Ce se intampla dupa epidurala

/ / Modificat: 2009-10-26
Ce se intampla dupa epidurala

Dupa o nastere prin anestezie epidurala ai parte de riscuri dar si de beneficii. De obicei, informatiile despre anestezia epidurala si cum decurge ea le primesti incepand cu momentul cursurilor de respiratie pentru nastere si pana la plasarea cateterului sau chiar si putin dupa aceasta.

Nimeni nu te informeaza insa ce se intampla si dupa ce ai trecut de travaliu prin anestezia epidurala. Citeste in continuare pentru a afla raspunsuri la cateva din intrebarile tale. 

Cand poate fi scos cateterul

In mod normal, cateterul poate fi scos la o ora sau doua dupa nastere, in cazul unei nasteri normale (vaginale). De obicei, scoaterea cateterului nu este dureroasa, insa poti simti o mica senzatie de disconfort in timp ce acesta iese din coloana.

Parerea mamicilor este ca scoaterea benzii adezive este mai dureroasa decat cea a cateterului.

Daca nasti prin cezariana, uneori este posibil ca si cateterul sa mai fie lasat pentru cateva ore, pentru a-ti usura durerea resimtita dupa nastere. Anestezistul iti poate administra calmante prin intermediul cateterului inainte sa il scoate, pentru a-ti asigura atenuarea durerilor in continuare.

Daca dupa nastere ai optat pentru o legare a trompelor uterine, cateterul va ramane montat pana dupa operatie, moment in care va fi scos de catre anestezist sau asistenta.

Cat timp dureaza sedarea epidurala

Mamicile sustin ca pot sa isi miste degetele picioarelor si ca simturile le revin usor la cateva ore de la intreruperea adiminstrarii anestezicului.

Daca epidurala pe care ai ales-o este una continua, iti vei reveni in aproximativ sase ore din momentul in care administrarea anestezicului a fost oprita. In cazul epiduralei discontinue, revenirea la normal depinde de cat timp a trecut de la administrarea ultimei doze de anestezic.

Unor mamici li se intampla sa simta furnicaturi, tremurat, amorteala sau alte senzatii in zona picioarelor, in timpul si dupa anestezia epidurala. Aceste senzatii sunt normale in cele mai multe cazuri, dar este necesar sa i le comunici si asistentei sau anestezistului, pentru a te asigura ca nu exista nicio problema.

Ce se intampla cu sonda urinara

Sonda urinara se scoate in momentul in care mamica este capabila sa se tina pe picioare cat de cat. Daca exista insa probleme de urinare dupa nastere, cel mai probabil sonda va fi plasata la loc pana cand problema se va remedia.

La ce te mai poti astepta

Te poti simti neplacut dupa trecerea efectului anestezicului, insa este indicat sa incepi sa iei medicamentele prescrise de doctorul tau imediat, de preferinta inainte sa treaca efectul anestezicului.

Atunci cand alegi o anestezie epidurala este mai probabil sa ai parte de epiziotomie, forceps, vacuum sau cezariana. Toate acestea intensifica durerile postnatale, asa ca incepe cu medicatia non-narcotica, pentru a vedea daca te poate ajuta sa scapi de durere, si continua cu analegezicele mai puternice daca este cazul.

Faptul ca trupul tau a stat in aceeasi pozitie pe toata durata travaliului poate contribui la senzatia de amorteala, asa ca iti va fi de folos sau chiar suficient sa iti intinzi putin muschii. Aceasta senzatia poate proveni si din eforturile mari de a impinge sub efectul epiduralei, din cauza incapacitatii de a simti si de a aprecia corect intensitatea necesitata pentru expulzarea fatului.

Ridica-te din pat si incearca sa mergi imediat cum te vei simti in stare, pentru a-ti recapata controlul asupra propriului corp si pentru a grabi recuperarea.

Pentru mai multe informatii despre anestezia epidurala in general citeste si articolul Anestezia epidurala la nastere.

Articole recomandate

Citeste si despre