Vreau un bebe, dar am chisturi ovariene

/ / Modificat: 2014-02-16
Vreau un bebe, dar am chisturi ovariene
Intrebare:

- Am efectuat de curand o ecografie 3D si a rezultat ca am chisturi ovariene multe si mici. Am urmat un tratament cu duphaston 3 tablete dupa care mi s-a spus ca ciclul ar fi trebuit sa mi se regleze ca sa-mi pot calcula ovulatia. Mentionez ca imi doresc un bebe. In schimb ciclul nu s-a reglat deloc din contra, intr-o luna nu mi-a venit deloc, iar in luna urmatoare mi-a venit de 2 ori. Din cauza faptului ca am chisturi ovariene nu pot ramane insarcinata?

Raspuns:

Sindromul ovarului polichistic este un sindrom care este dat de un dezechilibru hormonal, caracterizat prin formarea unor chisturi la nivelul unuia sau a ambelor ovare asociat sau nu cu chisturi la nivelul sanilor.

Cauza acestui dezechilibru hormonal nu este pe deplin cunoscuta, dar se presupune implicarea unor factori genetici (existenta in familie a antecedentelor de ovar polichistic creste riscul de aparitie).

Se poate manifesta prin: amenoree (lipsa menstruatiei), menstruatii neregulate, sangerari vaginale anormale, hirsutism (cresterea parului in exces pe fata, piept, spate, abdomen, degete), infertilitate, durere pelvina cronica, crestere ponderala mergand pana la obezitate, modificari ale structurii la nivelul sanului (noduli), afectiuni ale tenului (acnee, ten gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans), depresie sau modificari ale dispozitiei etc.


Pentru confirmarea diagnosticului de ovar polichistic sunt necesare mai multe investigatii, printre care si dozari hormonale; un consult endocrinologic ar fi de ajutor pentru o evaluare completa si stabilirea unui tratament eficient.

Sindromul ovarului polichistic este o boala cronica, a carui tratament are ca obiective:

 - rezolvarea simptomelor aparute (ciclu menstrual neregulat, durerea cronica pelvina, cresterea in exces a parului etc.);


 - prevenirea complicatiilor pe termen lung, cum ar fi cresterea ponderala, diabetul sau hipertensiunea arteriala;


 - reducerea riscului de aparitie a altor afectiuni (cum ar fi bolile cardiace, colesterolul crescut sau hiperplazia endometriala);


 - rezolvarea problemelor legate de infertilitate.

Tratamentul initial consta in administrarea unor preparate hormonale (cu estrogen si progesteron = anticonceptionale sau un produs doar cu progesteron = duphaston, orgametril etc.)

Pentru corectarea dezechilibrului hormonal, pe langa produsele medicamentoase, se recomanda modificarea stilului de viata in scopul adoptarii unei diete echilibrate (pentru evitarea obezitatii).

Multe femei cu sindromul ovarului polichistic pot avea cicluri regulate si sa ramana insarcinate daca se reuseste mentinerea pe o perioada suficient de mare, prin terapie hormonala, a echilibrului principalilor hormoni sexuali.

La un moment dat in viata se poate apela si la tratamentul chirurgical care poate consta in indepartarea unei parti din ovar pentru imbunatatirea functionalitatii ovarului si implicit a fertilitatii.

Nu exista un tratament care sa vindece sindromul (de aceea si posibilitatea de recidivare a simptomatologiei), dar majoritatea femeilor pot duce o viata sanatoasa cu tratament medical si schimbari in stilul de viata.

Pentru a reusi sa ramaneti insarcinata va recomand sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata.

Aspirantele si viitoarele mamici discuta pe forum despre:

Chist ovarian si pierderea sarcinii

Naturiste si homeopate

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chist ovarian durere

Articole recomandate

Citeste si despre