Violenta domestica are efecte devastatoare asupra copiilor

/ / Modificat: 2021-03-01
Violenta domestica are efecte devastatoare asupra copiilor

Violenta domestica este un adevarat flagel in societatea noastra, iar efectele sale sunt distructive pentru toti cei implicati: abuzat, abuzator si, in special, copiii care traiesc intr-o familie in care abuzul este un lucru obisnuit. Violenta domestica este de neacceptat, fie ca imbraca forma fizica a batailor, fie ca vorbim despre abuz pishic si violenta verbala.

Vremurile in care femeia trebuia sa taca si sa inghita orice din partea sotului au apus, am putea crede, insa sunt in continuare zeci, poate sute de mii de femei care zilnic trebuie sa indure lovituri, fizice sau psihice, din partea partenerilor lor; in cazuri izolate, abuzul se produce si in sens invers, femeia fiind cea care este violenta cu barbatul, insa astfel de situatii sunt mult mai rar intalnite.

Ce este cu adevarat violenta domestica

Pentru a te convinge ca traiesti cu un partener violent si ca nu esti deloc in siguranta intr-o astfel de relatie nu trebuie ca acesta sa te bata pana te invineteste sau te umple de sange. O palma este un gest violent la fel de grav ca un pumn sau o lovitura cu piciorul ori cu un obiect contondent; de obicei, va fi urmata si de altele si de o escaladare a gesturilor violente. Daca ai acceptat o palma, trebuie sa te astepti oricand la mai mult, daca nu vei lua atitudine.

Abuzul verbal si cel psihic sunt forme de violenta domestica la fel de grave, chiar daca nu lasa urme vizibile. O injuratura, o jignire, o umilinta sapa adanc in moralul partenerului abuzat, iar abuzatorul se "incarca" cu o energie care se va revarsa din ce in ce mai des si mai puternic.

Cand este violenta fizica sau verbala de netolerat?

Multe femei abuzate raman in relatiile in care au statut de victime din diferite motive. Fie se tem sa plece, pentru ca furia pe care ar starni-o ar putea fi mai mare decat cea pe care trebuie sa o indure daca raman alaturi de abuzator. Altele se tem de "gura lumii", de criticile apropiatilor si ale altor membri ai familiei.

Violenta domestica

O majoritate covarsitoare o reprezinta, insa, cele care ajung sa se simta vinovate si sa creada ca merita sa fie tratate astfel; unele se "obisnuiesc", altele obisnuiesc sa gaseasca mereu scuze pentru comportamentul violent al partenerului, iar pentru altele este pur si simplu ceva “normal” pentru ca asa au vazut acasa in copilarie - ca trebuie sa induri orice de la barbatul tau. Stop!

Desi legislatia din Romania mai are mult pana sa devina cu adevarat o pavaza pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice, aceasta trebuie pedepsita dur, inca de la primele semne. Fie iti invingi teama si infrunti partenerul abuzator, fie pleci fara sa te uiti in urma si fara sa incerci sa mai salvezi ceva. Nu exista scuze pentru a ramane intr-o relatie toxica, in care integritatea fizica si cea psihica iti sunt puse in pericol.

Ramai pentru copii sau pentru tine?

Multe voci vor spune ca nu este chiar atat de usor sa parasesti un partener violent, mai ales daca este si (cel putin) un copil la mijloc. Este insa copilul un motiv suficient de bun pentru a accepta abuzurile fizice si psihice din partea unui sot violent?

Raspunsul psihologic si de bun simt este ca nu! Explicatia: niciun copil nu va fi mai fericit atunci cand creste intr-o familie in care violenta este o obisnuinta, decat daca ar creste intr-o familie monoparentala. A ramane sa "incasezi" de dragul copilului este doar un alibi pentru lipsa puterii de a lua o decizie si de a taia raul din radacina; este scuza lipsei curajului de a rupe lanturile si de a incerca sa pornesti la drum ca mama singura - senzatii firesti, de altfel, atunci cand te afli intr-o relatie toxica, in care partenerul a "lucrat" zilnic la a te incapacita, a te intimida, a te infricosa si a te face sa te simti vinovata.

Femeile abuzate fizic si psihic sunt de cele mai multe ori depresive si se simt foarte singure, incapabile sa faca fata responsabilitatilor de parinte si ale vietii de zi cu zi. In acest context, inabilitatea de a actiona si de a-si lua viata in propriile maini, fugind departe de sotul sau partenerul violent, este explicabila.

Cele care trec printr-o astfel de trauma ar trebui sa se informeze despre solutiile legale pe care le au la indemana, despre asociatiile si organizatiile care le-ar putea oferi consiliere si sprijin si, nu in ultimul rand, sa apeleze cu incredere la familie si rude apropiate pentru a le ajuta in demersul lor de a se "rupe" de abuzator.

Violenta domestica

Grija fata de reactia copilului ar trebui sa aiba la baza tocmai efectele devastatoare pe care le-ar putea avea asupra lui traiul intr-un mediu violent, care ii afecteaza atat dezvoltarea emotionala, cat si pe cea fizica.

