De ce apare stopul cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana

/ / Modificat: 2019-03-06 10:52:26

Stopul cardio-respirator in cezariana nu este o complicatie frecventa. Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie din Anglia, arata ca stopul cardiac survine la o cezariana din 12.000, iar rata de supravietuire materna este de 58% datorita tehnicilor moderne de resuscitare.

Aceste cazuri rare se intalnesc la femeile care au alte afectiuni inainte de nastere, fie ca ele au fost sau nu diagnosticate corespunzator.

stop-respirator-cezariana

Rata mortalitatii materne la cezariana este mai ridicata decat la nasterea normala vaginala. Dar, rata de supravietuire in urma stopului cardio-respirator in timpul nasterii a crescut in ultimii ani.

Cauzele stopului cardio-respirator in timpul cezarienei

  • Anestezia. Fie ca este epidurala, spinala sau combinata. 24% dintre femeile studiate au suferit stopul cardiac din cauza anesteziei.
  • Sangerarea excesiva. La nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca aproape 24% dintre decesele mamelor, la nastere, sunt cauzate de pierderea semnificativa de sange. Daca se intampla asa ceva, sangerarea poate sa determine aparitia hipotensiunii, urmata de intrarea in stop cardiac.
  • Embolia cu lichid amiotic. Este o afectiune rara, dar grava, care se produce atunci cand lichidul amniotic sau celule fetale ajung in fluxul sangvin matern.
  • Preeclampsia. Aceasta afectiune se refera la prezenta unei tensiuni arteriale ridicate, insotite si de alte simptome, precum: edemul mainilor si picioarelor, dureri puternice de cap, greturi, ameteli, convulsii.
  • Dezlipire de placenta.

Ce se intampla cu organismul in timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. In aceste conditii trebuie instituite imediat masurile de resuscitare.

"Este o complicatie extrem de rara, survine la un numar din 80.000 de nasteri, dar cu o mortalitate extraordinar de mare. Nu sunt statistici foarte sigure, dar peste 90% din paciente mor", a spus Doru Herghelegiu, unul dintre medicii care au intervenit pentru salvarea vietii Andreei Balan.

Taguri Cezariana Cezariana programata Stop cardio-respirator

Articole recomandate

Citeste si despre