Chistul glandelor Bartholin: cauze, simptome, tratament

/ / Modificat: 2018-08-28
Chistul glandelor Bartholin: cauze, simptome, tratament

Glandele Bartholin sunt localizate pe fiecare parte a deschiderii vaginale si au rolul de a secreta fluid care ajuta la lubrifierea vaginului.

Uneori aceste glande devin obstructionate, ceea ce cauzeaza retragerea fluidului inapoi in interiorul glandei si edemul (cel mai adesea fara dureri) al acesteia, cunoscut sub denumirea de ghistul glandelor Batholin. Daca fluidul din interiorul chistului se infecteaza, pacienta va suferi de un abces al zonei inflamate ce colecteaza puroi.

Chistul glandelor Bartholin si abcesarea sa sunt afectiuni obisnuite, dar iata ce trebuie sa stii despre simptome, cauze, tratament si preventie:

Simptome

Daca ai un mic chist al glandelor Bartholin, care nu este infectat, este posibil nici sa nu il observi. Daca chistul creste in dimensiuni, este posibil sa simti o masa sau o umflatura in apropierea deschiderii vaginale. De obicei nu este dureros insa poate fi sensibil la atingere.

Infectarea chistului se poate produce in doar cateva zile de la aparitia sa si atunci cand acest lucru se intmpla, vei avea unul sau mai multe din urmatoarele simptome:

  • Umflatura sensibila si dureroasa in apropierea deschiderii vaginale: un chist al glandelor Bartholin se poate inflama de la 0.64 cm pana la 7.62 cm;
  • Disconfort la mers, sau atunci cand stai jos;
  • Durere in timpul actului sexual;
  • Febra.

In general, un astfel de chist al glandelor Bartholin se produce doar pe una din lateralele deschiderii vaginale.

chist-bartholin

Foto: healthnavigator.org.nz

Cauze si complicatii

Specialistii considera ca acest chist Bartholin este produs din cauza fluidului retinut in glanda, fluidul acumulandu-se atunci cand intervine obstructia glandei, posibil din cauza unei infectii sau a accidentarii.

Chistul Bartholin poate sa se infecteze cauzand un abces. Anumite bacterii cauzeaza infectarea acestuia, incluzand Escherichia coli (E-coli), dar si bacterii ce cauzeaza boli cu transmitere sexuala ca gonoreea si Chlamydia. Chistul Bartholin poate sa reapara chiar si dupa ce a fost tratat si vindecat si poate necesita un nou tratament.

Cand trebuie sa consulti medicul

Daca ai un chist dureros in apropierea vaginului, care nu dispare sau nu se amelioreaza dupa doua sau trei zile, nici dupa ce ai facut bai calde, este bine sa iti consulti medicul ginecolog. Daca durerea se agraveaza, atunci este bine sa mergi de urgenta la doctor.

De asemenea, daca ai mai mult de 40 de ani si descoperi un chist in apropierea deschiderii vaginale, consulta un medic cat mai repede, pentru ca desi se intampla rar, ar putea fi un semn al aparitiei cancerului.

Diagnosticarea si tratamentul

Pentru a putea diagnostica chistul Bartholin, medicul ginecolog va efectua un examen pelvian, va lua o mostra de secretie vaginala si cervix pentru a testa eventuale boli cu transmitere sexuala, iti va recomanda o biopsie pentru a verifica existenta celulelor canceroase (in situatia in care ai mai mult de 40 de ani sau ai intrat la menopauza) si iti va pune o serie de intrebari despre istoricul tau medical.

Tratamentul depinde de marimea chistului, de nivelul de disconfort pe care il creeaza si daca este infectat sau nu. De regula, in cazul in care chistul nu se dreneaza de la sine, medicul iti poate oferi optiunea drenarii chirurgicale sau iti va recomanda sa il tii sub control si sa ii urmaresti periodic evolutia. 

Cum se poate trata chistul Bartholin:

  • Baile calde de trei ori pe zi pot ajuta chisturile de mici dimensiuni sa se rupa si sa se dreneze singure;
  • Drenarea chirurgicala in situatia in care chistul este infectat sau este foarte mare. Drenarea se face cu ajutorul anesteziei locale sau prin sedarea pacientului;
  • Antibioticele in situatia in care chistul este infectat si testele efectuate releva existenta unei boli cu transmitere sexuala.

Drenarea sau marsupializarea chistului Bartholin

Chirurgical, un chist Bartholin se poate indeparta fie prin drenarea simpla, sub anestezie locala, fie prin marsupializare - procedura similara cu drenajul, doar ca se aplica cusaturi pe fiecare parte a inciziei, pentru a crea o deschidere permanenta. Nu te speria, nu va fi o deschidere mai mare de 5 mm. Pentru marsupializare este nevoie, de regula, de o anestezie generala.

Dupa operatie, in cazul marsupializarii, medicul iti poate recomanda un tratament cu antibiotic, pentru prevenirea infectiei, si o igiena locala stricta.

In cazul drenarii simple, poti pleca acasa dupa 1-2 ore de la interventie, insa in cazul marsupializarii, poate fi nevoie sa ramai internata o noapte, mai ales daca ai fost anesteziata general. 

Pentru a reduce riscul infectiei dupa tratament, nu intretine raporturi sexuale pana cand zona nu e complet vindecata. Aceasta va dura mai multe saptamani, in functie de metoda de tratament folosita.

Tratament in timpul sarcinii

Daca esti insarcinata si ai descoperit ca ai un chist Bartholin, tratamentul depinde de cat de severa este simptomatologia si daca exista sau nu infectie.

Pe cat posibil, drenajul chistului trebuie intarziat pana la nasterea copilului, deoarece zona genitala are un flux sanguin crescut in timpul sarcinii, ceea ce face sangerarea mai abundenta. Totusi, un chist mare va avea probabil nevoie de drenaj, pentru a nu pune probleme in timpul nasterii.

Deoarece existenta unei infectii poate cauza precipitarea nasterii, un abces e drenat si tratat cu antibiotice. Unele antibiotice si anestezia locala sunt considerate sigure in timpul sarcinii.

Profilaxie

    Nu exista nicio modalitate de a preveni aparitia unui chist Bartholin, insa o igiena adecvata si contactul sexual protejat pot preveni infectarea acestuia ai aparitia abcesului. Infectarea glandelor este uneori determinata de bolile cu transmitere sexuala. Poti scadea riscul infectiei folosind prezervativul in timpul actului sexual.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Chist ovarian Cauze secretii vaginale anormale Chisturi ovariene

    Articole recomandate

    Citeste si despre