat: 2017-11-17
S-a demonstrat: epidurala nu prelungeste nasterea!

Anestezia epidurala este una dintre cele mai folosite metode pentru diminuarea durerilor resimtite in timpul travaliului. Aproape o treime din femeile care nasc natural apeleaza la ea si chiar daca aduce multe beneficii, multe viitoare mamici au rezerve si se documenteaza in privinta efectelor secundare, pentru a se asigura ca fac cea mai sigura alegere pentru ele si bebelusul lor.

S-a demonstrat faptul ca anestezia epidurala nu prelungeste travaliul!

In urma mai multor cercetari efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul ca travaliul nu este prelungit de folosirea anesteziei epidurale. Cel mai recent studiu s-a efectuat in Boston si a fost evidentiat acest rezultat prin alegerea a 400 de viitoare mamici aflate in cea de-a doua faza a travaliului (atunci cand cervixul este complet dilatat si se trece la faza expulziei), carora li s-a administrat in mod aleatoriu anestezie epidurala si solutie salina.

Nici doctorii si nici mamicile nu au stiut initial ce anume le-a fost administrat - anestezie epidurala sau solutie salina - iar durata medie a travaliului a fost aproape identica: 52 de minute in cazul femeilor care au primit anestezie epidurala si 51 de minute in cazul femeilor care au primit solutia salina.

Diferenta este infima in cadrul acestui studiu, iar numarul de epiziotomii, de cezariene sau expulzii care au necesitat interventia cu forcepsul nu a fost mai relevant pentru un grup sau altul, femei din ambele grupuri necesitand diverse interventii. 

Parerile despre anestezia epidurala impart viitoarele mamici in doua tabere. Desi este de dorit ca nasterea sa aiba loc in mod natural, exista factori de risc care impun inducerea nasterii, operatia de cezariana sau nasterea asistata. Fiecare organism are propriile limitari si, din varii motive, femeile apeleaza la anestezia epidurala. Practic aceasta blocheaza durerea in anumite regiuni ale corpului, iar scopul nu este privarea completa de senzatii, ci mai degraba ameliorarea durerii. Chiar si la recomandarea doctorului, decizia folosirii anesteziei epidurale apartine in ultima instanta mamei.

In prezent sunt folosite 2 tipuri de anestezie:

Tipul normal de anestezie epidurala este considerat cel in care odata cu introducerea cateterului, pacientei ii este administrata o combinatie de anestezic si narcotice precum morfina sau fentanyl, cu ajutorul acestora reducandu-se efectele adverse.

Tipul combinat spinal - epidural reprezinta cea de-a doua metoda. Anestezia (fie ca vorbim de o doza initiala de narcotice, de anestezie propriu-zisa sau de o combinatie a celor doua) este administrata sub membrana externa ce acopera maduva spinarii si inspre spatiul epidural (zona intratecala).

Diferenta intre cele doua tipuri de anestezii consta in libertatea de miscare obtinuta prin cea de-a doua metoda, iar senzatia de amorteala sau de picioare grele este redusa semnificativ. De asemenea, contractiile se vor resimti (nedureroase), si va aparea nevoia de a impinge in ultimele stadii ale travaliului.

Alte efecte secundare cunoscute ale anesteziei epidurale

Limitarea mobilitatii - rolul anesteziei consta in diminuarea durerii, astfel muschii vor fi complet amortiti, iar mama va trebui sa stea asezata in pat pana in momentul in care copilul vine pe lume.

Tensiunea arteriala mica - acest aspect este unul de urmarit de catre medici in timpul travaliului, scaderea fluxului sanguin catre creier sau inima, oxigenarea insuficienta a fatului, sunt adevarate motive de ingrijorare si pot cauza probleme majore.

Suferinta fetala - medicamentele folosite pentru anestezie pot trece din sangele mamei in placenta, intrand astfel in contact cu bebelusul. Atat mama cat si bebelusul vor fi atent monitorizati de-a lungul travaliului, odata administrata epidurala.

Nasterea asistata prin instrumente - prin administrarea anesteziei se induce o senzatie accentuata de amortire. Din aceasta cauza, exista cazuri cand din lipsa puterii mamei de a impinge, doctorii sunt nevoiti sa extraga copilul cu ajutorul forcepsului sau a vacuum-ului.

Indiferent de tipul de nastere ales, daca recurgi la epidurala sau nu, momentul nasterii este unul magic, atunci cand iti vei tine in brate puiul nu vor mai conta greutatile intampinate pe parcursul travaliului. Nastere usoara!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri anestezie epidurala Epidurala nastere Anestezie nastere

Articole recomandate

Citeste si despre