E bine sa tii dieta inainte de a incerca sa ai un copil?

/ / Modificat: 2015-10-19
E bine sa tii dieta inainte de a incerca sa ai un copil?

Sa tii dieta inainte de a ramane gravida ar putea fi un lucru mai benefic pentru fertilitatea ta decat iti imaginezi. Ca multe alte viitoare mamici, este foarte posibil sa iti faci griji cu privire la efectele adverse pe care un regim de slabire le poate avea asupra dezvoltarii fatului in sarcina timpurie.

Specialistii sustin insa ca incercarea de a atinge greutatea optima pentru varsta si inaltimea ta reprezinta un mod de a-ti spori sansele de a concepe.  

Supraponderalitatea si obezitatea afecteaza fertilitatea

Sansele de a concepe un copil sunt mai mari atunci cand greutatea ta se incadreaza in limite normale. Supraponderalitatea si obezitatea reprezinta unii dintre factorii de risc pentru infertilitate. Reduc semnificativ sansele de a ramane insarcinata.

Kilogramele in plus pot determina aparitia dereglarilor menstruale, problemelor cu tiroida si dezechilibrelor hormonale care conduc la incapacitatea de a concepe copilul. Acestea predispun si la boli cronice - hipertensiune arteriala si diabet, care pot afecta sansele de a obtine usor sarcina.

Dieta de slabire, un impuls pentru fertilitate

Regimul de slabire inainte de conceptie este una dintre masurile pe care mai toti specialistii in fertilitate o recomanda femeilor supraponderale sau obeze. Nu orice dieta este recomandata in perioada de preconceptie, intrucat exista cure de slabire care pot priva organismul de nutrienti esentiali in procesul de conceptie.

Incearca sa nu optezi pentru diete stricte, care se bazeaza pe consumul unei singure categorii de alimente. Cauta regimuri cat mai echilibrate din punct de vedere nutritional, astfel incat sa furnizezi organismului toate substantele de care are nevoie pentru conceptie.

preconceptie

Cel mai indicat este sa ceri intotdeauna sfatul unui specialist in fertilitate. In momentul in care te duci la medic pentru a face testele medicale din preconceptie, spune-i ca ti-ai dori sa slabesti cateva kilograme si roaga-l sa-ti ofere cele mai potrivite solutii pentru tine.

Acesta iti va spune exact pe ce fel de regim sa mizezi pentru a slabi, fara a-ti periclita sansele de a ramane insarcinata. Este important sa nu excluzi din alimentatia ta cerealele integrale, fructele si legumele proaspete, proteinele si lactatele, intrucat sunt surse importante de nutrienti esentiali pentru sanatate si fertilitate.

Combina regimul alimentar cu sportul, pentru rezultate mai mari, dar si pentru un slabit sanatos si un aspect armonios al corpului. Nu este obligatoriu sa mergi la sala, daca nu esti adepta antrenamentelor organizate. Poti opta pentru activitati fizice placute: plimbari, inot, mers cu bicicleta sau role etc.

Integreaza-le in programul tau zilnic si variaza-le, astfel incat sa eviti riscul de a te plictisi de un singur tip de miscare fizica. Nu exagera nici cu sportul, intrucat s-a dovedit ca antrenamentele fizice riguroase pot afecta fertilitatea.  

Tu ai tinut dieta inainte de a ramane insarcinata? Ce fel de dieta ai ales si cum te-a ajutat sa ramai ma usor gravida? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diete slabit Concepere bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre