Indemnizatia pentru cresterea copilului, din nou plafonata! Cat vor primi parintii?

/ / Modificat: 2017-08-01
Indemnizatia pentru cresterea copilului, din nou plafonata! Cat vor primi parintii?

Ministrul Muncii, Lia-Olguta Vasilescu a anuntat duminica seara ca indemnizatia pentru cresterea copilului va fi limitata la 1.800 euro, maximum cat exista in Europa la ora actuala. Peste aceasta suma, mamele nu vor mai benefica de niciun ajutor financiar pentru cresterea copilului.

„Sa iei 35.000 de euro lunar timp de doi ani de la statul roman doar pentru ca ai un copil in crestere este mult prea mult […] Am ajuns pe varianta finala in sensul ca vom plafona indemnizatia la maximum cat este in Europa la ora actuala, adica 1800 euro, cat are Germania. Peste 1800 de euro nu mai poate sa ia nimeni”, a declarat Lia-Olguta Vasilescu intr-o emisiune tv. Ea mentioneaza ca in maximum 2 saptamani va fi finalizat noul proiect OUG in acest sens.

Anuntul oficial a fost facut, insa, de liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care sustine vehement aceasta decizie. „E normal ca trebuie plafonat, exista oameni care au salariu mare si alte venituri si ajung la sume exorbitante, asa ca nu putem avea 20.000 de euro ca stam acasa cu copilul.'', mentioneaza Tariceanu.

In prezent, statul plateste lunar 250 milioane lei pentru 160.800 parinti aflati in concediu pentru cresterea copilului. Doar 1.100 de parinti cu venituri mari sau foarte mari au primit in aceasta luna o indemnizatie de peste 9.000 lei.

In zadar asociatiile de parinti au reactionat destul de dur la aceasta decizie, spunand ca statul ar trebui sa investeasca mai mult in sprijinul parintilor si copiilor si ca nu este normal ca la mai putin de 1 an de la eliminarea plafonului, sa se schimbe legislatia.

In prezent, conform legii, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Concediu crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre