Crampele abdominale postpartum

/ / Modificat: 2017-06-21
Crampele abdominale postpartum

Crampele abdominale postpartum ingrijoreaza multe mamici care nu inteleg ce se intampla cu corpul lor dupa nastere. Crampele din perioada postpartum seamana oarecum cu crampele menstruale, dar sunt cauzate de micsorarea uterului. Uterul se contracta pentru a reveni la dimensiunea si pozitia dinainte de sarcina. Procesul revenirii uterului la forma si pozitia initiala se numeste "involutie".

Crampele vor fi mai intense in primele 24 – 48 de ore dupa nastere, dar senzatia de discomfort ar trebui sa dispara in 2, 3 zile. Procesul prin care uterul revine la forma initiala incepe imediat dupa ce ai dat nastere si va dura aproape sase saptamani pentru a se finaliza (desi tu nu vei mai simti durerea atunci). 

Crampele din timpul alaptarii

Mamele care alapteaza s-ar putea sa simta crampele postpartum mai puternic in timpul si dupa alaptare. Alaptarea creste durerea resimtita pentru ca, atunci cand bebelusul tau se hraneste la san, un hormon care stimuleaza contractiile este eliberat (hormonul se numeste oxitocina), ceea ce face ca involutia sa fie mai rapida. Incearca sa vezi involutia accelerata in mod pozitiv pentru ca aceste contractii reduc de obicei sangerarea postpartum.

Daca mai ai si alti copii, probabil ca o sa ai crampe mai severe dupa nastere, pentru ca uterul tau trebuie sa "munceasca" mai mult pentru a reveni la forma si pozitia de inainte de sarcina. Uterul tau se va contracta mai eficient dupa nasterea primului bebelus.

Deoarece uterul isi pierde tonusul muscular in timpul mai multor sarcini el trebuie sa se contracte, sa se relaxeze si sa se contracte din nou pentru a reveni la stadiul pre-sarcina. Aceasta repetare a contractiei, relaxarii si contractiei, este cauza pentru care tu resimti crampele uterului dupa nastere.

Daca esti mamica pentru prima oara, crampele vor fi destul de usoare (s-ar putea chiar sa nu le simti deloc) si nu vor dura mult, dar devin incomfortabile dupa a doua nastere si din ce in ce mai severe la nasterile urmatoare.

Acest lucru se intampla pentru ca femeile care sunt la primul copil au un tonus mai bun al uterului, care tinde sa se contracte si sa ramana contractat, spre deosebire de relaxarea si contractia intermitenta a uterului care are loc la femeile care au avut mai multe nasteri.

Ce pot sa fac pentru a reduce durerea?

• Urineaza des, chiar daca nu simti nevoia sa o faci. O vezica plina face contractarea uterului mai dificila. Acest lucru poate duce la mai multe crampe si o sangerare mai abundenta.• Poate sa-ti faca bine sa stai intinsa pe pat, cu fata in jos si cu o perna sub abdomenul inferior.

• Un masaj delicat al abdomenului inferior poate ajuta uterul sa se contracte.

• Medicamentele care contin ibuprofen sau acetaminophen pot diminua crampele dupa nastere. Vorbeste cu doctorul tau daca dupa ce ai luat aceste medicamente durerea tot nu s-a ameliorat. Multe spitale iti vor oferi medicamente pentru ameliorarea durerii chiar dupa nastere, iar doctorul tau iti poate prescrie cateva medicamente pentru crampe pentru ca tu sa le poti lua atunci cand vei merge acasa.

• Multe femei folosesc tehnicile de respiratie invatate la cursurile prenatale pentru travaliu. Aceste tehnici de respiratie pot ameliora starea de discomfort creata de crampele postpartum.

Daca durerea provocata de crampele postpartum nu a inceput sa se diminueze in cateva zile sau daca durerea devine insuportabila, suna-ti doctorul. Aceste simptome pot fi semnele unei infectii sau a unei alte probleme care necesita atentie medicala. Suna-ti doctorul imediat si daca ai febra, frisoane sau o crestere a durerii abdominale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crampe abdominale

Articole recomandate

Citeste si despre