Esti prea tanara pentru a deveni mama?

/ / Modificat: 2012-11-14
Esti prea tanara pentru a deveni mama?

Care este varsta ideala pentru a deveni mama si cand anume esti considerata prea tanara pentru a da nastere unui copil? Este o intrebare care este din ce in ce mai des pe buzele multor psihologi, dar si in mintea femeilor, in epoca moderna. Daca din punct de vedere fiziologic, corpul este capabil sa tina o sarcina inca de la pubertate, din momentul in care se instaleaza menstruatia, psihologic si emotional, nu este o perioada potrivita pentru a deveni parinte!

Ca multe alte femei, probabil ca astepti momentul in care te va cuprinde si pe tine sentimentul maternitatii si in care vei spune hotarat - "da, acum este timpul sa devin mama". Este insa suficient sa simti ca a venit momentul sa aduci pe lume un copil? Sigur ca este foarte important sa te simti pregatita pentru asta, insa corpul si psihicul tau ce spun?

Cand esti prea tanara sa devii mama din punct de vedere fizic si psihologic?

Pentru a fi pregatita sa devii mama, trebuie sa existe o armonie in viata ta. Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere si fara de care sarcina nu ar putea aparea, este dezvoltarea fizica sau fertilitatea.

O femeie incepe sa devina fertila de la pubertate, din momentul in care se instaleaza menstruatia. In jurul varstei de 18 ani, fertilitatea atinge apogeul. Ai putea spune ca este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata, dar medicii te contrazic.

Nici la pubertate, nici in adolescenta tarzie, nu esti pregatita sa devii mamica din punct de vedere emotional sau psihologic. Nu exista resursele emotionale necesare pentru a face fata unei asemenea responsabilitati. Multe fete intre 11 si 18 ani nu stiu nici la nivel teoretic ce presupune o sarcina sau cresterea unui copil.

Specialistii sustin ca, din punct de vedere fizic, cea mai potrivita varsta pentru a concepe un copil este in jurul varstei de 20 de ani, pana la 25 maxim. Este perioada in care fertilitatea este inca infloritoare, iar corpul este suficient de dezvoltat pentru a sustine sarcina. In plus, la aceasta varsta, esti in putere si ai energia optima pentru a face fata mai usor simptomelor si neplacerilor sarcinii, iar medicii sustin ca este perioada in care exista cel mai scazut risc de complicatii.

Din punct de vedere psihologic sau emotional, lucrurile stau pe dos. La 20-25 de ani, esti pregatita din punct de vedere fizic sa devii mama, insa nu si psihologic. Esti in plina ascensiune emotionala si psihologica, iar gandul nu iti este nicidecum la a avea un copil.

Intre 20 si 25 de ani, femeile viseaza sa se afirme profesional, sa isi termine anumite studii, sa castige cat mai multi bani sau sa se lanseze in noi provocari personale, legate de calatorii, hobby-uri etc. Foarte putine femei moderne se gandesc in ziua de astazi sa devina mame la nici 25 de ani.

Prin prisma faptului ca, in modernitate, femeile planuiesc ca inainte de a avea un copil sa isi consolideze o cariera de succes si sa se implineasca din punct de vedere financiar, specialistii au ajuns la o solutie de compromis. Ei sustin ca intre 25 si 35 de ani este perioada propice pentru a experimenta maternitatea. In acest interval, fertilitatea nu mai este la cote maxime, dar exista o rata foarte mare de succes sa ramana insarcinate, iar femeile au, pana la aceasta varsta, o cariera infloritoare si o situatie financiara destul de bune.

Care crezi ca este varsta ideala pentru a deveni mama si cand esti prea tanara pentru a fi parinte? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varsta sarcina Concepere bebelus Programare sarcina Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre