Alaptarea si amenoreea

Intrebare:

- Am nascut acum 7 luni normal, am alaptat pana la 5 luni, dar din motive de sanatate am intrerupt si am luat antibiotice. Imediat dupa intrerupere mi-a revenit menstruatia, dar luna urmatoare nu am mai avut. Se mai intampla sa vina o luna si sa dispara iar sau trebuie sa merg la un consult pentru un tratament? In luna de dupa menstruatie am luat multe antibiotice din motive de sanatate si chiar si acum am probleme cu maselele si iau antibiotic. Poate fi aceasta cauza?

Raspuns: 

Alaptatul de regula inhiba secretia de estrogen si progesteron in principal prin intermediul secretiei crescute de prolactina, fapt ce determina in multe cazuri o amenoree pe perioada lactatiei.

Chiar daca ati suprimat lactatie prin lipsa alaptarii, se poate intampla ca pana la revenirea completa a functiilor ovariene, deci pana la reechilibrarea concentratiilor hormonale sa mai apara perioade de amenoree – de altfel prolactina se mai secreta in cantitati crescute inca cateva luni, datorita stimulilor reprezentati de plansetul copilului, de stimularea mecanica involuntara a mamelonului etc.


Administrarea de antibiotic nu influenteaza in mod direct secretia de hormoni sexuali, astfel ca este putin probabil ca aceasta conduita terapeutica sa fie raspunzatoare de manifestarile descrise;

Insa pentru a exclude totusi diverse afectiuni care se pot exprima clinic prin perioade de amenoree este recomandat sa va prezentati si la un cabinet de specialitate petru un consult.

Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amenoree

Dr. Ciprian Pop-Began

Medic ginecolog

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul