Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav

/ / Modificat: 2011-10-24
Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav

Informatii complete pentru parintii cu copii nascuti dupa 1 ianuarie 2011: Indemnizatia de crestere a copilului in 2011


Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost redusã cu 15%


Indemnizatia pentru cresterea copilului a fost redusa cu 15%, dar nu mai putin de 600 de lei.  (Modificare aplicata incepand cu 1 iulie 2010). Ministrul de Finante spune ca pentru indemnizatiile pentru mame ar trebui luat in calcul salariul mediu pe ultimii doi ani si nu pe doar 12 luni ca în prezent.

Ianuarie 2009: Indemnizatia de maternitate, plafonata la 4000 lei


NOUTATI: Legea mamelor: indemnizatia de maternitate, 85% din salariu.


Legea nr. 19 din 27 martie 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 140 din 1 aprilie 2000

Art. 121. - (1) Asiguratii au dreptul la:
a) indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Indemnizatiile prevazute la alin. (1) se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Art. 122. - (1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial.

Art. 123. - (1) Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie.
(2) Indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani se acorda, la cerere, pe baza livretului de familie si a certificatului de persoana cu handicap, emise in conditiile legii.
(3) Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap emis, in conditiile legii, dupa caz.

Art. 124. - Durata de acordare a indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. b) este de 14 zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul contracteaza boli contagioase, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale; durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul de familie.

Art. 125. - Cuantumul lunar al indemnizatiei prevazute la art. 121 alin. (1) lit. a) si b) este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 99.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre