Pregatirea inainte de o sarcina

/ / Modificat: 2016-05-31
Pregatirea inainte de o sarcina

Pregatirea sarcinii

Pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, exista o serie de pasi ce trebui urmati pentru a avea o sarcina normala si sanatoasa:

  • Efectuarea unui examen medical inainte de sarcina la care sa se discute diferitele probleme de sanatate, problemele de imunitate sau eventualele incompatibilitati in cazul unei medicatii in curs;
  • Evitarea antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi Aspirina si Ibuprofenul deoarece acestea pot creste foarte mult riscul de pierdere a sarcinii, mai ales daca sunt luate in perioada de conceptie sau mai mult de o saptamana;
  • Administrarea unei doze zilnice de vitamine prenatale (0,4 mg de acid folic). Acestea trebuie luate pentru a reduce riscul malformatiilor congenitale;
  • Efectuarea unui control stomatologic. Trebuie facut inainte orice lucrare dentara necesara;
  • Tinerea evidentei ciclului menstrual; aceasta ajuta nu numai la obtinerea perioadei optime de a ramane insarcinate ci il ajuta si pe medicul ginecolog in stabilirea varstei gestationale corecte;
  • Adoptarea unui regim de viata sanatos cu o dieta echilibrata, renuntarea la cafeina si evitarea alcoolului, a drogurilor si a diferitelor medicamente sau substante daunatoare sarcinii;
  • Exercitii fizice regulate. Un corp puternic ajuta femeia sa faca fata cerintelor unei sarcini, nasterii si recuperarii ulterioare. Exercitiile fizice ajuta si la mentinerea unui moral ridicat.

Pregatirea unei sarcini sanatoase

Cheia succesului o reprezinta controalele regulate la medicul ginecolog. Acesta va urmari dezvoltarea fatului si diferitele probleme ce pot aparea de-a lungul sarcinii prin controale regulate, masurarea tensiunii si analize de urina si sange. Orice dauneaza femeii insarcinate face rau si copilului. 

Trebuie evitate consumul de alcool, drogurile,fumatul, chimicalele, radiatiile (inclusiv radiografiile) si diferitele surse de infectie. Trebuie avut grija ca temperatura corpului sa nu depaseasca 38 de grade, orice stare febrila va fi tratata la recomandarea medicului si se vor evita activitatile care pot determina supraincalzirea corpului. De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti si sauna. 

Femeile trebuie sa aiba foarte mare grija de ele pe perioada sarcinii. Un regim de viata sanatos ajuta copilul sa se dezvolte bine. Femeile insarcinate trebuie sa se odihneasca atunci cand au nevoie, sa manance bine, sa fie bine hidratate si sa faca exercitii fizice in mod regulat.

Investigatii in preconceptie

Examinarile si testarile din timpul sarcinii

In urma examenului prenatal medicul ginecolog va obtine informatiile necesare urmaririi sarcinii. La acest prim consult se va face un examen ginecologic, se va masura tensiunea arteriala si greutatea si se vor recolta analize de sange si urina. Acestea din urma vor arata daca femeia are un anumit grad de anemie (nivelul hemoglobinei scazut) sau semne de infectie.

La fiecare examen din perioada prenatala, femeia insarcinata va fi cantarita, i se va masura circumferinta abdomenului, tensiunea arteriala si i se vor recolta probe de urina. Trebuie respectate toate controalele medicale recomandate de ginecolog. Desi aceste controale par de rutina, ele ajuta medicul sa urmareasca evolutia sarcinii si sa sesizeze eventualele complicatii ce pot aparea.

In timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplul si cvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Daca deja exista riscul unor astfel de defecte sau daca in familie mai exista alti membrii cu boli genetice sau alte malformatii la nastere sau varsta mamei este de peste 35 ani, se impune o discutie cu medicul ginecolog pentru a face aceste teste mai devreme si mai in detaliu. 

Spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina se verifica glicemia (prin testul de toleranta la glucoza) pentru diagnosticul unui eventual diabet gestational.

Spre sfarsitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infectii care ar putea dauna copilului.

Semne ce trebuie urmarite pe perioada sarcinii

Trebuie anuntat imediat medicul ginecolog in caz de:

  • crampe;
  • sangerari sau alte scurgeri de la nivelul vaginului;
  • dureri abdominale;
  • dureri de spate persistente;
  • usturimi sau dureri in timpul urinarii;
  • dureri de cap;
  • vedere incetosata;
  • febra;
  • aparitia brusca a unor edeme (acumulare de lichid la nivelul tesuturilor) la picioare, glezne sau maini.

Planificarea sarcinii

Planificarea unei sarcini sanatoase

Pentru a avea o sarcina sanatoasa aceasta trebuie planificata din timp si trebuie rezolvate inainte toate problemele medicale. Daca s-a folosit ca metoda de contraceptie administrarea de anticonceptionale, trebuie sa se astepte un ciclu normal dupa oprirea pastilelor si copilul poate fi conceput abia dupa aceea.

Revenirea ovulatiei poate fi intarziata in urma unui tratament cu anticonceptionale, dar nu este nicidecum afectata definitiv ci doar pentru o scurta perioada de timp. Pe perioada sarcinii este foarte importanta miscarea, o alimentatie sanatoasa si un consum cat mai mare de lichide. De asemenea, trebuie evitate alcoolul, medicamentele (inclusiv antiinflamatoarele nesteroidiene), drogurile si consumul de cafea (sau reducerea lui).

Trebuie de asemenea ca noua mamica sa-si gaseasca un medic obstetrician care sa-i urmareasca sarcina, un medic neonatolog, care se va ocupa de nou-nascut imediat dupa nastere si bineinteles un medic pediatru, care se va ocupa ulterior de copil.

Trebuie sa aiba loc o discutie impreuna cu medicul cu privire la bolile contagioase din copilarie, deoarece boli ca rubeola sau pojarul pot duce la defecte la nastere,intreruperi de sarcina sau chiar la nasterea unui fat mort.

De aceea, e important sa se faca imunizarile necesare si sa se astepte o anumita perioada, recomandata de medic, inainte de a ramane insarcinata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Analize inainte de sarcina Preconceptie analize Analize necesare inainte de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre