Durerile de la ovulatie

/ / Modificat: 2017-06-26
Durerile de la ovulatie

Durerile de la ovulatie sunt semne pe care este esential sa le urmaresti, in special atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata. Pentru ca sarcina depinde de ovulatie, un prim pas important in conceptie este cunoasterea perioadei fertile, care difera pentru fiecare femeie in parte. O femeie sanatoasa are un ciclu menstrual de 21-35 de zile cu o perioada de fertilitate maxima intre a 10-a si a 14-a zi de ciclu.

Simptomele ovulatiei

Multe cupluri care incearca fara succes sa conceapa, nu tin cont de un aspect esential: ovulul eliberat de ovare este fertil timp de 12-24 de ore. Numai in acest interval poate avea loc fecundarea care va duce la sarcina. Pentru a ramane insarcinata rapid, urmareste-ti corpul si incearca sa depistezi urmatoarele simptome:

- Schimbarea aspectului si consistentei secretiei de mucus cervical (glera cervicala): mucusul cervical contribuie la deplasarea spermatozoizilor, de aceea cele mai bune conditii pentru fecundare sunt indeplinite atunci cand mucusul are consistenta albusului de ou crud. Daca observi aceasta schimbare de textura, inseamna ca esti in perioada fertila;

- Tensiunea sanilor, cauzata de producerea de estrogeni de catre folicului (cavitate plina cu lichid din mijlocul fiecarui ovocit);

- Uneori schimbarea de consistenta a mucusului cervical este insotita de un alt simptom secundar al ovulatiei: disconfortul abdominal (in partea dreapta a abdomenului inferior), care apare inaintea, in timpul si dupa ciclul menstrual. Durerile de la ovulatie pot dura de la cateva ore pana la cateva zile si pot avea o intensitate diferita in functie de diversi factori;

- O posibila sangerare minora (rar);

- Temperatura bazala: inaintea si in timpul ovulatiei temperatura corpului creste cu 0,4-1 grad celsius (ca urmare a cresterii nivelului de progesteron secretat). Exista termometre speciale pentru inregistrarea temperaturii bazale; este indicat sa iei temperatura dimineata cand te dai jos din pat. Unele termometre sunt dotate cu semnal sonor care se activeaza atunci cand temperatura a crescut fata de inregistrarile precedente.

Probleme in conceptie

Durerile de la ovulatie impreuna cu celelalte semne secundare ale eliberarii ovulului nu sunt singurele care te pot ghida atunci cand incerci sa ramai insarcinata. De altfel, unele femei nici nu prezinta aceste simptome. Iti poti achizitiona in acest scop un kit de prezicere a ovulatiei care se adreseaza in special femeilor cu ciclu neregulat.

Cu ajutorul acestui kit poti determina cu exactitate data ovulatiei. Inainte cu 36 de ore de ovulatie, creste nivelul hormonului luteinizant din urina. Testul detecteaza aceasta crestere, semnalizandu-ti perioada optima pentru a concepe.

Probleme in conceptie pot aparea atunci cand ciclurile sunt neregulate sau anovulatorii (chiar daca ciclul este regulat, nu are loc ovulatia). Absenta (amenoreea), neregularitatea menstruatiilor, sangerarea abundenta sau prea scazuta sunt semne ale unei probleme de ovulatie.

Posibile solutii sunt medicamente care sa stimuleze ovulatia sau, in anumite cazuri, fertilizarea in vitro. Problemele de ovulatie reprezinta cauza principala a infertilitatii la femeie, care, din fericire, este tratabila.

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, menstruatiile pot deveni tot mai neregulate si pot exista probleme de ovulatie. O cantitate insuficienta de grasime in corp, dar si grasimea in exces pot cauza de asemenea probleme de fertilitate.

Daca simti durere in zona abdominala inferioara (in special in partea dreapta), tensiune in zona sanilor si observi modificari in zona mucusului cervical, este posibil sa fii in perioada fertila. De cele mai multe ori, intelegerea semnelor propriului corp este o conditie pentru obtinerea unei sarcini.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri ovulatie Ovulatie Cicluri neregulate Ovulatie simptome Semne ovulatie Calcul ovulatie ciclu neregulat

Articole recomandate

Citeste si despre