Ce simte bebelusul in timpul nasterii?

/ / Modificat: 2017-11-20
Ce simte bebelusul in timpul nasterii?

Intrebarile cele mai dese pe care si le pune o gravida sunt legate in principal de momentul nasterii; cat de dureros va fi, daca va face fata durerii si chiar ce simte copilul in timpul nasterii? Desi atentia este focusata pe mama, exista studii in ceea ce priveste aceasta experienta, prin ochii copilului. Esti curioasa sa afli ce simte bebelusul tau in timpul nasterii?

Ce simte bebelusul pe durata travaliului si in timpul nasterii?

Femeia intra in rolul mamicii dinainte de a naste, inca din timpul sarcinii. Inclusiv in timpul nasterii, corpul femeii este pregatit sa ii ofere protectie celui mic si sa il ajute sa treaca cu bine peste stresul cauzat de travaliu. Cum? Foarte simplu: in timpul travaliului corpul femeii creste productia hormonului fericirii, oxitocina, astfel copilul va simti o stare de liniste si fericire si nu va fi deloc afectat de drumul anevoios de parcurs pentru a-si cunoaste mama.

Mamicile au optiunea de a apela la medicatie sau la epidurala pentru a face fata durerilor din timpul nasterii. Copilul, pe de alta parte este oarecum pe cont propriu si actioneaza din instinct pe tot parcursul travaliului, corpul lui este pregatit sa se strecoare prin cele mai inguste locuri! Canalul de nastere al mamei este destul de stramt, tocmai din aceasta cauza capul bebelusului este moale si isi schimba forma in timpul nasterii, pentru a-si face loc si a putea iesi.

"Mamico, si eu simt contractiile"

Mama este cea care simte contractiile, in principal. Stiai insa ca si copilul resimte efectele lor? E adevarat ca nu simte durerea pe care o simte mama, insa datorita faptului ca uterul se contracta, bebelusul primeste pe alocuri o cantitate mai mica de oxigen. In acest sens se monitorizeaza si copilul in timpul travaliului, nu doar mama, iar in timpul contractiilor se poate observa pe monitor ca bataile de inima ale celui mic isi schimba frecventa si cresc.

Nu lasa insa panica sa se instaleze, cel mic este mai mult decat pregatit sa faca fata nasterii, ba chiar exista posibilitatea ca, in ciuda a tot ce se intampla cu el, acesta sa doarma pe tot parcursul procesului de nastere.

Pe masura ce copilul inainteaza si trece de peretii uterului, pot exista momente cand pe monitorul fetal se va observa o scadere a batailor inimii. Stresul la care este supus copilul poate provoca aparitia meconiului (primul scaun al copilului), insa nu te ingrijora, aceasta este pur si simplu modul organismului copilului de a face fata stresului despre care vorbeam.

"Inca putin si ma vei putea tine in brate"

Chiar inainte de momentul expulziei, mama poate experimenta o senzatie de arsura. Acest lucru inseamna ca nasterea va avea loc foarte curand. Copilul se afla acum in cel mai stramt loc posibil, se simte presat si inghesuit si va incerca sa isi faca loc cat mai repede sa iasa, pentru a putea scapa de aceasta senzatie. Presiunea pe care o simte acum copilul il pregateste de fapt pentru ce va urma, viata in afara uterului. Totul va fi altfel decat este obisnuit el, mediul in care a trait vreme de 9 luni si in care s-a simtit protejat va fi schimbat cu unul mai rece, mai galagios, mai luminos.

Este de preferat ca nasterea sa aiba loc intr-un ambient cald, cu o lumina scazuta, astfel copilul nu va fi complet luat prin surprindere de schimbarea de decor. Cum in ultimii ani a inceput sa se faca cunoscut si in Romania conceptul de "piele pe piele", poti ruga asistenta sa aduca copilul in bratele tale imediat dupa nastere. Prin contactul "piele pe piele" copilul isi va regla bataile inimii si respiratia mai rapid si se va stabiliza in noul mediu inconjurator. Sa nu mai amintim de faptul ca cel mic ii poate recunoaste vocea mamei si astfel se va simti protejat si mai in siguranta.

Acum ai o idee mai clara despre ce inseamna aceasta "calatorie" pentru puiul tau si ce efect are asupra lui. Il poti ajuta pe tot parcursul nasterii daca reusesti sa iti mentii calmul. Nu lasa contractiile sa isi puna amprenta asupra ta, incearca sa ai ganduri frumoase si linistite, le vei transmite si copilului tau, iar parte din calmul tau va ajunge cu siguranta si la el.

Nastere usoara!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere bebelus Travaliu nastere

Articole recomandate

Citeste si despre