Concediu maternal sau serviciu dupa nasterea copilului?

/ / Modificat: 2011-02-18
Concediu maternal sau serviciu dupa nasterea copilului?

Decizia de a sta acasa sau de a merge la munca la scurt timp dupa nasterea copilului este una atat personala, dar mai ales practica.

Pe de-o parte exista mamici care sunt foarte active si care nu se pot dezlega de locul de munca pentru 1 sau 2 ani, dar pe de alta parte exista mame pentru care venitul lunar incasat de pe urma indemnizatiei date de stat este nefavorabil.

Noua legislatie romaneasca face si mai dificila decizia mamicilor care isi doresc sa stea cu bebele acasa, dar care au nevoie si de banuti.

Mamicile romance au de anul acesta o decizie grea de luat in ceea ce priveste concediul de maternitate. Se afla puse undeva intre ciocan si nicovala: sa aleaga grija si iubrea, precum si educatia copilului asa cum numai mama poate sa o faca sau sa aleaga finantele?!

Legislatia privind indemnizatia mamicilor care nasc cu data de 1 ianuarie 2011

Mamicile care au nascut cu prima zi a anului 2011 si care urmeaza sa nasca de acum incolo se supun unui nou regim legislativ, nu foarte avantajos. Ele sunt obligate sa aleaga intre 2 optiuni:

  • 1 an de concediu maternal in care primesc o indemnizatie cu plafon minim de 600 de lei si maxim de 3.400 lei (75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni); aceeasi formula de calcul se aplica si in cazul indemnizatiilor pentru copiii cu handicap – numai ca se acorda pana la implinirea varstei de 3 ani);

  • 2 ani de concediu maternal (plafon minim de 600 de lei si maxim de 1200 de lei).

La ce trebuie sa te gandesti inainte de a lua decizia de a ramane 1 sau 2 ani in concediu maternal?

Cheltuielile lunare in raport cu veniturile

  • in primul rand puneti pe lista toate datoriile (rate, credite, imprumuturi etc.) pe care le aveti, pentru a face o medie lunara a lor;

  • apoi, puneti pe lista cheltuieli lunare medii ale bebelui;

  • scrieti si cheltuielile cu intretinerea casei si masinii, telefoanele, utilitatile etc.;

  • la sfarsit, faceti o medie a alimentelor si a produselor de ingrijire necesare in fiecare luna.

Dupa ce ati pus negru pe alb toate aceste calcule, vedeti daca va puteti descurca cu indemnizatia primita de tine si cu salariul partenerului sau al altor membri ai familiei. In cazul in care rezultatele sunt pe minus, cel mai bine este sa revii la munca cat mai repede.

Solutia de a lasa copilul cu cineva cat esti la munca

Pe de alta parte multe mamici se gasesc in pozitia de a nu putea refuza concediul de maternitate din cauza faptului ca nu au cu cine lasa bebele. Este adevarat ca incepand cu varste foarte mici (cam de la 6 saptamani) bebelusii sunt primiti la cresa, insa majoritatea mamicilor refuza sa duca copilul atat de repede intr-o institutie care cu siguranta nu ofera bebelusilor mediul iubitor, confortabil si sigur de care are nevoie orice copil de aceasta varsta. In plus, daca alapteaza lucrurile se complica si mai mult in aceasta privinta. Ele prefera sprijinul unei rude, dar cand nu o au la-ndemana, prefera sa stea chiar ele cu bebele.

Ideea ca mamele sunt esentiale in prima parte a vietii bebelusului

Nimic nu se compara cu relatia care se stabileste intre mama si bebe inca de dinainte de nastere si care se consolideaza foarte mult si dupa aceea. Ingrijirea si dragostea de mama sunt de neinlocuit si conteaza foarte mult in dezvoltarea bebelusului. Asa ca, daca ai posibilitatea sa stai cu micutul tau macar 1 an acasa, fa-o. Aceasta perioada este esentiala in dezvoltarea lui!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil Serviciu dupa nastere Indemnizatie 2011 Dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre