Inseminarea artificiala intratubara (ITI)
  

Daca tu si partenerul tau doriti sa faceti un tratament pentru fertilitate, s-ar putea sa doresti sa incerci inseminarea artificiala. Aceasta te poate ajuta sa-ti maresti sansele de conceptie, caci te ajuta sa plasezi spermatozoizii direct in interiorul tractului reproducator. O tehnica de inseminare artificiala mai putin cunoscuta, denumita inseminare intratubara, plaseaza spermatozoizii direct in interiorul trompelor uterine, unde acestia pot fertiliza ovulul. Desi aceasta procedura se efectueaza rar, ea poate fi o optiune demna de luat in calcul daca te gandesti sa apelezi la inseminarea artificiala.


Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala este o clasa de tratamente pentru fertilitate folosita pentru a ajuta cuplurile sa-si imbunatateasca sansele de a concepe un copil.

in cadrul inseminarii artificiale, spermatozoizii sunt plasati in interiorul tractului reproducator prin alte metode decât contactul sexual. Daca pentru anumite motive partenerul de sex barbatesc  are probleme privind ejacularea in timpul actului sexual, inseminarea artificiala poate fi de ajutor pentru a avea o sarcina. Actual exista 4 tipuri de inseminare artificiala:

 • IUI (inseminare intrauterina)
 • ICI (inseminare intracervicala)
 • IVI (inseminare intravaginala)
 • ITI Inseminarea artificiala intratubara

  Inseminarea intratubara

  ITI este tipul de inseminare artificiala cel mai putin frecvent efectuat. Aceasta deoarece este mai invaziva decât alte tipuri de inseminare artificiala si este asociata cu costuri mult mai mari. ITI se efectueaza actual prin plasarea spermatozoizilor partenerului tau sau ai unui donator direct in trompele uterine. Aici, spermatozoizii au sanse mai bune de a fertiliza ovulul si de a produce sarcina.

  Indicatii

  ITI nu este pentru toate persoanele ce au dificultati de fertilizare. Este cea mai potrivita pentru cuplurile ce au prezentat dificultati de conceptie folosind si alte tipuri de inseminare artificiala cum ar fi IUI. Femeile ce au un mucus cervical ce impiedica conceptia, pot alege, de asemenea, aceasta procedura. ITI este folosit uneori si in caz de:

 • infertilitate inexplicabila
 • disfunctii ejaculatorii
 • probleme de ovulatie.

  Mod de efectuare

  Programarea

  La fel ca alte tipuri de inseminare artificiala, ITI trebuie efectuata in asa fel incât sa coincida cu momentul ovulatiei. Vei face teste de urina si de sânge pentru a masura cantitatea de hormon luteinizant din corp. Când acest hormon atinge un vârf, procedura va fi efectuata in prima sau in a doua zi.

  Proceduri de inseminare intratubara

  Actual exista 2 tipuri principale de ITI. in functie de problemele de fertilitate existente si de preferinte, poti alege una dintre aceste metode.

 • Inseminarea intrafalopiana:

  Inseminarea intrafalopiana (IFI) este o procedura destul de invaziva, ca trebuie efectuata in clinica de fertilitate. Ea este efectuata de catre un medic endocrinolog specialist in reproducere:

 • spermatozoizii sunt colectati de la partenerul tau sau de la un donator
 • la clinica de fertilitate ti se va face o anestezie locala
 • un cateter este inserat prin vagin si colul uterin, in interiorul uterului si apoi in una sau in ambele trompe uterine
 • sperma este ejectata din seringa prin cateter; ea este depozitata in trompele uterine.

 • Transferul spermatozoizilor intrafalopian (SIFT):

  SIFT este o procedura mult mai invaziva si care necesita mai mult timp pentru a fi efectuata, care trebuie facuta in clinica de fertilitate sau intr-un spital. Ea implica folosirea chirurgiei laparoscopice pentru a insera un cateter la nivelul trompelor uterine:

 • mostra de sperma este colectata de la partenerul tau si preparata pentru transfer
 • ti se va face anestezie locala sau generala inainte de operatie
 • se face o mica incizie in abdomenul tau prin care se insereaza o camera micuta in cavitatea pelvina
 • folosind o seringa sterila, mostra de spermatozoizi este impinsa prin cateter si depozitata in interiorul trompelor uterine.

  Eficacitate

  Au fost unele dezbateri despre cat de eficienta este ITI actual. ITI pare sa ofere o rata de succes similara cu cea a IUI – de obicei intre 5% si 30% per ciclu. Oricum, unii specialisti in fertilitate sustin ca aceasta procedura are mult mai mult succes. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma rata de succes actuala.

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri Inseminare artificiala costuri

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Calculeaza perioada fertila

  Data ultimei menstruatii:

  Durata ciclului menstrual:

  zile

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul