Sindromul de oboseala cronica, cauzat de un virus?

/ / Modificat: 2010-09-02
Sindromul de oboseala cronica, cauzat de un virus?

Sindromul de oboseala cronica este adesea considerat ca fiind mai degraba un simptom al unor afectiuni, decat o boala in sine. De asemenea, el este considerat ca fiind o stare "normala" a generatiei moderne si se crede ca este cauzat de stresul cotidian si de nivelul mare de poluare care slabesc sistemul imunitar al organismului. Noi cercetari sustin ca exista o cauza biologica a sindromului, vinovat de producerea lui fiind de fapt un virus din clasa retrovirusurilor.

Virusul identificat de cercetatori ca fiind responsabil pentru aparitia sindromului de oboseala cronica face parte din familia retrovirusurilor si se numeste XMRV (xenotropic murine leukemia virus).


Ce este sindromul de oboseala cronica?

Sindromul de oboseala cronica se caracterizeaza prin oboseala manifestata prin stare de extenuare severa (care tine mai mult de 6 luni) ce impiedica o persoana sa isi duca la indeplinire sarcinile profesionale si activitatile simple, de rutina de peste zi.

Principalele simptome ale sindromului sunt: dureri de cap, insomnii, stare de slabiciune, dureri musculare.

Cauze ale sindromului de oboseala cronica

Cauzele acestei conditii nu sunt pe deplin cunoscute. Exista mai multe teorii cu privire la acestea, dar niciuna nu a adus dovezi incontestabile care sa le justifice. Una dintre cele mai vehiculate idei este aceea care sustine ca acest sindrom se instaleaza pe fondul unui sistem imunitar extrem de slabit.

Exista insa o noua teorie care sustine ca un virus din familia retrovirusurilor (din care face parte si HIV) ar fi responsabil de instalarea lui in organism.

Exista un studiu care a reusit sa evidentieze legatura dintre sindromul de oboseala cronica si virusul XMRS considerandu-se ca acesta din urma este factorul declansator al sindromului. Cercetatorii au analizat mostre de urina de la persoane care prezentau simptomatologia afectiunii si au descoperit prezenta acestui virus. Ei au descoperit prezenta virusului in peste 67% dintre cazurile cu sindrom de oboseala cronica. Virusul a fost gasit si la persoane sanatoase, intr-un procent de 3.7%, acestia fiind considerati purtatori.

Virusul XMRV se regaseste si in celulele soarecilor fara ca ei sa prezinte vreun simptom anume, dar oamenii de stiinta sunt de parere ca este putin probabil ca oamenii sa se infecteze prin intermediul lor. Metodele de transmitere sunt inca in stadiu de cercetare.

Cercetatorii sunt rezervati in a sustine ca acest virus este cauza sindromului, pentru ca alte laboratoare nu au reusit sa evidentieze asociatia virusului cu sindromul in urma investigatiilor. Totusi, se pare ca exista in mod cert o legatura intre sindromul de oboseala cronica si virusul XMRV.

Exista o singura modalitate prin care se poate demonstra sau infirma rolul virusului in acest sindrom. Aceasta consta in realizarea unui studiu pertinent bazat pe utilizarea medicamentelor antivirale. Studiul s-ar baza astfel pe compararea rezultatelor unui experiment in care unor persoane care prezinta sindromul si virusul li s-ar administra medicatie antivirala, iar altor persoane cu acelasi manifestari li s-ar da pastile cu efect placebo (fara ca ei sa stie acest lucru). In acest fel, s-ar putea observa daca intr-adevar retroviralele dau rezultate si trateaza sindromul.

Este adevarat ca exista o incertitudine cu privire la aceasta relatie de cauzalitate si ca aceasta asociere naste mai multe intrebari decat raspunsuri, dar specialistii sunt de parere ca merita luata in seama aceasta varianta si investigata.

Pe masura ce ies la iveala noi aspecte ale asocierii lor, exista sanse din ce in ce mai mari de gasire a unor terapii anti-retrovirale (asemanatoare cu cele pentru HIV) pentru acest sindrom care afecteaza calitatea vietii milioanelor de oameni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre