Macrosomia

/ / Modificat: 2012-01-10
Macrosomia

Macrosomia este un termen atribuit nou-nascutilor cu o greutate excesiva la nastere. Greutatea medie a unui bebe in momentul nasterii este de 3-3.5 chiar si 4 kg. Tot de depaseste 4 kg intra in aceasta conditie numita macrosomie. Aceasta prezinta riscuri atat la mama cat si la fat, atat in timpul sarcinii, cat si la momentul nasterii sau dupa aceea!

Se poate pune diagnosticul inainte de nastere?

Macrosomia mai este cunoscuta si sub numele de "sindromul bebelusului mare". Diagnosticul se pune numai dupa nastere si apare in 10% din nasteri. Este destul de greu ca medicii sa depisteze aceasta conditie cand bebelusul este inca in burtica. Acestia pot face cateva aproximari pe baza anumitor informatii procurate de anumite teste sau analize prenatale. De exemplu, atunci cand i se face gravidei ecografie se poate estima o greutate probabila a fatului, dar niciodata sigura.

In plus, nu se poate prezice evolutia greutatii fatului pana la momentul nasterii. De asemenea, dimensiunea burticii mamicii poate indica faptul ca ai un bebelus maricel, dar cel mai precis diagnostic se pune atunci cand il nasti.

Care sunt cauzele unei greutati mari la nastere?

Exista mai multe cauze si factori de risc care pot determina nasterea unui copil voluminos: factorii genetici par sa fie cel mai vinovati in acest caz (astfel, daca tu ai avut o greutate mare la nastere este foarte posibil ca si micutul tau sa aiba); necontrolarea sau netratarea diabetului gestational sau a diabetului zaharat (forma cronica a acestei conditii); obezitatea (cresterea foarte mare in greutate in timpul sarcinii); nasterea posttermen (depasirea termenului limita al sarcinii); sexul copilului (baietii se nasc cu o greutate mai mare ca a fetitelor); daca ai mai nascut anterior un bebelus cu greutate mare.

Nu te panica daca te inscrii intr-unul din factorii de risc enumerati anterior! Nu inseamna ca si trebuie sa nasti un copil foarte mare! Exista mamici care nasc copii macrosomi fara a fi inscrise in niciunul dintre factorii de risc de mai sus. In plus, majoritatea cauzelor care duc la aparitia macrosomiei raman inca necunoscute.

Ce complicatii pot aparea la mama si la fat?

Cresterea excesiva in greutate a fatului in cavitatea intruaterina determina aparitia unor riscuri in primul rand la mama: pot aparea complicatii obstetricale la nastere; travaliu prelungit; ruptura perineala; hemoragii; traumatismul coccisului; nastere prematura; cezariana (si riscurile asociate ei) etc. Complicatiile care pot aparea la fat sunt: traumatisme obstetricale la nastere; asfixie severa; hematom cranian; fractura de clavicula; distocie de umar (blocarea umerilor in timpul nasterii vaginale); paralizie de plex brahial; hiperbilirubinemia neonatala.

In masura in care macrosomia copilului afecteaza sanatatea mamei sau chiar a lui, medicul ar putea recurge la diverse forme de tratament pentru a vindeca complicatia. Daca are ruptura de clavicula sau distocie de umar (una dintre cele mai frecvente complicatii), ar putea aparea si o deteriorare a nervilor umarului si bratului sau gatului. El ar putea purta un suport secial pentru sustinerea nemiscata a gatului si umarului. De asemenea, daca apare asfixierea la nastere se recurge al oxigenoterapia. Se poate interveni chirurgical in cazul unor fracturi sau altor complicatii.

Cum poti preveni macrosomia?

Desi uneori apare fara a putea face nimic in acest sens, exista cateva masuri esentiale prin care poti scadea riscul aparitiei ei: incearca sa ai o greutate normala la momentul conceperii copilului; mentine o greutate normala pe toata perioada sarcinii; adopta o dieta sanatoasa si fa sport cat mai des in sarcina; mergi la toate controalele prenatale recomandate de medic (vei fi testata pentru multi din factorii de risc care ar putea duce la aparitia conditiei); daca stii ca ai diabet sau faci diabet gestational in sarcina, trebuie sa te asiguri ca iti iei insulina si ca ai grija la alimentatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate bebelus nastere Greutate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre