6 lucruri despre recuperarea dupa nastere pe care nu ti le spune nimeni

/ / Modificat: 2019-01-22
6 lucruri despre recuperarea dupa nastere pe care nu ti le spune nimeni

Oricat te-ai documenta despre nastere, oricate sfaturi si pareri ai auzi despre ce te asteapta, sunt lucruri pentru care nu esti pregatita si pe care nu ti le spune nimeni. Unele se intampla imediat dupa nastere, altele chiar si dupa cateva saptamani sau luni.

Nasterea, fie ca este naturala, fie ca este prin cezariana, este "poarta" catre o noua etapa din viata ta, catre un nou "tu".

Te vei concentra aproape exclusiv pe omuletul pe care l-ai adus pe lume si vei ajunge sa-ti ignori de cele mai multe ori propriile nevoi, chiar si pe cele fizice. Tocmai de aceea este bine sa stii ce te asteapta "dupa" inca dinainte de a naste.

1. Se va lasa cu sange. Mult! Chiar si dupa cezariana. Evident, te astepti la asta, dar nu te astepti ca sangerarea post-partum sa dureze chiar si cateva saptamani. Cele mai norocoase femei scapa de sangerarea abundenta dupa o saptamana, dar la unele perioada poate ajunge si la sase, asa ca nu ar strica sa ai un stoc de absorbante. Important! Nu folositi tampoane pentru ca exista risc de infectii.

2. Primul scaun dupa nastere nu trebuie sa fie o experienta oribila. Dupa cezariana s-ar putea sa iti fie teama sa "impingi" in cauza operatiei. La fel si dupa nasterea naturala, mai ales daca te-ai ales cu o epiziotomie (ruperea sau taierea perineului).

Nu e nevoie sa te sperie ideea. E mai rau sa te constipi. Intreaba personalul medical daca ai voie sa apelezi la laxative pentru a usura “misiunea” si foloseste-le cu incredere.

3. Durerile de dupa nastere pot fi surprinzator de puternice. Dupa ce treci prin experienta travaliului, a contractiilor si a nasterii, ai putea crede ca s-a terminat cu durerea. Surpriza!

Contractiile post-partum pot aparea in special in timpul alaptarii, ceea ce este perfect normal. Uterul se contracta pentru a reveni la forma sa initiala si e nevoie de timp pentru asta. La cele mai multe femei aceste dureri apar in primele doua saptamani dupa nastere; unele le suporta mai usor, pentru altele pot fi sfasietoare.

Nu uita ca e OK sa plangi daca iti vine sa o faci si aminteste-ti ca va trece. Poti lua si ceva medicamente contra durerii, daca se poate cu vreo 20 de minute inainte de a alapta. Dar e mai bine sa intrebi medicul despre asta.

4. Prima menstruatie dupa nastere ar putea veni mai repede decat te astepti. Multi cred ca daca alaptezi ciclul menstrual nu se regleaza decat dupa vreo 6 luni, dar nu este o regula. Fii pregatita cu absorbante, poate si cu ceva ciocolata si nu uita ca odata ce incepi sa ai menstruatie, reapare si ovulatia.

5. Este posibil sa pierzi ceva par dupa nastere. Nu de pe corp, cum viseaza toate femeile, ci din cap. Nu lasa asta sa te tulbure pentru ca este o schimbare normala, care apare din cauza reglarii hormonale de dupa nastere. Chiar daca podoaba ta capilara se va rari vizibil, gaseste cele mai bune solutii de moment si asteapta ca lucrurile sa se rezolve de la sine in cateva luni.

6. E posibil să experimentezi incontinenta urinara sau sa iti fie foarte greu sa te abtii atunci cand ai nevoie sa mergi la toaleta. Cauza este suprasolicitarea nervilor, a ligamentelor si a muschilor planseului pelvian in timpul sarcinii si dupa nastere.

Poti contracara aceasta problema cu exercitii pentru intarirea planseului pelvian, dar si cu ajutorul mintii. Cand te gandesti ca ai putea sa faci si tu pe tine, la fel ca bebe, trage aer in piept si gandeste-te daca intr-adevar ai vezica plina si trebuie sa dai fuga la toaleta sau daca esti doar (putin cam) panicata.

Orice probleme ai experimenta dupa nastere, gandeste-te ca se pot rezolva daca esti atenta si la tine, nu doar la bebelusul in jurul caruia se invarte acum intreaga ta lume.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Dupa nastere Cadere par dupa nastere Ciclu dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre