Tulburari sexuale care nu determina infertilitate

/ / Modificat: 2015-04-09
Tulburari sexuale care nu determina infertilitate

In ce masura sexualitatea este legata de capacitatea unui cuplu de a aduce pe lume copii?

In mica masura.  Cand nu vorbim de fertilizare in vitro sau de inseminare artificiala, iar partenerii se gasesc in capacitatea de a procrea, activitatea sexuala trebuie sa indeplineasca putine conditii pentru ca din ea sa rezulte un copil. 

Cum se intalnesc doua celule atat de mici?

Intr-un spatiu atat de mare, comparativ cu dimensiunile lor, as continua. Pentru ca miraculoasa intalnire dintre celulele sexuale sa se produca, este nevoie ca spermatozoizii sa iasa din corpul masculin si sa fie depusi in cel feminin la timpul potrivit. De restul se ocupa chiar ele, prin mecanisme biochimice extrem de complexe si bine puse la punct.

Ovulul pleaca catre locul de intalnire transportat de fluidul din trompele uterine.  Spermatozoidul urca voiniceste spre el avand un sofisticat echipament de autopropulsie. Este dotat cu mobilitate proprie. El inoata contra curent prin miscari rapide de rotatie ale flagelului. Tot el, spermatozoidul, are capacitatea de a se ghida dupa fluxul de lichid care-i va aduce ovulul “in brate”, dar si de a detecta semnalele chimice pe care acesta i le trimite. Acest “radar” nu da gres, astfel ca, in curand, cei doi se vor “saruta”.  

Tulburarile sexuale care nu pun in pericol fertilitatea

Atunci cand demersul nostru de a aduce pe lume un copil esueaza, avem tendinta de a incrimina variati factori, incluzand viata sexuala. Dar teama ca dificultatile din viata sexuala pun in pericol fertilitatea, este doar partial intemeiata.

La specia umana, este un lucru stiut, sexualitatea a depasit scopul primordial al procreerii. Natura nu va astepta ca toate procesele psihice care insotesc sexualitatea sa fie satisfacute, pentru ca o functie atat de importanta ca reproducerea sa se indeplineasca. Astfel, chiar si fiziologic, exista o oarecare separatie intre sexualitate si reproducere. De aceea, celulele sexuale au dotarile tehnice sofisticate, descrise mai sus.

Sexualitatea are nevoie de orgasm, dar reproducerea nu. Anorgasmia feminina nu impiedica intalnirea dintre celulele sexuale. S-ar putea crede ca propulsia spermei prin miscarile de contractie ale vaginului este necesara. Ei bine, dinamica fluidelor din interiorul vaginului si mobilitatea proprie a spermatozoizilor indeplineste acest rol. 

Unde mai pui ca orgasmul dureaza cateva secunde, iar calatoria spermatozoidului, cateva ore. Mare diferenta, nu? Ce s-ar face daca n-ar avea “masina” lui?

Din aceleasi motive, ejacularea precoce (de multe ori cauzatoare de anorgasmie feminina) nu e motiv de infertilitate atata timp cat emisia spermei nu se produce in afara vaginului.

Anorgasmia masculina este o tulburare ce poate aparea in cazul ejacularii precoce, in cazuri de blocaj psihic al barbatului sau, rar, in unele conditii medicale. Practic, la eliminarea spermei nu se produce orgasmul masculin. Cand nu e insotita de anejaculare (absenta spermei), anorgasmia masculina nu pune in pericol fertilitatea. La fel, daca ejacularea se produce in interiorul vaginului.

Tulburarile de erectie pot fi totale sau partiale. Contactul sexual se poate desfasura daca penisul are un anume grad de rigiditate. Cand tulburarea de erectie este doar partiala, penetrarea poate avea loc. Astfel, actul sexual se poate desfasura si finaliza cu ejaculare. Din nou, o dificultate sexuala care nu ne ameninta dorinta de a aduce pe lume un copil. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Tulburari de dinamica sexuala Tulburari de dinamica sexuala

Articole recomandate

Citeste si despre