Hiperplazia endometriala, precursorul cancerului

/ / Modificat: 2010-09-20
Hiperplazia endometriala, precursorul cancerului

Hiperplazia endometriala este o afectiune benigna care apare la nivelul uterului. Ea este considerata insa un precursor al cancerului endometrial. Chiar si tratata, hiperplazia endometriala are intre 50 si 80% sanse sa reapara. Cum te protejezi totusi de cancer?

Ce este hiperplazia endometriala?

Hiperplazia endometriala se refera strict la glandele din mucoasa uterina, numite glande endometriale. Hiperplazia apare atunci cand exista o inmultire neobisnuita si neregulata a marimii si formei glandelor. Aceasta apare si cand raportul glande/stroma creste (stroma este tesutul dintre glande). Se considera ca o femeie care sufera de hiperplazie endometriala are mari sanse sa faca cancer endometrial, hiperplazia fiind considerata un precursor al acestuia.

Hiperplazia endometriala este o conditie considerata benigna. Uneori, aceasta poate degenera in cancer, insa cancerul endometrial este tratabil si poate fi prevenit.


Factori de risc in aparitia hiperplaziei endometriale

Aceasta problema este predominanta in cazul anumitor femei care sufera de afectiuni favorizante sau al caror stil de viata este dezorganizat si deficitar:

  • apropierea menopauzei;

  • dereglari ale ciclului hormonal;

  • supraponderalitatea;

  • diabetul;

  • surplusul de estrogen din organism (terapia estrogenica - administrarea de estrogen in lipsa progesteronului, mai ales la femeile care vor sa atenueze simptomele menopauzei);

  • afectiuni ovariene care pot genera estrogeni in exces fara a fi estompati de alti hormoni.

Care sunt simptomele?

Sangerarea vaginala anormala este simptomul principal care sugereaza aparitia acestei afectiuni. Aceasta poate fi clasificata astfel:

  • metroragie (aparitia sangerarilor intre doua menstruatii);

  • menometroragie (sangerari abundente atat in timpul menstrei, cat si cu aparitii si in afara ei);

Teste pentru depistarea hiperplaziei endometriale

Daca observi aparitia sangerarilor vaginale anormale si te incadrezi intr-una dintre categoriile de factori de risc expuse mai sus, trebuie sa te prezinti la medic pentru mai multe investigatii. In unele cazuri se face doar in test, pe cand in alte situatii realizarea mai multor investigatii este absolut necesara.

Examenul cu ultrasunete

Scanarea vaginala cu ajutorul ultrasunetelor este o investigatie utila in depistarea afectiunii. Aceasta presupune introducerea prin vagin a unui mic dispozitiv, eliminarea in uter a unei substante de contrast si scanarea cavitatii uterine in vederea depistarii anormalitatilor.

Biopsia

Un alt test care ajuta la depistarea hiperplaziei de acest tip este biopsia endometriala care presupune recoltarea unei mostre din celulele aflate in uter pentru a fi examinate in laborator. Este o metoda care creeaza pacientei un usor disconfort abdominal prin aparitia unor mici crampe. Probele preluate sunt analizate sub microscop. Aceasta metoda poate depista si cancerul endometrial.

Avortul chirurgical prin dilatatie si chiuretaj

Este o metoda mai neobisnuita, dar care poate juca un rol important in depistarea afectiunii. Initial, uterul este dilatat fortat, iar cu ajutorul unui instrument special numit chiureta sunt preluate probe din mucoasa uterina. Aceasta proba este testata in laborator. Metoda ar putea necesita anestezie pentru ameliorarea durerilor.

Histeroscopia

Histeroscopia este una dintre cele mai simple si sigure metode de explorare a cavitatii uterine. Pentru realizarea ei se foloseste un histeroscop (un mic telescop) care are montat o camera video. Acesta se introduce in uter si se trece apoi la explorarea lui in vederea depistarii anormalitatilor.

Cum se trateaza?

Chiar si tratata, hiperplazia endometriala are o rata foarte mare de regresie, intre 50-80%. Totusi, tratamentul este obligatoriu si este realizat in scopul prevenirii evolutiei afectiunii spre cancerul endometrial.

In cele mai multe cazuri se apeleaza la medicatie. Medicamentele utilizate in tratarea afectiunii sunt in special bazate pe progesteron. Acesta permite mucoasei uterine sa isi revina in urma proliferarii glandelor si sa previna reaparitia ei. Tratamentul poate avea ca efect secundar sangerarea vaginala. Cantitatea optima de progesteron care trebuie administrata se stabileste impreuna cu medicul.

Daca acest tip de terapie nu da roade, se stabileste impreuna cu medicul un alt tip de medicatie convenabil pentru a incerca ameliorarea afectiunii.

In alte cazuri, se poate recurge si la histerectomie ca forma de tratare a hiperplaziei endometriale. Aceasta reprezinta o ultima solutie la care recurg medicii, fiind o masura agresiva si ireversibila, necesitand indepartarea completa a uterului. Este recomandata daca in urma analizelor si examenelor se depisteaza aparitia unor celule canceroase sau exista risc mare ca hiperplazia sa degenereze in cancer endometrial, nemaiexistand nicio alta metoda terapeutica valabila.

Cum se poate preveni hiperplazia endometriala?

  • Daca ti se recomanda un tratament pe baza de estrogen, asigura-te ca ti se prescrie si o anumita doza de progesteron care sa estompeze efectele estrogenului netamponat, adica aparitia hiperplaziei endometriale.

  • Daca ai un ciclu menstrual neregulat, este posibil sa necesiti administrarea unor capsule pe baza de progesteron, pentru a impiedica mucoasa uterina sa prolifreze - pilulele contraceptive sunt o solutie.

  • Mentine un stil de viata sanatos, iar daca esti supraponderala incearca sa slabesti astfel incat sa ajungi la o greutate medie recomandata pentru inaltimea ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre