Cele 13 porunci pentru tatii de baieti

/ / Modificat: 2013-11-21
Cele 13 porunci pentru tatii de baieti

Tatii de baieti sunt unii dintre cei mai mandri si fericiti parinti din lume. Cu toate satisfactiile pe care le garanteaza statutul de tata de baiat, exista cateva reguli si porunci de la care acestia nu au voie sa se abata, daca vor sa creasca un copil demn de toata lauda si sa pastreze armonia in sanul familiei lor!

Iubeste-i mamica!

Daca vrei sa fii un tatic de baiat exceptional, iubeste-i mamica, respect-o si apreciaz-o in fiecare zi. Desi tu esti mai apropiat de baietel decat mamica, prin prisma activitatilor si intereselor comune, nu uita ca pentru cel mic, mama ramane cea mai importanta persoana din viata lui si fiinta pe care o iubeste cel mai mult pe lumea aceasta. Castiga respectul copilului aratandu-i cat de mult ii iubesti mama!

Implica-te in ingrijirea lui!

Chiar daca multa lume are impresia ca este de datoria mamei sa spele, hraneasca, imbrace si ingrijeasca copilul, specialistii in psihologia copilului sustin ca rolul ar trebui impartit intre parinti si ca tatal ar trebui sa se implice activ in ingrijirea lui. In plus, sa-ti tii copilul in brate cand este bolnavior, sa-i faci baita si sa-i dai sa manance s-ar putea sa-ti ofere satisfactii si bucurii imense, in postura de tatic.

Invata-l sa mananace sanatos!

Educatia alimentara a baietelului este o responsabilitate a taticilor, care sunt cel mai bun exemplu de urmat pentru copil in acest sens. Cu cat sta mai mult in preajma tatalui, cu atat baietelul il imita mai mult in gesturi, dar si in preferinte culinare. Este important sa-l inveti sa manance sanatos, astfel incat sa dezvolte obiceiuri alimentare corespunzatoare.

Invata-l sa faca pipi la toaleta!

Taticul de baiat manifesta o bucurie imensa atunci cand vine momentul sa-si invete copilul sa foloseasca toaleta... stand in picioare! De altfel, taticul este si cea mai potrivita persoana pentru acest rol, intrucat la varste mici, copilul invata cel mai usor prin puterea exemplului. Oricat de mult ar incerca mamicile sa le explice cum sa faca pipi din picioare, tot tatal va gasi cele mai usoare cai de a-i explica si arata cum se procedeaza.

Invata-l bunele maniere!

Taticul trebuie sa se implice activ in disciplina si educatia baietelului. Este indicat sa-l invete bunele maniere si sa-l "taxeze" ori de cate ori se poarta urat. Pentru ca cel mic sa invete sa se poarte frumos, este important ca atat mamica, cat si taticul sa foloseasca aceleasi tehnici de disciplinare, astfel incat cel mic sa nu fie indus in eroare. Stabiliti impreuna tehnicile disciplinare, regulile casei si invatati-l cum sa le respecte.

Du-l la evenimente sportive!

Este rolul taticului de baiat sa-si duca prichindelul la cat mai multe activitati sportive si sa-i impartaseasca pasiunea pentru aceste activitati tipic barbatesti - pescuit, sofat, fotbal, baschet etc. Meciurile sportive deschid apetitul copilului pentru sport si il ajuta sa fie mereu activ si sa se mentina in forma.

Spune-i si arata-i ca il iubesti!

Nu esti mai putin barbat daca-ti strangi fiul puternic in brate , il saruti pe frunte si ii spui cat de mult il iubesti. Dimpotriva, inseamna ca esti un tatic iubitor, afectuos si implicat in viata copilului lui. Declaratiile zilnice de dragoste si dovezile de afectiune sunt unele dintre cele mai importante porunci pe care trebuie sa le respecte parintii.

Fa-l confidentul si prietenul tau!

Este important ca baietelul tau sa nu te priveasca doar ca un parinte autoritar, tot timpul pus pe delegat sarcini, impus reguli si aplicat pedepse. Apropie-te de el, fii sincer in conversatii si, de ce nu, impartaseste-i cateva secrete, astfel incat sa ii arati ca ai incredere in el si sa-i castigi, la randul tau, increderea.

Fa-l sofer pentru o zi!

O alta activitate pe care taticii si baieteii o impartasesc frecvent si care ii ajuta sa-si consolideze relatia este sofatul si pasiunea pentru masini. Chiar daca mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand baietelul va conduce propria masina, pune-l adesea in brate si lasa-l sa manevreze volanul autoturismului familiei, ca si cand el ar conduce masina. Joaca-te cu el doar atunci cand masina stationeaza, nu si in trafic, intrucat poate deveni periculos pentru siguranta amandurora.

Invata-l cum sa se poarte cu doamnele si domnisoarele!

Interactiunile barbatilor cu doamnele si domnisoarele impun cateva reguli de comportament sau eticheta, pe care baietelul trebuie sa le invete de mic. Cel mai usor invata sa fie un cavaler de la tatic, care stie exact cum sa-i arate si sa-i explice care sunt regulile de comportament care se impun in relatia cu femeile. Respectul pentru femei se dezvolta inca de mic si este "exersat" prin modul in care copilul interactioneaza cu mama, colegele de la gradi sau scoala ori cu profesoarele si educatoarele.  

Invata-l sa se barbiereasca!

Barbieritul este o activitate barbateasca care-ti revine tie, ca tatic, sa i-o impartasesti copilului. Vine un moment in copilaria lui in care va trebui sa-ti inveti copilul cum sa foloseasca spuma si lama de ras pentru a se barbieri. Chiar daca este o activitate practica si educativa, este si una dintre satisfactiile pe care le traiesti atunci cand esti tata de baiat.  

Invata-l sa fie un tata bun in viitor!

Chiar daca mai sunt multi ani pana la momentul in care baietelul tau va deveni tatic, ai ocazia sa-i impartasesti inca de pe acum o multime de lectii parentale. Nu uita ca modul in care te comporti cu el, actiunile pe care le intreprinzi in compania lui si a familiei, dar si activitatile pe care le faceti impreuna sunt cele care-l invata cel mai bine despre rolul unui tatic si modul in care trebuie sa se comporte in relatia cu viitorii lui copii!

Fii un exemplu pozitiv pentru el in fiecare zi!

Una dintre cele mai importante reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand esti tatic de baiat este sa fii in fiecare zi un parinte, sot, prieten si partener de joaca cald, iubitor, afectuos si generos. Fii un exemplu bun pentru cel mic in tot ceea ce faci. Nu este suficient doar sa-i spui ce sa faca. Mai important este sa-i arati, intrucat atunci cand va creste mare, baiatul se va purta asa cum o facea tatal lui, nu cum ii spunea sa o faca.

Mai cunosti si alte reguli sau porunci pentru taticii de baieti? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre