De ce apare stopul cardio-respirator in timpul operatiei de cezariana

Stopul cardio-respirator in cezariana nu este o complicatie frecventa. Colegiul Regal de Obstetrica si Ginecologie din Anglia, arata ca stopul cardiac survine la o cezariana din 12.000, iar rata de supravietuire materna este de 58% datorita tehnicilor moderne de resuscitare.

Aceste cazuri rare se intalnesc la femeile care au alte afectiuni inainte de nastere, fie ca ele au fost sau nu diagnosticate corespunzator.

stop-respirator-cezariana

Rata mortalitatii materne la cezariana este mai ridicata decat la nasterea normala vaginala. Dar, rata de supravietuire in urma stopului cardio-respirator in timpul nasterii a crescut in ultimii ani.

Cauzele stopului cardio-respirator in timpul cezarienei

  • Anestezia. Fie ca este epidurala, spinala sau combinata. 24% dintre femeile studiate au suferit stopul cardiac din cauza anesteziei.
  • Sangerarea excesiva. La nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca aproape 24% dintre decesele mamelor, la nastere, sunt cauzate de pierderea semnificativa de sange. Daca se intampla asa ceva, sangerarea poate sa determine aparitia hipotensiunii, urmata de intrarea in stop cardiac.
  • Embolia cu lichid amiotic. Este o afectiune rara, dar grava, care se produce atunci cand lichidul amniotic sau celule fetale ajung in fluxul sangvin matern.
  • Preeclampsia. Aceasta afectiune se refera la prezenta unei tensiuni arteriale ridicate, insotite si de alte simptome, precum: edemul mainilor si picioarelor, dureri puternice de cap, greturi, ameteli, convulsii.
  • Dezlipire de placenta.

Ce se intampla cu organismul in timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este in stare de inconstienta, nu mai respira si bataile cardiace nu pot fi percepute. In aceste conditii trebuie instituite imediat masurile de resuscitare.

"Este o complicatie extrem de rara, survine la un numar din 80.000 de nasteri, dar cu o mortalitate extraordinar de mare. Nu sunt statistici foarte sigure, dar peste 90% din paciente mor", a spus Doru Herghelegiu, unul dintre medicii care au intervenit pentru salvarea vietii Andreei Balan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cezariana Cezariana programata Stop cardio-respirator

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA