Influenta mediului in care traim asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2017-07-07
Influenta mediului in care traim asupra fertilitatii

Mediul inconjurator a devenit in epoca moderna o amenintare tot mai mare la adresa fertilitatii atat femeilor si barbatilor. De la aerul pe care-l respiri, pana la apa pe care o bei, gadgeturile pe care le folosesti zilnic, produsele de curatare pe care le utilizezi in casa sau cele de ingrijire corporala, toate laolalta iti diminueaza semnificativ sansele de a deveni parinte. Potrivit celor mai recente studii realizate de cercetatori, se pare ca fertilitatea barbatilor este mult mai amenintata de mediul in care traim decat cea a femeilor.

Poluare

In 2012, cercatorii americani de la Institutul National de Sanatate Publica au creat una dintre cele mai complexe investigatii legate de efectul pe care poluantii din mediu il au asupra fertilitatii femeilor si barbatilor, intr-un studiu cuprinzator care a purtat numele de "Longitudinal Investigation Of Fertility and the Environment".

Concluzia studiului a fost ingrijoratoare: poluantii din aer, apa, alimente si obiecte scad sansele cuplurilor de a face copii cu pana la 29%. Desi se stia ca poluarea este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru fertilitate, specialistii americani au fost surprinsi sa constate ca si expunerea redusa la poluanti are un impact puternic in reducerea sanselor de a concepe copii.

In cadrul studiului, savantii au monitorizat 500 de cupluri cu probleme de fertilitate. Acestea au fost supuse unor analize complexe de sange, in incercarea de a se depista prezenta a 63 de poluanti organici - pesticide, toxine din vopsele industriale si adezivi etc.

Potrivit rezultatelor studiului, fertilitatea barbatilor este mult mai amenintata de poluantii din mediu decat cea a femeilor. Rezultatele analizelor au evidentiat ca femeile expuse la chimicale din mediu prezentau cu 18-21% mai putine sanse de a concepe copii. Insa fertilitatea barbatilor era mult mai afectata, sansele de conceptie fiind mai mici cu pana la 29%.  

Produse tehnologice

Dispozitivele tehnologice, tot mai intens utilizate in epoca moderna, au devenit unul dintre cei mai importanti factori de poluare pentru mediu, dar si dusmani ai fertilitatii, in special la barbati.

Radiatiile electromagnetice emise de multe produse tehnologice utilizate zilnic de milioane de oameni din lumea intreaga afecteaza sanatatea si mai ales functiile aparatului reproducator masculin.

Potrivit unui studiu realizat de americani, barbatii care vorbesc mai mult de 4 ore pe zi la telefon sunt cu 24% mai predispusi sa devina infetili decat cei care folosesc mai rar acest gadget. Undele electromagnetice afecteaza calitatea spermei: reduc cu 50% numarul de spermatozoizi din lichidul seminal si scad sansele de conceptie.

Produse de ingrijire corporala

Un studiu derulat de cercetatorii danezi si nemti, publicat recent in revista de specialitate "EMBO", a evidentiat o legatura intre produsele de ingrijire zilnica a barbatilor - sapun, gel de dus, creme de protectie solara, pasta de dinti etc. - si scaderea fertilitatii acestora.

Dupa ce au testat 100 de chimicale din compozitia celor mai populare si comercializate produse de ingrijire pentru barbati, cercetatorii au descoperit ca o treime dintre acestea afecteaza calitatea spermei si fertilitatea. Savantii explica si mecanismul prin care aceste produse uzuale scad abilitatea barbatilor de a concepe copii: toxinele patrund prin piele in sange si ataca sperma: reduc viteza de deplasare a spermatozoizilor si capacitatea acestora de a fertiliza ovulul in vederea obtinerii sarcinii.

Potrivit specialistilor, triclosanul este unul dintre cei mai frecventi intalniti agenti chimici in produsele de ingrijire zilnica, dar si cel mai periculos pentru fertilitatea masculina. In urma studiului, specialistii au descoperit ca sperma barbatilor este afectata si de alte substante chimice, chiar si dupa o expunere redusa la acestia.  

Produse de curatare a casei

Curatenia casei poate fi o piedica in calea visului tau a avea copii. Majoritatea produselor de curatare a casei din comert au un efect toxic asupra fertilitatii atat la barbati, cat si la femei, sustine Alexandra Gorman Scranton, autoarea raportului "Housefold HazardsL reproductive Harm and Household Cleaning Products".

Specialistul atrage atentia ca si produsele naturale sau biodegradabile pot fi la fel de periculoase precum cele care contin compusi toxici. Este greu de realizat o lista cu produsele exacte care reprezinta o amenintare la adresa fertilitatii cuplurilor, din cauza numeroaselor branduri si tipuri ale acestora.

Insa specialistii sustin ca este mai simplu si sigur sa arunci o privire pe eticheta produselor pe care le cumperi si sa le eviti pe cele care contin urmatoarele categorii de compusi chimici, considerati cei mai periculosi pentru conceptie:

parfumurile sintetice (ftalatii) - din detergenti, balsamuri de rufe, odorizante de camera, lumanari parfumate, etc.;

• surfactantii (alchil fenoli etoxilati - APE) - detergentii pentru indepartarea grasimilor, praf de curatat etc.

• solventii - solutii pentru spalarea geamurilor, lemnului, vaselor sau aragazului etc.

Cele mai sigure metode pentru a te proteja de efectele nocive pe care aceste produse le au asupra fertilitatii este sa recurgi la produse naturiste pentru curatenie preparate in casa, din ingrediente sigure pentru sanatate, ori sa cumperi din comert doar variante bio, fara culoare sau miros, dar numai dupa ce citesti cu atentie eticheta.  

Parfumuri

Parfumurile sunt un alt produs cosmetic periculos pentru fertilitate. Cei mai afectati de acestea par sa fie tot barbatii, potrivit unui studiu prezentant recent de organizatia austriaca pentru protectia mediului inconjurator Global 2000.

Studiul a fost efectuat pe 53 de parfumuri si lotiuni comune dupa barbierit, iar cercetatorii au descoperit ca multe dintre acestea contin o substanta chimica numita di-etilfalat (DEP), care afecteaza sistemul hormonal al barbatilor si reduc sansele acestora de a concepe copii. In plus, compusul chimic predispune barbatii si la cancer testicular, de prostata si obezitate, toate fiind boli care pot creste riscul de infertilitate masculina.

Ce alte elemente din mediu crezi ca mai sunt periculoase pentru fertilitatea femeilor si barbatilor? Cum crezi ca putem trai sanatosi si "fertili" intr-o lume tot mai poluata si plina de chimicale toxice? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Parinti Copii

Articole recomandate

Citeste si despre