Efectele violentei domestice asupra copiilor

Un copil expus inca de la o varsta frageda la un mediu toxic, violent, in care a asistat la batai intre parinti sau la abuzuri verbale si psihologice, nu se poate dezvolta armonios. El va creste cu o permanenta senzatie de teama, cu un sentiment de neincredere si de rusine, dar va inmagazina si multa furie, izvorata din senzatia de neputinta.

Copiii expusi la scene violente intre parinti sunt, spun psihologii, indivizi cu o stima de sine scazuta, cu tendinte depresive, uneori chiar suicidale. Presiunea psihica pe care o resimt minorii care traiesc intr-un mediu marcat de violenta domestica se transforma, deseori, in suferinte fizice si psihice precum probleme digestive, probleme cu somnul, dureri frecvente de cap sau incapacitatea de a-si controla nevoia de a urina.

In unele cazuri, copilul care traieste intr-un mediu violent va fi incapabil sa discearna si sa inteleaga ca aceasta nu reprezinta normalitatea; astfel, se va transforma, la randul sau, fie intr-un individ violent si abuziv, fie intr-un adult care nu va sti sa reactioneze in fata abuzurilor si le va accepta, la randul sau.

Pe parcurs, copilul care este victima directa sau colaterala a violentei domestice ar putea trece prin mai multe tipuri de probleme comportamentale: fie va abandona scoala, fie va fugi de acasa, fie isi va cauta refugiul in alcool si droguri; fie va fi incapabil sa-si faca prieteni si va prefera sa traiasca izolat, chiar si de familie, fie va "protesta" fata de lucrurile pe care le-a trait prin rebeliune, agresivitate verbala si fizica ori chiar prin activitati ilegale.

Violenta domestica apare si la case mari

Abuzul fizic si verbal este cel mai des intalnit in familii needucate sau cu un nivel de trai scazut; mediul rural este, inca, cel in care se inregistreaza cea mai mare rata a violentei domestice, insa nu inseamna ca acest comportament toxic, abuziv, nu poate sa apara si in "lumea buna".

De-a lungul timpului presa a scris despre numeroase vedete care au fost victime ale violentei domestice. Cel mai recent exemplu din peisajul romanesc este Bianca Dragusanu, care a recunoscut ca a fost batuta de Alex Bodi, si ca insasi fiica sa din mariajul cu Victor Slav a asistat la scene traumatizante pentru un copil.

Bianca Dragusanu a recunoscut ca a fost batuta de Alex Bodi si a cerut un ordin de restrictie impotriva sa

Bianca a marturisit ca fetita ei, Natalia Sofia, a vazut-o plina de vanatai dupa una dintre bataile primate de la Bodi. Cum a reactionat Bianca? Si-a mintit fetita ca  era machiata pentru Halloween. A plecat? Nu la primul abuz. Caz “de manual”, am putea spune!

Controversata si criticata de multi, Bianca Dragusanu este dovada vie a faptului ca sindromul Stockholm exista. Acesta se manifesta prin imposibilitatea de a te detasa de abuzator si prin faptul ca incepi sa il simpatizezi, sa-i gasesti scuze si chiar sa te identifici cu el, totul in cadrul unui mecanism defensiv. Sindromul Stockholm este interpretat de psihologi ca o strategie de supravietuire a victimelor unor abuzuri si este prezent la multe femei, care in timp ajung sa se gandeasca ca partenerii violenti poate au nevoie sa fie salvati de propriii demoni.

In cazul particular al Biancai Dragusanu, acest sindrom s-a manifestat prin sansele repetate pe care vedeta le-a acordat unui partener violent, care nu a putut sa isi infraneze pornirile nici in fata soacrei, nici in fata unui copil de doar cativa anisori.

Alte cazuri "celebre" de vedete agresate fizic de partenerii lor sunt Dana Razboiu, fosta prezentatoare de stiri (batuta cu pumnii de sotul sau, fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Branzan), Larisa Dragulescu, batuta de gimnastul Marian Dragulescu inainte de a divorta sau o alta vedeta TV, Adriana Bahmuteanu, care a reclamat in repetate randuri gesturi violente din partea fostului sot, omul de afaceri Silviu Prigoana.

Bataia NU e rupta din rai!

Asa cum toate ghidurile de parenting ne atrag atentia ca bataia nu este niciodata solutia pentru a corecta un copil, nici in viata de cuplu violenta nu are ce sa caute. Bataia nu este niciodata o dovada de iubire, chiar daca vine din gelozie. O palma incasata nu este niciodata vina celui care o primeste, ci a celui care nu reuseste sa isi controleze impulsurile pentru a nu ajunge sa isi loveasca partenerul.

Violenta in familie nu este ceva ce poate fi trecut cu vederea, nici atunci cand la mijloc este cel putin un copil. Din contra! Cel mic ar putea ajunge sa se simta responsabil pentru ceea ce se intampla intre parinti, sa se intrebe daca a gresit cu ceva sau daca poate face ceva pentru ca relatia dintre parinti sa devina mai buna. Copilul nu trebuie sa fie "fileu" in meciurile dintre parinti si sub nicio forma nu ar trebui sa traiasca cu acel sentiment de confuzie care se naste din dragostea pentru amandoi; conflictul loialitatii apare atunci cand copilul se simte pus la mijloc intre parinti si poate avea efecte devastatoare pentru dezvoltarea sa.

FOTO: pixabay.com

Taguri Violenta domestica

Articole recomandate

Citeste si despre