Chistul ovarian dermoid

/ / Modificat: 2013-04-07
Chistul ovarian dermoid

Chisturile ovariene sunt frecvente si firesti la femei si de cele mai multe ori nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea lor. Alteori insa, acestea pot lua forme diferite, unele chiar complexe, asa cum este chistul ovarian dermoid. Acesta este considerat o "tumora monstruoasa" benigna si se depisteaza intamplator! Afla cand reprezinta un pericol!

Ce este chistul dermoid?

Chistul dermoid este un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Au o marime extrem de mica si nu se manifesta decat in foarte putine cazuri.

Acest tip de chist este extrem de neobisnuit si este considerat mai degraba o anomalie, ciudatenia din spatele lui nefiind nici pana acum elucidata. Se mai numeste si teratom in termeni medical, care in limba greaca inseamna "tumora monstruoasa".

Chisturile dermoide sunt inofensive in majoritatea cazurilor!

Chisturile dermoide sunt prezente in organism inca de la nastere si nu produc niciun simptom. Descoperirea lor este pur intamplatoare si survine in urma unor investigatii ecografice sau radiologice de rutina pe care le realizeaza o persoana.

Pot aparea la orice varsta, dar se pare ca femeile tinere sunt mai predispuse sa le dezvolte. In 98% dintre cazuri sunt benigne si nu au niciun fel de simptomatologie.

Cand devin acestea periculoase?

Dimensiunile chisturilor dermoide sunt in general mici, cam de un centimetru. Uneori ele se pot mari, putand ajunge in cazuri exceptionale si pana la 45 de cm. Atunci incep sa apara complicatiile. Unele dintre acestea sunt:

  • chistul se poate rupe si continutul se varsa in organism putand provoca infectii care se manifesta prin dureri abdominale severe, febra, varsaturi;

  • poate aparea torsionarea ovarelor in jurul chistului si poate determina necroza ovarului;

  • in cazuri extrem de rare si din cauze necunoscute, acesta devine malign (canceros).

Ce se intampla cand sunt descoperite?

Daca in urma unui examen de rutina este depistat chistul dermoid, se recomanda excizarea lui, pentru a se evita riscul malignizarii acestuia.

Acesta se indeparteaza prin interventie chirurgicala clasica sau laparoscopica. In functie de dimensiunea lui si de modul in care a afectat sau nu ovarul, se poate recomanda extirparea intregului ovar.

Chiar si prin indepartare chirurgicala, nu exista siguranta ca acesta nu va reaparea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chist ovarian

Articole recomandate

Citeste si despre