Sarcina dupa sterilet?

/ / Modificat: 2014-03-24
Sarcina dupa sterilet?
Intrebare:

- Am 28 de ani, folosesc ca metoda de contraceptie steriletul si am decis sa am un copil. Vreau sa stiu ce sanse am sa raman insarcinata dupa folosirea steriletului.

Raspuns:


Folosirea steriletului reprezinta o modalitate de contraceptie, modalitate care nu presupune neaparat modificari la nivelul sistemului reproducator; mai ales daca montarea ºi utilizarea acestuia se realizeaza corespunzator. 

Durata de timp cat poate fi folosit un sterilet depinde de tipul de sterilet (sunt sterilete cu eliberare de cupru, cu eliberare de progestativ sau inerte). In general cele cu cupru pot fi folosite maxim 10 ani, iar cele cu progestativ maxim 5 ani, insa depinde si de firma producatoare (in general trebuie sa cititi cu atentie prospectul inainte de implantare). 

De asemenea, trebuie efectuate controale ginecologice anuale; se va efectua examenul papanicolausi in functie de rezultatul acestuia se va putea decide: daca nu sunt modificari celulare se poate utiliza in continuare tot un DIU (sterilet), dar daca sunt prezente anumite modificari se poate recomanda o alta metoda contraceptiva.



Daca sunt respectate aceste conditii, fertilitatea nu ar trebui sa fie afectata, chiar daca sunt sterilete a caror eliberare de prgesteron inhima aparitia menstrelor, acest lucru nu inseamna ca modifica neaparat si fertilitatea. Pentru a sti care este situatia in cazul dumneavoastra va recomand sa reveniti la cabinetul medicului curant pentru evaluarea statusului fertil. Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sterilet Sterilet Metode contraceptie

Articole recomandate

Citeste si despre