Nasterea prematura, cum o poti preveni?

/ / Modificat: 2017-07-21
Nasterea prematura, cum o poti preveni?

Rata nasterilor premature a crescut alarmant din anii ‘80 pana astazi cu aproximativ 28%. Afecteaza aproximativ 480.000 de copii anual sau, altfel spus, una din 8 nasteri are loc prematur. Specialistii sustin ca fenomenul a luat amploare din cauza varstei avansate la care femeile fac copii si variatelor si multiplelor teste de fertilitate pe care le folosesc parintii.

Riscurile nasterilor premature

Chiar daca unii bebelusi sunt intubati si supravietuiesc ulterior, exista o gama larga de efecte secundare sau riscuri asociate nasterilor inainte de terrmen:

- prima cauza a mortilor neonatale;

- intarzierea dezvoltarii normale a copilului;

- boli cronice de plamani;

- paralizie cerebrala.

Vigilenta pe perioada sarcinii (mai ales la inceput)

Una dintre cele mai sigure si usoare metode de a scadea riscul nasterii premature este sa fii extrem de vigilenta si atenta cu corpul tau si sa respecti toate indrumarile medicului.

Daca banuiesti ca ai ramas insarcinata, verifica cat mai repede daca este sau nu adevarat apeland la medic: poti evita anumite activitati si alimente, care ti-ar putea pune in pericol sarcina.

Suplimentele naturale pe baza de acid folic si vitamina B pe care ti le-ar putea indica medicul la momentul adecvat al sarcinii te-ar putea feri de o eventuala nastere prematura. Se pare ca acidul folic joaca un rol esential in prevenirea acesteia!

Vorbeste cu medicul despre factorii de risc care provoaca nasterea prematura! Unele gravide sunt predispuse sa nasca mai devreme. Iata cativa dintre acesti factori:

- fumatul;

- consumul de alcool;

- drogurile;

- diabetul;

- hipertensiunea arteriala;

- sarcina multipla;

- infectia uterina pe timpul sarcinii;

- varsta de peste 35 de ani;

- subponderabilitatea si supraponderabilitate;

- complicatiile sarcinii.

O parte dintre aceste situatii pot fi prevenite, altele pot fi controlate cu o monitorizare constanta si aprofundata a intregii perioade gestationale. Comunicarea cu medicul care se ocupa de sarcina ta este esentiala in prevenirea nasterii inainte de termen.

Nu rata niciun test!

Testele prenatale sunt extrem de importante in prevenirea complicatiilor atat la fat, cat si la mama. Pe langa acestea, fii extrem de precauta si apeleaza la medic la cel mai mic simptom pe care il prezinti, pentru ca studii recente au demonstrat ca o banala infectie urinara netratata poate creste considerabil riscul nasterii premature.

Administrarea la timp a tratamentelor pentru diferite boli poate fi o buna metoda profilactica impotriva nasterii premature.

Viziteaza obligatoriu cabinetul stomatologului!

Majoritatea femeilor insarcinate taie din agendele lor vizita la stomatolog. Dar daca ti-am spune ca aceasta te poate pune la adapost de eventualitatea unei nasteri premature? Asemenea unei infectii urinare, o banala gingivita asociata cu schimbarile hormonale ale sarcinii poate avea ca efect nasterea inainte de termen.

Un studiu recent realizat pe 366 de femei a demonstrat ca cele care apelasera la stomatolog pentru tratarea bolilor gingiei prezentau un risc cu 84% mai scazut decat cele care si-au neglijat bolile parodontale in sarcina.

Atentie la greutate si la dieta!

Mentinerea unei greutati normale pentru fiecare trimestru de sarcina scade considerabil riscul unei nasteri premature.

Alimentatia sanatoasa, plina de nutrienti esentiali si vitamine, precum si sportul constant ar putea fi cheia preventiei multor afectiunii pe toata perioada sarcinii. Calciul si vitamina C sunt doar doi nutrienti despre care s-a demonstrat ca ar contribui la evitarea nasterii premature.

Fii atenta la medicatie!

S-a demonstrat ca femeile depresive si anxioase prezinta un dublu risc de nastere prematura.

Un studiu realizat recent a descoperit ca o anumita clasa de antidepresive (inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei) ar prezenta un risc usor mai mare de nastere prematura. De aceea, se recomanda consultarea medicului in privinta acestui tip de medicatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere prematura Cauze nastere prematura

Articole recomandate

Citeste si despre