STUDIU! Nasterea prin cezariana poate reduce sansele de a concepe al doilea copil

/ / Modificat: 2020-07-18
STUDIU! Nasterea prin cezariana poate reduce sansele de a concepe al doilea copil

Cu siguranta stii ca modul in care este nascut copilul ii influenteaza viata in multe privinte. De la microbiota intestinala, sanatatea respiratorie si pana la probabilitatea de a suferi de alergii sau tulburari imunologice si metabolice, nasterea prin cezariana are numeroase dezavantaje.

Insa, pe langa aceste aspecte, modul in care o femeie naste la prima sarcina poate influenta viitoarele sarcini. Potrivit unui studiu daca o femeie aflata la prima sarcina naste prin cezariana, se vor reduce considerabil sansele de a mai ramane insarcinata cu cel de-al doilea copil.

Pentru realizarea studiului publicat in JAMA Network Open, cercetatorii si-au propus sa analizeze daca dupa o prima nastere prin cezariana, probabilitatea de a concepe un al doilea copil este mai mica decat dupa o nastere naturala.

In vederea realizarii studiului au fost analizate 2.423 de femei care au nascut primul copil prin cezariana. Acestea aveau la momentul nasterii varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si se aflau la prima sarcina.

Potrivit rezultatelor obtinute dupa analizarea cazurilor si a istoricului medical al femeilor s-a descoperit ca nasterea prin cezariana al primului copil duce la o probabilitate mai mica de a ramane din nou insarcinata in urmatorii trei ani.

Studiu, efectuat in primii trei ani dupa prima nastere

Este important de mentionat ca studiul a fost efectuat doar in primii trei ani de dupa prima nastere. Au fost insa luati in considerare diversi factori care ar putea influenta o a doua sarcina, dar si posibilitatile de conceptie ale fiecarei femei.

Cercetatorii mentioneaza ca exista anumite conditii precum supraponderabilitatea sau obezitatea, dar si varsta inaintata a gravidei, care duc la o rata mai mare de nasteri prin cezariana. Cu toate acestea, tinand cont de acesti factori, posibilitatea conceperii celui de-al doilea copil in primii trei ani de dupa nastere a fost mai scazuta in cazul femeilor care au nascut prin cezariana.

Mai mult, potrivit sudiului, posibilitatea de a ramane insarcinata dupa prima nastere prin cezariana le afecteaza si pe femeile care folosesc tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro, pentru a avea un copil, spre deosebire de cele care apeleaza la aceleasi metode, dar nasc natural.

Desi nu se stie care este cauza exacta care duce la o scadere a sansei de a concepe un al doilea copil dupa o nastere prin cezariana, cercetatorii mentioneaza ca este posibil ca acest lucru sa fie cauzat de un defect care poate ramane in zona cicatricii. S-a dovedit ca acest defect poate duce la scaderea fertilitatii si la imposibilitatea ca ovulul fecundat sa se implanteze, in 61% dintre cazurile femeilor studiate.

Sursa: https://www.bebesymas.com/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre