Epiduralele “umblatoare”, calea catre o nastere mai usoara

/ / Modificat: 2019-06-20
Epiduralele “umblatoare”, calea catre o nastere mai usoara

Anestezia regionala este aleasa tot mai des de gravide si de medici, indiferent ca vorbim despre nastere naturala sau cezariana.

Epidurala poate fi considerata mai degraba o analgezie, decat o anestezie, deoarece face sa dispara sau diminueaza durerea, fara a priva femeia complet de senzatii.

Epidurala blocheaza impulsurile nervoase din segmentele inferioare ale maduvei spinarii si reduce sensibilitatea in jumatatea inferioara a corpului in timpul travaliului si al nasterii. Anestezia poate fi epidurala, spinala sau combinat spinal-epidurala.

Ce este anestezia regionala la nastere

Anestezia regionala (spinala sau epidurala) este astazi frecvent utilizata pentru calmarea durerii la nasterea vaginala, precum si la nasterea prin cezariana. Spre deosebire de nasterea sub anestezie generala, in anestezia regionala femeia insarcinata poate participa in mod constient la nasterea copilului sau.

In anestezia regionala, durerile sunt alinate sau complet eliminate prin amortirea fibrelor nervoase care conduc durerea. Mai mult decat o anestezie, aceasta este o tehnica analgezica, prin administrarea unor anestezice locale (bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina), combinate adesea cu narcotice.

Tipuri de anestezie regionala

Anestezia epidurala: administrarea unei combinatii de narcotic si anestezic local prin intermediul cateterului; narcoticele inlocuiesc unele din dozele mari de anestezic, reducand unele efecte adverse. Din cauza anesteziei, contractiile nu vor fi simtite la fel de bine, iar impinsul va fi destul de greu de controlat.

Injectia se face in partea de jos a spatelui, in zona epidurala lombara, care se gaseste la exteriorul membranei ce inconjoara si protejeaza maduva spinarii. Un furtun subtire, numit cateter, este de obicei introdus printr-un ac in spatiul epidural, pentru un control mai bun si mai facil al anesteziei. Dupa ce acul se retrage, pe cateter se poate injecta, in mod repetat sau continuu, anestezic local sau alte medicamente pentru calmarea durerii (de ex. opioizi). Efectul anesteziei se instaleaza in cel putin 15 minute.

Anestezia spinala: injectia se face in zona lombara, intr-un spatiu plin cu lichid cefalorahidian. Efectul se instaleaza in cateva minute.

Anestezia combinata spinal – epidurala presupune administrarea unei doze initiale de narcotic, anestezic sau a unui "cocktail" din acestea sub membrana externa ce acopera maduva spinarii inspre spatiul epidural lombar. Anestezia combinata spinal-epidurala este in mod special recomandata pentru operatia cezariana, deoarece anestezia spinala se instaleaza rapid, iar cateterul epidural permite un control bun asupra durerii, astfel incat doza totala de anestezice si medicamente antialgice poate fi redusa.

Recent in cazul anesteziilor regionale a inceput sa se foloseasca o doza mai mica de anestezic local, combinata cu opiacee precum petidina, morfina sau fentanylul, ceea ce le permite gravidelor sa se miste, ajutate. Efectul dureaza mai putin, senzatia de durere este totusi prezenta, insa se apreciaza ca mobilitatea de care beneficiaza femeia aflata in travaliu compenseaza aceste inconveniente.

Viitoarea mamica va avea mai multa libertate de miscare, va putea merge, asistata, daca medicul ii permite, dar va avea reactii, echilibru si putere musculara reduse. In plus, gravida va simti intr-o oarecare masura contractiile si nevoia de a impinge in ultimele stadii ale travaliului.

Dezavantaje ale anesteziei regionale

Nasterea este un proces fiziologic si orice procedura care intervine asupra acestui aspect va avea consecinte. Evident, este si cazul epiduralei. Printre efectele secundare care pot sa apara sunt:

  • scaderea tensiunii
  • alterarea ritmului cardiac al bebelusului
  • cefalee si recuperare dificila dupa anestezie, in cazul in care punctia este prea adanca
  • creste nevoia de medicamente precum oxitocina si de perfuzii cu saruri
  • este nevoie de supraveghere si monitorizare permanenta
  • frisoane, dureri de spate, greata, temperatura
  • creste probabilitatea unei nasteri cu probleme si a nevoii de interventii suplimentare pentru expulzia fatului (forceps, vacuum, cezariana)
  • poate creste durata travaliului
  • poate altera reflexul de mictionare si poate fi nevoie de montarea unei sonde urinare
  • lipsa durerii altereaza secretia fiziologica de endorfine si encefaline, hormoni care protejeaza in fata durerii si care sunt transmisi si fatului prin placenta

Avantajul epiduralei este evident: daca totul functioneaza bine, femeia va avea parte de o nastere fara dureri.

Desi parerile despre nasterea cu epidurala sunt impartite, nu exista alegere buna sau alegere gresita. Este pur si simplu vorba de optiunea fiecarei femei si de recomandarea medicului. In general femeile trebuie sa stie ca au varianta epiduralei, chiar daca ar dori sa nasca fara anestezie, dar si ca daca au stabilit deja cu medicul ca vor apela la analgezie, pot renunta oricand la ea.

Diferente intre anestezia regionala normala si cea “umblatoare”

Pentru "walking epidural" se administreaza o cantitate de analgezice mai mica, astfel incat gravida va avea o oarecare senzatie de durere, se va putea misca si deplasa, facilitand travaliul si coborarea bebelusului.

In faza de expulzie este mai probabil ca femeia cu epidurale “umblatoare” sa simta nevoia de a impinge spontan, spre deosebire de cele care apeleaza la epidurala "clasica".

Mobilitatea este esentiala in timpul nasterii; pelvisul are capacitatea de a-si schimba diametrul si forma, iar gravitatia ajuta bebelusul sa se rasuceasca si sa coboare.

Faptul ca femeia aflata in travaliu se poate misca poate ajuta la diminuarea senzatiei de durere.

Inainte de a opta pentru unul dintre cele doua tipuri de epidurala este necesar sa discutati cu medicul care urmeaza sa va asiste la nastere pentru a afla daca spitalul ofera ambele variante sau daca politica spitalului permite pacientelor sa se deplaseze dupa administrarea anestezicelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Epidurala nastere Anestezie epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre