"Mami, tati, de unde vin bebelusii?" Cum sa raspunzi corect, in functie de varsta copilului

/ / Modificat: 2023-07-30

Copiii sunt in izvor nesecat de intrebari, mai ales undeva dupa varsta de 3 ani. Curiozitatea lor ii poate pune in dificultate de multe ori pe parinti, insa nicio intrebare nu pare mai "delicata" decat asta: "De unde vin bebelusii?".

Ce faci cand copilul tau te intreaba, pe nepusa masa, de unde vin copiii? Ii raspunzi intr-o doara ca ii aduce barza? E un raspuns cam depasit, nu-i asa? Si atunci cum reactionezi corect, in functie de varsta copilului care manifesta curiozitatea despre venirea pe lume a unui bebelus.

Cand copilul este foarte mic, undeva la 3-4 ani, ii poti raspunde, fara prea multe detalii, ca atunci cand doi oameni se iubesc foarte mult, creeaza o celula speciala care creste si se transforma intr-un bebelus in burtica mamei, iar ea il aduce apoi pe lume. Amanda Gummer, psiholog pentru copii, atrage atentia ca pentru parinti intrebarea poate sa para mult mai ciudata decat pentru cei mici. Copiii vor doar o informatie, in timp ce in mintea parintilor pusi in situati de a oferi un raspuns incep sa se creeze tot felul de scenarii si intrebari suplimentare. Copiii mici nu vor sa stie despre procesul de concepere a unui copil ci, pur si simplu, de unde vin ei.

Specialistii in psihologie infantila atrag atentia ca, daca doriti sa intrati in detalii "tehnice", ar trebui sa spuneti pe nume partilor corpului, in loc sa folositi porecle sau metafore, pentru ca astfel cei mici vor scapa de confuzie si vor intelege ca nu trebuie sa te ascunzi dupa deget sau sa te rusinezi de corpul tau.

"De obicei copiii mici pot pune intrebari despre partile corpului, despre cum ajunge bebelusul in burtica mamei, despre cum iese de acolo mai mult decat despre procesul de procreare si despre sex", explica Jillian Amodio.

Cu cat oferi copilului un raspuns mai simplu si mai clar din punct de vedere biologic, cu atat mai repede va trece copilul peste acest subiect. Daca te va simti, in schimb, ca iti cauti cuvintele sau ca incerci sa ii oferi un raspuns evaziv, tirul intrebarilor s-ar putea inteti.

Cand sunt copiii pregatiti pentru un raspuns mai complex

Odata cu varsta scolara si cu schimbarea mediului, copilul poate primi informatii pe care nu le-a primit acasa. Prin urmare, poate preferi sa afle de acasa cum se fac, de fapt, copiii, decat din surse nesigure sau nepotrivite.

"Pentru copiii de scoala un raspuns mai potrivit la intrebarea de unde vin bebelusii este unul mai detaliat. Ei pot afla ca pentr a concepe un copil este nevoie, in general de doi oameni", spune Christopher Kearney, psiholog, atragand totodata atentia ca nu toti copiii cresc cu doi parinti, ca sunt persoane care aleg sa fie parinti singuri si sa devina parinti cu ajutorul medicinei.

Cand copiii sunt mai marisori, sunt pregatiti pentru detalii despre reproducere, despre rolul spermatozoidului si al ovulului in fertilizare si despre dezvoltare fatului.

Cum vorbesti cu preadolescentii si adolescentii despre cum se fac copiii

Cand copilul este preadolescent sau adolescent nu te va mai intreba de unde vin copiii si s-ar putea simti inconfortabil daca incerci sa vorbesti cu el despre viata sexuala si despre sarcina. Cei mai multi, insa, vor manifesta interes pentru sexualitate si, daca parintii nu au evitat subiectul "de unde vin copiii" pana atunci, conversatia despre inceperea vietii sexuale, sarcina si contraceptie ar trebui sa decurga mai "lin".

"Sexualitatea este o parte normala a dezvoltarii si ar trebui abordat deschis si cu sinceritate. Nu este nimic rusinos sa discuti despre asta", spune Jillian Amodio.

Studiile arata, de altfel, ca a discuta cu adolescentii despre sex si sexualitate pe inelesul lor direct si intr-o maniera pozitiva ii ajuta pe copii sa faca alegeri mai bune cand vine vorba de parteneri.

"Adolescentii pot gandi mai abstract si pot intelege mai bine procesele biologice" ale procrearii, spune dr. Kearney.

Ce sa nu spui unui copil cand intreaba de unde vin bebelusii

Cand copilul este curios de unde vin bebelusii, este important nu doar sa le raspunzi deschis si cu sinceritate, ci si sa stii ce sa nu spui pentru a nu crea confuzie.

Nu le spune minciuni precum "bebelusii sunt adusi de barza". Nu inventa povesti despre care mai tarziu vor afla ca au fost minciuni pentru ca asta le va zdruncina increderea in tine ca parinte si ca sursa sigura de informatii.

Barza care aduce copii ar trebui "scoasa la pensie", din punctul de vedere al specialistilor pentru ca naste confuzie in mintea copiilor care se "zbat" sa inteleaga lumea din jurul lor.

Cand copilul tau te intreaba de unde vin bebelusii nu incerca sa "fugi" de raspuns si in niciun caz nu il certa. Este important ca el sa stie ca le poate spune parintilor orice, cu toata increderea. In plus, daca ii dai voie sa puna toate intrebarile de care are nevoie, sa conduca oarecum conversatia, vei putea afla ce ii starneste curiozitatea si ii vei putea da raspunsurile potrivite pentru varsta lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari conceptie Intrebari copii

Articole recomandate

Citeste si despre