Probleme de ovulatie

/ / Modificat: 2010-09-10
Probleme de ovulatie

Ce este ovulatia? 


Termenul se refera la procesul de eliberare a unui ovul (ou) matur din foliculul ovarian. Foliculul ovarian reprezinta o formatiune in forma de saculet, ce contine lichid si creste in jurul ovulului sub influenta anumitor hormoni. Procesele de maturare ale celor doua componente sunt strans legate, si, din acest motiv, gradul de maturare al foliculului este folosit pentru a determina nivelul de maturitate al ovulului. 


Maturitatea foliculului este verificata in functie de cantitatea de hormoni produsi. Acestia sunt: estrogenul, eliberat inainte de ovulatie, si progesteronul, hormon secretat in urma ovulatiei. La o saptamana dupa ovulatie, nivelul de progesteron atinge maximul, moment in care este cel mai usor de masurat.


 Ca reactie, temperatura corpului se mareste, acest lucru facand posibila monitorizarea ovulatiei prin controlul constant al temperaturii corporale. Metoda este totusi nesigura, dat fiind faptul ca o crestere foarte mica a nivelului de progesteron poate determina modificarea temperaturii pana la valoarea la care urca in urma procesului de ovulatie. 


Temperatura atinge un stadiu de platou (mentinandu-si o valoare crescuta constanta), timp in care nivelul progesteronului creste semnificativ, proces determinat de maturarea foliculului. O crestere mai mica a progesteronului constituie un semn al imaturitatii foliculului, insa este suficienta pentru a modifica temperatura corporala.


Cresterea temperaturii poate constitui, de asemenea, un factor alarmant pentru alte afectiuni, precum infectiie virale s.a.m.d.


Estimarea momentului ovulatiei si, deci, a varfului de progesteron, este data de menstruatia imediat urmatoare, nu de cea precedenta. Perioada normala intre ovulatie si menstruatie este de 2 saptamani. De aceea, masurarea progesteronului trebuie facuta cu aproximativ 7 zile inainte de data presupusa a urmatoarei menstruatii. 


Calculul traditional al nivelului de progesteron din ziua 21 (de la inceputul ciclului menstrual) este bazat pe durata normala de Sindromul ovarului polichistic;• Hiperprolactinemia;• Hipotiroidism.
Alte probleme, ca insuficienta ovariana sau insuficienta secretiei hormonului stimulator al gonadotropinei, sunt tratate prin donarea de ovocite.
Incidenta acestor afectiuni este de 25-30%.


Cauze primare: 


Probleme ale ovarului:


• Ovarele au fost idepartate chirurgical;

• Ovarele au fost afectate de radioterapie sau chemoterapie;

• Ovarele au insuficiente ovule;

• Femeia s-a nascut fara ovare;

• Femei cu ovare polichistice.


Cauze secundare: 


Probleme ale hipofizei sau hipotalamusului:


• Stres;

• Cresteri sau scaderi bruste in greutate;

• Anumite droguri;

• Tumori;

• Hipersecretie de prolactina;

• Disfunctii ale glandei tiroide si a glandelor suprarenale.


Care sunt problemele de ovulatie?
 
O problema de ovulatie este orice factor ce impiedica eliberarea oului matur din ovarele tale.


Posibile simptome: absenta sau neregularitatea menstruatiilor sau o sangerare abundenta sau prea scazuta.

Posibile solutii: medicamente pentru fertilitate sau fertilizarea in vitro.

Rate de success: din  70 - 90% din cuplurile ce apeleaza la tratament, 20 - 60% ajung sa aiba copii.


Aceasta este cea mai frecventa cauza a infertilitatii la femeie si, de asemenea, cea cu cele mai mari sanse de tratament. Femeia, de obicei, se prezinta cu menstruatii neregulate sau absente (amenoree). Totusi, disfunctii ale ovulatiei se pot intampla si in situatia unui ciclu menstrual regulat. 
Cateodata, femeia poate observa o pilozitate faciala si corporala in exces, aparitia acneei, secretia de lapte etc. 
Chiar daca ciclul menstrual este prezent, ovulatia poate sa nu aiba loc lunar. Termenul poarta numele de anovulatie. O cauza a anovulatiei este hipersecretia de hormoni hipofizari, ce duce la o crestere a prolactinei. 
Bromocriptina este un medicament ce suprima acest exces si de cele mai multe ori duce la revenirea ovulatiei. 


In cazul in care avem de-a face cu un caz de insuficienta ovariana prematura, singura solutie de tratament este donarea de ovule. 
Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand se pierde functia ovarelor sau a foliculilor ovarieni. Femeile ce sufera de aceasta afectiune pot trece prin luni de amenoree dupa care menstruatia sa reapara, lucru ce nu ramane constant. Sunt vizate toate femeile sub varsta de 40 de ani, chiar si adolescentele. 


Deficitul de faza luteala 


Deficitul de faza luteala este dat fie de o disfunctie a secretiei de progesteron de catre corpul galben, fie de un raspuns deficitar al uterului la actiunea hormonilor. 


Disfunctiile ovulatiei pot fi clasificate in:


• Anovulatie;

• Oligoovulatie (ovulatie inconstanta);

• Deficit de faza luteala.


Hiperprolactinemia 


Cresterea prolactinei este deseori asociata cu dereglari menstruale sau chiar amenoree sau anovulatie. Aceste neregularitati sunt de obicei cauzate de prezenta unei mici tumori ( Avand in vedere aceste simptome si cresterea nivelului de prolactina peste normal (>1000iu/L), se poate incepe tratamentul medicamentos. In 4-6 saptamani, nivelul prolactinei se normalizeaza, ceea ce va determina aparitia ciclului menstrual. Va fi necesara monitorizarea anuala a pacientei, prin efectuarea de controale oftalmologice si, de asemenea, prin verificarea concentratiei de hormoni in sange. Orice modificare aparuta este extrem de importanta, ea putand semnifica o eventuala crestere a tumorii, ceea ce poate duce la pierderea totala a vederii. In acest caz, va fi necesara interventia chirurgicala (hipofizectomie transsfenoidalã), efectuata in centre specializate de neurochirugie.


Hipotiroidismul 


Hipotiroidismul constituie o afectiune destul de greu de diagnosticat, dat fiind faptul ca pacienta, de obicei, nu percepe in mod specific simptomele, prezentandu-se la medic doar in urma unor menstruatii neregulate sau absente. 
Diagnosticul de certitudine se pune in urma dozarii hormonilor tiroidieni. Tratamentul se face prin inlocuitori ai tiroxinei, iar rezultatele apar in decurs de 4-6 saptamani dovedindu-si eficienta in majoritatea cazurilor. La femeile cu hipotiroidism se recomanda testarea pentru boli autoimune ale tiroidei (sau alte tipuri de boli autoimune).


Ce este inducerea ovulatiei? 


Inducerea ovulatiei implica administrarea de medicamente ce au ca efect stimularea dezvoltarii unuia sau a mai multor foliculi ovarieni, la femei cu anovulatie sau infertilitate. 
Unele femei prezinta anovulatie ca e o consecinta a sindromului ovarului polichistic. Acestea au menstruatii neregulate, o pilozitate corporala in exces si infertilitate
Inducerea ovulatiei este diferita de hiperstimularea controlata a ovarelor, ce implica utilizarea aceleiasi medicatii pentru a induce dezvoltarea unor foliculi multipli maturi si a ovocitelor. 


Delia Negrea
Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ovulatie Amenoree Menstruatie neregulata Ovulatie menstruatie Ovulatie simptome Stimularea ovulatiei

Articole recomandate

Citeste si despre