Nu scapi de burtica dupa nastere? Diastaza abdominala poate fi cauza

/ / Modificat: 2017-09-27
Nu scapi de burtica dupa nastere? Diastaza abdominala poate fi cauza

Daca au trecut deja cateva luni bune de cand ai nascut (intre 3 si 6), dar burta ta este in continuare destul de mare, atunci s-ar putea sa suferi de diastaza abdominala (sau diastasis recti). Aceasta este o problema medicala ce presupune departarea pe verticala a muschilor abdominali drepti, lasand loc unei umflaturi inestetice.

Muschii abdominali drepti, numiti medical rectus abdominis, sunt cei care dau aspectul de "pachetele" atunci cand sunt intens lucrati la sala de sport, si cei care sustin organele interne.

In timpul sarcinii, pentru a face loc fatului in crestere, tesutul conjunctiv care leaga muschii abdominali drepti se intinde si se subtiaza, ajutat fiind si de hormonii de sarcina care il relaxeaza pentru a se putea extinde. In mod normal, acesta ar trebui sa revina la forma initiala in cateva luni de la nastere, mai exact dupa ce hormonii ajung la nivelul de dinainte de sarcina, insa, in multe cazuri, tesutul conjunctiv este atat de intins, incat isi pierde elasticitatea, astfel ca revenirea de la sine devine imposibila.

Cauze si factori de risc pentru burta care nu scade

Diastaza abdominala nu este o problema specifica doar femeilor. Si nou-nascutii o pot avea, precum si barbatii. La femei exista insa intr-o proportie mult mai mare: circa 40% dintre acestea au diastaza abdominala la sase luni dupa nastere.

Femeile care au mai mult de un copil au un risc mai mare de a dezvolta diastaza abdominala, mai ales daca diferenta de varsta dintre copii este mica. La fel cele care raman gravide dupa 35 de ani sau cele care au gemeni, tripleti, ori un copil cu greutate mare la nastere.

La barbati, diastaza abdominala poate sa apara din cauza unor diete care duc la instalarea efectului yo-yo (cu oscilatii mari in greutate), din cauza efectuarii intr-un mod gresit a unor exercitii fizice, mai ales atunci cand se folosesc si greutati, precum si din alte cauze.

Ce complicatii pot aparea in cazul diastazei abdominale

Unul din rolurile muschilor abdominali drepti este acela de a sustine spatele, astfel ca departarea lor poate cauza aparitia unor probleme la nivelul acestuia, cum ar fi durerile de spate, precum si a unor probleme ca incontinenta urinara, constipatie, dureri pelviene sau de sold. In situatii rare se poate ajunge chiar si la hernie.

In cazul in care vrei sa reduci riscul de a face diastaza abdominala dupa nastere este important sa ai un program regulat de exercitii fizice inainte de a ramane insarcinata, pentru a-ti intari abdomenul. De asemenea, poti continua cu exercitii usoare si in timpul sarcinii, dar sub indrumarea unui medic.

Cum poti verifica daca ai diastaza abdominala

Poti sta intinsa pe spate, cu genunchii indoiti si talpile pe podea. Asaza-ti palma pe abdomen, cu degetele orientate inspre picioare, si ridica usor capul, ducand barbia in piept. Aceasta miscare determina muschii abdominali drepti sa se incordeze.

Acum, in timp ce muschii sunt incordati, apasa usor zona de mijloc a acestora, in dreptul ombilicului. Daca simti un gol de cel putin doua degete intre muschii drepti, atunci este posibil sa suferi de diastaza abdominala.

In cazul in care distanta este de patru-cinci degete atunci problema este considerata a fi severa. 

Ce poti face pentru a scapa de burta dupa nastere

Diastaza abdominala se poate corecta cu anumite exercitii, dar acestea trebuie facute sub supravegherea si indrumarea unui fizioterapeut.

Daca distaza are un grad sever si nu s-a ameliorat nici dupa antrenamentul cu un fizioterapeut, atunci poti lua in considerare o operatie estetica (se poate face laparoscopic daca nu este grava). Diastaza se poate corecta chiar si la cativa ani dupa ce ai nascut ultimul copil.

Atentie insa! Anumite exercitii fizice pot face ca problema sa se agraveze deoarece intaresc muschii si ii indeparteaza si mai mult. Printre cele mai cunoscute exercitii neindicate se numara traditionalele abdomene si flotarile. De asemenea, este recomandat sa eviti pe cat posibil ridicarea de greutati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Burta dupa nastere Corpul tau dupa nastere Aspect fizic dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre