Inseminarea artificiala

/ / Modificat: 2015-07-30
Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala se defineste printr-un complex de tehnici sau metode care au rolul de a implanta artificial spermatozoizii prelevati de la partener in vaginul tau in vederea conceptiei unui copil. Exista mai multe tipuri de inseminare artificiala, dar cele mai comune sunt inseminarea intrauterina, intracervicala si intravaginala. Afla cine apeleaza la aceasta metoda si ce presupune ea!



Inseminarea artificiala nu trebuie confundata cu fertilizarea in vitro. In cazul inseminarii artificiale se introduc spermatozoizii in aparatul genital, fertilizarea survenind in mod natural. In fertilizarea in vitro fecundarea are loc in laborator (unirea spermatozoidului cu ovulului) si se introduce direct embrionul format in uterul femeii.



Cine beneficiaza de inseminarea artificiala?

 

Apelul la aceste metode artificiale de fertilizare se face din mai multe motive care stau la baza unor probleme de infertilitate atat la barbati, cat si la femei. Printre acestea se numara:

  • incapacitatea barbatului de a ejacula in vagin;
  • cantitate mica sau calitate scazuta a lichidului seminal ejaculat;
  • prezenta anticorpilor antispermatozoizi;
  • femei cu mucus cervical ostil sau in cantitati insuficiente;
  • unele clinici ofera aceasta procedura si in cazul cuplurilor in care un partener este diagnosticat cu HIV; acestia insemineaza femeia cu HIV negativ prin prelucrarea in laborator a spermei partenerului diagnosticat cu HIV pozitiv.


Cum se aleg cuplurile pentru inseminare artificiala?

Nu toate cuplurile pot beneficia de aceasta procedura. Medicul analizeaza atent fiecare dosar si recurge la o serie de investigatii pentru a decide daca sunt viabili pentru aceasta procedura:

  • istoric medical;
  • examen fizic si intern;
  • examinare a spermei;
  • testare HIV (unele clinici de fertilizare accepta doar cupluri in care ambii sunt HIV negativ);
  • medicul ar putea recomanda si alte teste de diagnosticare pentru a se asigura ca nu exista nimic in calea fertilizarii: histerosalpingograma, laparoscopie si alte teste pentru a se asigura ca trompele sa nu fie blocate si ca este libera calea catre impantarea spermatozoizilor;
  • va realiza si un test de sange pentru detectarea ovulatiei etc.


Tipuri de inseminarea artificiala


Exista mai tipuri de inseminare artificiala, unele mai uzuale ca altele:



Inseminare intrauterina (IUI) – este cea mai folosita procedura de inseminare artificiala; in cadrul acesteia spermatozoizii sunt implantati in uterul femeii, iar apoi se asteapta fertilizarea; are o rata mai mare de succes decat inseminarea intracervicala sau intravaginala si este mai ieftina decat fertilizarea in vitro;



Inseminare intracervicala (ICI)– o procedura la care se apeleaza atunci cand partenera nu ovuleaza regulat si este nevoita sa ia medicamente pentru fertilitate; se recurge la ea in special cand cuplurile nu isi permit sa apeleze la inseminarea intrauterina;



Inseminare intravaginala – se apeleaza rar la aceasta metoda, dar este utila in cazul in care partenera are ovulatie regulata si cand barbatul poate ejacula, dar nu in vaginul femeii;



Inseminare intrafalopiana (intratubara) sau intraperitoneala – se recurge foarte rar la aceste proceduri, ele constau in plasarea spermei in pelvis si in interiorul trompelor uterine sau in apropiere de trompe si de ovare.



Cand si cum se face inseminarea artificiala?

Momentul prielnic pentru inseminarea artificiala il constituie perioada ovulatiei. Atunci cand ovululul este eliberat de ovare constituie perioada cea mai fertila a unei femei si cu cele mai mari sanse de reusita in vederea obtinerii unei sarcinii.



Procedura este foarte simpla si dureaza in jur de 5-10 minute. Pacienta nu resimte durere si este o procedura minim invaziva. Presupune inserarea unui specul in vagin pentru vizualizarea cervixului.

Spermatozoizii recoltati sunt introdusi apoi in uter cu ajutorul unui cateter fin de plastic. Dupa inseminare este nevoie de o perioada scurta de odihna si relaxare in pat. Se pare ca daca stai cel putin 15 minute in pat dupa inseminare, sansele de a obtine sarcina cresc.

Statistica arata ca prin inseminarea artificiala exista mai multe sanse de sarcina multipla decat singulara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inseminare intrauterina Fertilizare in vitro Infertilitate cuplu

Articole recomandate

Citeste si despre