Sarcina si radiografiile

/ / Modificat: 2007-02-05
Sarcina si radiografiile
Intrebare:

- Este vreo problema daca vrem sa concepem un bebe si eu (barbatul) am facut 3 radiografii la coloana si plamani in ultima luna si urmez si tratament medicametos cu antiinflamatorii pt coloana (voltaren, zaldiar, celebrex, miolastan)? Daca da, ce pauza trebuie facuta?Ajutati-ma, ca sotia vrea sa concepem un copil (am facut deja analizele).

Raspuns:




 

In general se recomanda evitarea efectuarii asupra mamei a investigatiilor radiologice in timpul sarcinii, deoarece radiatiile pot avea efecte negative asupra fatului, insa, in cazul dumneavoastra, daca aceste investigatii cat si tratamentul pe care il administrati deja sunt la indicatia unui medic si recomandarile acestuia sunt respectate, atunci nu ar avea de ce sa apara probleme, mai ales daca tinem seama ca nu ar trebui sa apara modificari la nivelul celulelor precursoare spermatozoizilor.

In orice caz, in eventualitatea unei sarcini, o urmarire in dinamica a evolutiei acesteia, cu respectarea stricta a controalelor prenatale periodice si efectuarea investigatiilor necesare pentru a se depista din timp eventualele modificari care pot aparea (triplu-test, ecografie morfologica etc. ) constituie conduita de urmat.

dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre