Frica de nastere

/ / Modificat: 2008-04-09
Frica de nastere

Un eveniment ca niciun altul in viata – nasterea, plina de necunoscute atat ca experienta cat si ca senzatii. 

Desfasurata astazi in mare parte in mediu medical, la spital, beneficiind de tehnologie avansata, prezenta medicului si a moasei, participarea neonatologilor, nasterea nu inceteaza sa produca multe teama.

Ce le sperie pe femei? Unii ar spune ca durerea, altii ar spune ca este o frica legata de copil, de viata lui, pusa la incercare in timpul travaliului. In alte cazuri, o sarcina cu complicatii sau pierderi de sarcina anterioare.

Sigur ca din punct de vedere psihologic, foarte multe lucruri contribuie la aceasta frica si unele dintre cele mai importante sunt istoria femeii si relatiile ei cu cei din jur, mai ales cu propria mama.

Fiecare femeie are o imagine despre nastere.

Ea este constituita de-a lungul timpului, fantasmata, pornind de la povestirile mamei ei, a altor femei, de la propriile senzatii, de la cum a resimtit sarcina, cum a evoluat ea. La fel de importanta este si relatia cu partenerul, cu medicul care a supravegheat sarcina si relatia cu interventiile medicale in general.

Intr-un fel va astepta nasterea o femeie care stie ca mama ei a suferit mult pentru a o aduce pe lume, altfel una care a beneficiat de apropierea si incurajarea mamei ei, altfel una care considera nasterea ca pe un proces firesc si natural, altfel una care o considera un eveniment plin de pericole si suferinte.

Teama de durere, teama pentru viata bebelusului, teama pentru sanatatea si inegritatea lui fizica, teama de propria moarte sunt pe primele locuri in enumerarea facuta de femei. Nasterea a fost dintotdeauna privita cu multa ambivalenta si timpurile cand la nastere murea fie mama, fie pruncul nu sunt departe.

Pe de o parte asteptata cu nerabdare, pentru a vedea copilul, pentru a-l tine in brate, pentru a te convinge ca este intreg si sanatos, pentru a “scapa” de povara sarcinii, dificil de purtat in ultimele luni. Pe de alta parte, spaima de necunoscut, de “ce se va intampla”, cat va dura”, “cum se va produce”, “cat va durea”, “daca voi suporta”, “daca nu voi mai suporta”, “daca bebelusul nu va fi bine”, “in cat timp imi voi reveni” etc.

Intrebari si preocupari la care nimeni nu poate raspunde dinainte. Sunt nasteri extreme de usoare si rapide, altele in care apar complicatii la mama sau la fat, altele in care este nevoie de cezariana, sau de ajutor de urgenta pentru bebelus. Progresele medicale au adus putin control atat prin posibilitaea cezarienei care insa nu este lipsita de riscuri sau de dureri, cat si a anesteziei epidurale.

Apoi investigatiile din timpul sarcinii, ii permit mamei si medicilor sa stie cate ceva despre fat, sa calculeze anumite riscuri si sa ia masuri in consecinta.Este o mare deosebire intre femeile care au beneficiat de o pregatire pentru nastere, care au aflat etapele nasterii, care beneficiaza de sprijinul partenerului si al familiei si cele carora toate aceastea le lipsesc. De asemenea, relatia buna cu medical, continuitatea cu medicul care a urmarit sarcina, increderea femeii in el, reduce teama si ingrijorarea.

O alta categorie de femei este cea care a avut antecedente medicale legate de nasteri traumatice, pierderi de sarcina, avorturi. In aceste cazuri, este nevoie de o ingrijire speciala din punct de vedere psihologic pentru depasirea traumei anterioare, altfel existand mari sanse ca ea sa se repete. Groaza este atat de mare incat invalideaza functionarea normala a organismului si poate bloca multe procese firesti.

Va astept luni, 14 aprilie la ora 20 la o discutie in direct despre frica de nastere, cu tot ce implica ea din punct de vedere psihologic.


Anca Munteanu

Psiholog - Psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre