Perioada postpartum, nu atat de roz cum ne-am dori

/ / Modificat: 2017-09-22
Perioada postpartum, nu atat de roz cum ne-am dori

Incercam sa vorbim despre probleme care apar pe parcursul sarcinii, nasterii si perioadei postpartum, din punct de vedere psihologic, pe care deseori le trecem cu vederea, consideram ca nu sunt importante sau ca altele sunt mai importante, ba chiar auzim cunoscuti care incearca sa ne "incurajeze" sustinand ca sunt "mofturi" sau "nimicuri" in comparatie cu importanta aducerii unui copil pe lume.

Desi ne produc suferinta, anxietate, teama, aceste stari sunt cele despre care nu avem cu cine sa vorbim, simtim ca nimeni nu ne intelege si ca doar cine a trecut prin ele ne poate asculta.

Aceste tulburari sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri si toata lumea este de acord ca atat sarcina, cat si starea psihica a femeii dupa nastere sunt "aparte" fata de restul perioadelor din viata.

Anxietate, lacrimi fara motiv, ingrijorare, tristete, chiar agresivitate, indiferenta, panica... ne suna cunoscut celor care avem copii. Cine nu s-a intrebat cand era gravida daca bebe din burtica este "intreg", are manute, 5 degetele, toate sunt in regula?

"Eram la ecografie cu sufletul la gura sa aflam daca totul este ok!"

In mod obisnuit, aceste stari sunt pasagere si trec in cateva zile/saptamani fara sa lase urme. Pur si simplu ne revenim, tristetea dispare asa cum a aparut, ne ocupam din ce in ce mai bine de bebe, ne bucuram de prezenta lui, de zambetul lui, de momentele cand suge.

Alteori, nu e chiar asa. Atunci starea se inrautateste. Avem nevoie de ajutor. Doar un pic de somn, ceva bun de mancare, o plimbare si incurajarile rudelor si prietenilor nu ne mai sunt de ajuns.

Ce e de facut? Dar mai intai sa vedem cum stau lucrurile. Aceste tulburari sunt fie accentuarea in perioada puerperala a unei patologii anterioare, fie legate direct de transformarile acestei perioade.

Le vom aborda din 3 perspective diferite: biologica, psihologica si sociala.

1. Dimensiunea biologica tine de modificarile hormonale din sarcina si perioada postpartum. Aceste variatii hormonale (estrogeni, progesteron, prolactina) au o influenta importanta asupra simptomului celei de-a 3-a zi, cum este denumit sau baby-blue.

2. Dimensiunea psihologica se refera la mai multe aspecte printre care: trairea maternitatii, reprezentarea copilului, vulnerabilitatea acestei perioade si pregatirea pentru maternitate.

Trairea maternitatii. Este vorba in primul rand despre imaginile pe care femeia le are despre sarcina, despre nastere, dorinta de copil, ambivalenta fata de sarcina, temerile legate de sarcina, aparitia ei neasteptata.

Sarcina produce o criza de identitate, femeia fiind confruntata cu o noua imagine a ei, acceptata sau mai putin acceptata in functie de istoricul personal, relatiile cu propria mama, cu sexualitatea si cu partenerul.

- Reprezentarea copilului. Vestea ca esti insarcinata nu este insotita imediat de o "imagine" a copilului. Ea apare dupa un timp, dupa ce sarcina a fost acceptata, cand deja fatul a devenit realitate si este asteptat sa creasca si sa se nasca.

Atunci ne intrebam pentru prima data cum va arata, cu cine va semana, daca va fi fetita sau baietel. Imaginea acestui copil imaginar este influentata in zilele noastre de imaginile ecografice care ne ofera infromatii asupra sexului si integritatii corporale.

Totusi, curiozitatea ramane aceeasi in privinta infatisarii pentru care va trebui sa asteptam momentul nasterii ca sa ne-o satisfacem.

-Vulnerabilitatea. Este dificil de apreciat pentru ca exista diferente individuale foarte mari intre femei, cat si la aceeasi femeie pentru doua sarcini diferite. Cert este ca exista perioade de fragilitate din punct de vedere emotional si relational, de care este bine sa tinem seama intrucat pot afecta relatia cu nou-nascutul.

-Pregatirea pentru maternitate. Este un travaliu psihologic complex, legat de evolutia psiho-afectiva a femeii, de identificarea cu propria mama, cat si de dorintele si proiectele cuplului parental.

3. Dimensiunea sociala este importanta caci buna derulare a sarcinii, a nasterii si a perioadei postpartum este asigurata si de calitatea relatiilor cu partenerul, stabilitatea profesionala, legaturile cu rudele, statutul economic. Acestui aspect social i se adauga unul cultural, legat de traditiile si obiceiurile legate de sarcina, nastere si nou-nascut, superstitii, diferite practici mostenite din generatie in generatie.

Factori de risc care favorizeaza aparitia unor probleme psihice in aceasta perioada ar putea fi:

-primiparitatea;

-lipsa partenerului;

-existenta unor tulburari psihiatrice;

- situatie dificila din punct de vedere material sau profesional;

-neintelegeri sau certuri conjugale;

-doliu;

-accidente sau traume medicale.

Ne propunem asadar sa vorbim luni, 24 martie despre depresia postnatala.

Anca Munteanu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre