Fertilitatea in cazul bolnavelor de cancer mamar

/ / Modificat: 2010-07-21
Fertilitatea in cazul bolnavelor de cancer mamar





 

Cele mai noi studii in domeniul medicinei au aratat ca tratamentul pentru cancer mamar in combinatie cu hormonii pentru cresterea fertilitatii (cei folositi pentru fertilizarea "in vitro") determina ovulatia normala a aparatului genital feminin fara sa accelereze divizarea celulelor canceroase.

Pastrarea ovulelor inainte de chimioterapie

In jur de 15% din femeile diagnosticate cu aceasta  boala canceroasa sunt la varsta propice pentru conceperea unui copil. Acestea realizeaza in scurt timp ca tratamentul cu chimioterapie afecteaza functiile aparatului reproducator. Din acest motiv tot mai multe din ele opteaza pentru pastrarea ovulelor inainte de acest tratament.



Fertilizarea  "in vitro" este cel mai bun mod de a asigura o stare sanatoasa a ovulelor. Imediat dupa terminarea chimioterapiei femeia poate sa opteze pentru implantarea ovulelor si sa poarte o sarcina normala, fara teama infertilitatii.

Fertilizarea in vitro dupa chimioterapie

Acest tip de terapie pare sa fie mai sigur decat altele. Au existat putine cazuri in care femeia s-a imbolnavit din nou de cancer la scurt timp dupa implantarea ovulului. Datorita faptului ca aceasta tehnica nu a fost utilizata intr-o proportiei mare exista specialisti care nu sunt in totalitate de acord cu beneficiile acestei metode.

Numeroase articole din revistele de specialitate au descris experimentele facute pana acum. Un studiu arata rezultatele in cazul unui experiment la care s-au supus voluntar 60 de femei diagnosticate cu boala canceroasa mamara; 29 din ele au ales fertilizarea "in vitro" si 31 au refuzat aceasta metoda.

Medicamentele utilizate in timpul fertilizarii "in vitro" cresc nivelul estrogenului si pot determina inmultirea celulelor canceroase. Astfel, femeile care au optat pentru aceasta tehnica noua au fost impartite in trei grupuri. Primul grup primea, alaturi de medicamentele pentru fertilitate, tamoxifen - un medicament pentru stimularea ovulatiei. Al doilea grup primea in plus letrozole - un medicament pentru stimularea ovulatiei fara efecte secundare precum accelerarea divizarii celulelor canceroase. Celui de-al treilea grup i se  administrau in plus hormoni stimulatori foliculari.

Rezultatele au aratat ca in ultimul grup s-a inregistrat o crestere a ovulatiei in urma tratamentului administrat. Numarul de embrioni era mai mic in celelalte doua cazuri.

O pacienta a optat pentru transferarea embrionului unei femei surogat, dar sarcina a fost intrerupta dupa primele trei luni din cauze necunoscute; o alta femeie  s-a intors pentru a fi inseminata artificial. Celelalte 27 de paciente care au optat pentru tehnica fertilizarii "in vitro" nu au revenit pana la momentul publicarii articolelor.

Rezultatele experimentului: neconcludente

Rata de revenire a  cancerului a fost aceeasi pentru toate femeile supuse experimentului. Trei din cele care au ales fertilizarea "in vitro" si trei din cele care au refuzat aceasta metoda s-au imbolnavit din nou de cancer dupa 18 luni de la terminarea tratamentului.

Datorita numarului mic de femei supuse acestei tehnici de pastrare a fertilitatii in cazul femeilor bolnave de cancer mamar, multi doctori si-au recunoscut lipsa de incredere in aceasta metoda si au declarat ca nu sunt convinsi de efectele benefice.

Studiile continua sa fie efectuate si de catre alti specialisti increzatori in acesta tehnica si care doresc sa demonstreze avantajele utilizarii tratamentelor pentru fertilizarea "in vitro".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre