Incontinenta anala dupa nastere

/ / Modificat: 2011-11-14
Incontinenta anala dupa nastere

Incontinenta anala dupa nastere este un fenomen frecvent care consta in dificultatea de a controla eliminarea materiilor fecale si a gazelor din cauze diverse. Una din patru mamici se confrunta cu simptomele acestei afectiuni suparatoare la nivel fizic si mental.

In afara de tulburarea functiei fiziologice si problemele de igiena pe care incontinenta anala le ridica, eliberarea involuntara a produselor de digestie afecteaza in mare masura sanatatea emotionala si calitatea vietii in general.

Cauzele incontinentei anale dupa nastere

Incontinenta anala poate fi cauzata de efectele sarcinii asupra muschilor pelvieni inferiori sau asupra nervilor de la acest nivel, precum si de leziunile sfincterului suferite in timpul nasterii.

Sfincterul anal este afectat de cele mai multe ori in urma nasterilor vaginale in care s-a folosit forcepsul pentru a ajuta bebelusul sa inainteze prin canalul de nastere. Epiziotomia, o taietura chirurgicala facuta in zona musculara dintre vagin si anus (perineu) pentru a largi deschiderea vaginala, poate fi o alta cauza a incontinentei anale.

Alti factori care favorizeaza boala sunt: nasterea unui bebelus foarte dezvoltat, impingeri indelungate pentru expulzia fatului sau pozitionarea cu fata in sus a copilului la nastere.

Anumite studii sugereaza faptul ca numarul mare de nasteri creste riscul de a dezvolta boala. In plus, femeile sunt predispuse la incontinenta anala pe masura ce se apropie de menopauza. Obezitatea si disfunctiile la nivelul intestinului gros sunt alte cauze comune ale afectiunii.

Persistenta incontinentei anale

Persistenta incontinentei anale este dificil de generalizat: majoritatea femeilor isi recapata controlul asupra functiei de excretie dupa doar cateva luni de la nastere, insa exista si cazuri in care afectiunea se poate prelungi de-a lungul anilor.

Foto: organizedbyjenn.files.wordpress.com

Tratamentul incontinentei anale

Tratamentul incontinentei anale presupune, in esenta, restabilirea controlului asupra tranzitului intestinal. In functie de cauzele exacte ale afectiunii, medicul va recomanda un regim alimentar special, medicamente, exercitii sau, in cele mai grave situatii, o interventie chirugicala.

Antidiareicele obisnuite pot fi de folos. Pe de alta parte, laxativele usoare (laptele de magnezie) sunt prescrise atunci cand incontinenta anala a survenit in urma unei constipatii cronice.

Antrenamentul prin biofeedback este o metoda care foloseste mintea in controlul unor functii esentiale ale organismului. Tehnica presupune atasarea unor senzori legati la un dispozitiv de monitorizare care sa ajute pacientul sa isi controleze reactiile corporale cu ajutorul creierului.

Sfaturi practice pentru controlul incontinenta anala

  • daca suferi de scurgeri ale intestinului, poti folosi un tip de lenjerie absorbanta speciala disponibila in farmacii;
  • exercitiile Kegel, in care contracti si eliberezi ritmic muschii pelvieni, sunt folositoare in tratamentul incontinentei anale si urinare;
  • modificarile stilului de viata sunt de asemenea importante: consumul alimentelor in cantitati mici, consumul ridicat de fibre si hidratarea corespunzatoare sunt doar cateva masuri benefice in tratarea incontinentei anale;


Nu ezita sa apelezi la ajutorul medicului pentru a rezolva aceasta problema suparatoare. In cazuri rare, interventia chirurgicala este necesara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre