Schimbarea numelui copilului dupa divort

/ / Modificat: 2018-07-24
Schimbarea numelui copilului dupa divort

Ca orice parinte, atunci cand te pregatesti de venirea pe lume a micutului tau, atat tu, cat si partenerul tau, alocati mult timp de gandire prenumelui pe care il va purta copilul pentru tot restul vietii sale.

Uneori, insa, atunci cand intervine divortul, dezbaterile privind numele copilului revin, de data aceasta privitor la numele de familie de dupa finalizarea divortului, mai ales atunci cand mama decide sa nu pastreze numele de familie al fostului sot, revenind la cel de dinaintea casatoriei.

In cadrul procesului de divort se stabileste si numele pe care il vor purta sotii dupa finalizarea acestuia, insa numele copilului va ramane cel cuprins in certificatul de nastere.

Daca ambii parinti sunt de acord sa schimbe numele copilului, ulterior divortului, pot face acest lucru pe cale administrativa, conform legii.

Iata ce trebuie sa stii despre prevederile legale in vigoare privind numele si prenumele si modalitatea de schimbare a acestora.

Numele de familie din timpul casatoriei si dupa desfacerea casatoriei

Conform legislatiei, atunci cand se casatoresc, viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei, sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite. Ambii soti sunt obligati legal sa poarte numele pe care l-au declarat la incheierea casatoriei.

La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort.

Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti, sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

Este necesar acordul ambilor parinti privind schimbarea numelui copilului minor

Cererea de schimbare a numelui pentru copilul minor, se face dupa caz, fie de catre parinti sau cu incuvintarea autoritatii tutelare, de tutore; in situatia in care parintii nu se inteleg privind schimbarea numelului copilului, atunci autoritatea tutelara va fi cea care va decide.

Atunci cand cererea de schimbare a numelui copilului este facuta de unul dintre parinti, acordul in forma autentica al celuilalt parinte este necesar, cu exceptia cazurilor in care celalalt parinte este pus sub interdictie, este declarat disparut pe cale judecatoreasca, sau este decazut din drepturile parintesti.

In situatia in care minorul a implinit varsta de 14 ani si parintii solicita schimbarea numelui acestuia, este necesar ca cererea de schimbare a numelui sa fie semnata si de catre minor.

Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere odata cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, daca exista motive temeinice care sa justifice aceasta schimbare; in ceea ce priveste schimbarea prenumelui copilului, aceasta se poate cere oricand.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Divort parinti copii Efect divort copii Divort copii

Articole recomandate

Citeste si despre