6 intrebari despre conceptie

/ / Modificat: 2013-07-17
6 intrebari despre conceptie

Intrebarile legate de conceptie stau pe buzele multor cupluri, insa foarte rar ajung sa fie adresate cui trebuie: adica medicilor sau specialistilor. Multora le este jena sa le spuna cu voce tare, mai ales daca sunt legate de sex, pe cand altora le este teama ca ar putea fi penibili doar pentru ca nu stiu raspunsul. Scapa de aceste griji si afla de la noi raspunsul la cateva dintre cele mai frecvente intrebari care ti-ar putea trece prin minte, despre conceptie!

Ovulatia apare intotdeauna in a 14-a zi de la menstruatie?

Doar pentru ca acest interval este folosit adesea ca exemplu de catre specialisti, pentru a explica fazele ciclului menstrual, multe femei isi formeaza o idee gresita. Au impresia ca toate ciclurile menstruale au ovulatia in a 14-a zi de la menstra.

In realitate, zilele fertile apar diferit in functie de cat de regulate sunt ciclurile si la ce interval de timp apar menstrele. Ovulatia apare in ziua a 14-a doar in cazul in care ai un ciclu menstrual regulat de 28 de zile. Insa daca de la o luna la alta iti vine menstruatia la intervale diferite de timp, inseamna ca ai ciclu neregulat si ca trebuie sa depistezi zilele fertile cu ajutorul unui kit special de ovulatie.  

Daca am ciclu menstrual regulat, e obligatoriu sa am ovulatie?

Daca ai un ciclu regulat, inseamna ca ovulatia ar trebui sa apara lunar, in aceeasi perioada a lunii. Insa faptul ca este regulat, nu asigura prezenta ovulatiei. In mod obisnuit, toate femeile au ovulatie. Insa exista situatii in care poate aparea anovulatia sau in care ovulatia ar putea fi afectata de diverse afectiuni sau dereglari hormonale.

Doar medicul iti poate spune daca esti sanatoasa si ai ovulatie normala sau daca aceasta este afectata.

Este adevarat ca daca am orgasm, raman mai repede insarcinata?

  Faptul ca orgasmul feminin ar putea creste sansele de obtinere a sarcinii este o idee destul de dezbatuta la ora actuala intre specialisti. Majoritatea medicilor considera ca orgasmul ar putea favoriza obtinerea sarcinii, dar nu intr-atat de mult pe cat se crede.

Acestia sunt de parere ca, in timpul orgasmului, uterul se contracta. Daca partenerul ejaculeaza in acelasi timp in care ai orgasm, exista posibilitatea ca spermatozoizii sa fie absorbiti mai repede in traseul catre fertilizarea ovulului, deoarece contractiile uterine din timpul climaxului creeaza un efect de vacuum (absorbtie).  

Exista pozitii sexuale care cresc sansele conceperii bebelusului?

Nicio pozitie sexuala adoptata in timpul actului sexual nu iti asigura obtinerea sarcinii. Insa pozitiile care permit penetrarea adanca sporesc sansele, datorita faptului ca sperma ejaculata ajunge mai repede in cervix si spermatozoizii au mai multe sanse de a fertiliza ovulul. Insa este important de stiut ca din orice contact sexual neprotejat si orice pozitie adoptata se poate ramane insarcinata.  

Daca partenerul se masturbeaza frecvent, scad sansele de conceptie?

Masturbarea excesiva a barbatului poate reduce sansele de concepere a bebelusului daca are loc in perioada in care esti fertila, din cauza ca scade cantitatea si calitatea spermei. Este recomandat ca partenerul tau sa se abtina de la autostimulare cu cateva zile inainte ca tu sa intri la ovulatie si in timpul acesteia.  

Daca nu te dai jos din pat dupa ejaculare, ramai mai repede insarcinata?

Exista tot soiul de teorii legate de faptul ca dupa ejacularea partenerului ar trebui sa ramai in pat cel putin 15 minute sau ca daca stai in pozitia "lumanare", cu picioarele in sus, sporesti sansele de a ramane gravida.

Atunci cand ramai in pat dupa ce partenerul a ejaculat, tot lichidul seminal ramane in vagin si se spune ca exista mai multe sanse ca spermatozoizii sa ajunga la ovul si sa il fertilizeze. In realitate, daca partenerul este sanatos si are "inotatori" buni, nu este nevoie de acest truc pentru a se instala sarcina.

Mai ai si alte intrebari legate de conceperea bebelusului. Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos si ajuta-ne sa iti raspundem la ele, intr-un articol viitor!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari conceptie Identificare ovulatie Pozitii sexuale conceptie Ciclu menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre