Listeria si preconceptia

/ / Modificat: 2016-05-31
Listeria si preconceptia

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate).

Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele in varsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut, dar si in cazuri foarte rare, persoanele adulte sanatoase. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii.


 Factori de risc

Listerioza este o infectie severa, provocata de consumul alimentelor contaminate cu germenul "Listeria monocytogenes".

In ciuda faptului ca oricine se poate infecta, in cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol  pentru femeile insarcinate si pentru fat. Aceasta boala poate avea ca si consecinte nasterea prematura, avortul sau nasterea unui copil mort. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca el a fost infectat cu Listeria inainte de nasterea sa.

Persoanele care au sistemul imunitar slabit au de asemenea un risc crescut de a face o forma severa a bolii. Printre aceste cazuri se numara persoanele care sufera de boli, precum cancer sau SIDA, si de asemenea, persoanele invarsta.
Cu toate ca adultii sanatosi si copiii pot, de asemenea, contacta germenul, acestia fac foarte rar o forma severa de boala.

 Simptomele listeriozei

Unele persoane fac o forma de boala asemanatoare gripei, prezentand simptome de tip: febra, dureri musculare, greata si voma si dureri gastrice. Aceste simptome pot dura doua zile in formele usoare, la persoanele fara probleme de imunitate.

Cu toate acestea, daca germenul reuseste sa patrunda la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severa. In acest caz printre simptome se numara cefaleea si rigiditatea cervicala, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.

 Investigatii medicale in preconceptie

Inainte sa ramai insarcinata este recomandabil sa iti faci anumite analize specifice in preconceptie, printre care si cea de sange, pentru a fi sigura ca nu ai bacteria listeria. Daca rezultatul confirma faptul ca ai listerioza, va trebui sa urmezi un tratament cu antibiotice, sa repeti testul de sange si sa astepti cel putin o luna inainte sa incerci sa ramai insarcinata.
 Tratamentul listeriozei

Listerioza se trateaza cu antibiotice. Datorita gravitatii bolii, multi medici prefera sa interneze pacientii in spital pe timpul efectuarii tratamentului, pentru o monitorizare mai buna. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungand astfel direct in sange. Aceasta reprezinta cea mai rapida si mai eficienta cale de a administra un antibiotic.

Perioada de recuperare


Tratamentul antibiotic dureaza de obicei doua saptamani. Persoanele cu sistemul imunitar slabit, pot necesita tratament pe o perioada mai lunga, pentru prevenirea recurentei bolii.

Cum ne ferim de listerioza?


Toate produsele animale inclusiv ouale, carnea si produsele de pasare, trebuie gatite cu mare grija. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui in care bacteriile sunt distruse) si toate fructele si legumele trebuie bine spalate inainte de a fi consumate. Atat mainile cat si ustensilele de gatit, trebuie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa contactul cu alimentele, in special cu delicatesele din carne si cu carnea cruda.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preconceptie analize Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre