Infertilitatea la femei

| | Modificat: 2016-06-16 12:30:10

De multe ori obstructia trompelor uterine blocheaza trecerea spermatozoizilor spre ovul sau a oului fecundat catre uter.

Cel mai frecvent tratament al acestui tip de infertilitate este intreventia chirugicala care difera in functie de localizarea si portiunea pe care se intinde obstructia tubara.

Abordarea blocajului se face fie prin tehnici microchirurgicale, fie prin chirurgie clasica abdominala sau laparoscopica, facandu-se doar o mica incizie.

Chirurgia ginecologica are multiple metode care depind de localizarea leziunilor tubare. Printre cele mai utilizate sunt:

Reanastomoza tubara care consta in desfacerea ligaturii trompelor uterine (in cazul in care aceasta a fost facuta inainte) si tratarea portiunii afectate.

Se practica excizia leziunii, urmata de unirea celor doua parti sanatoase ale trompei uterine. De obicei, aceasta interventie se face printr-o incizie abdominala (laparotomie).

Salpingotomia sau rezectia unei parti a trompei uterine, se practica pentru facilitarea ferilizarii in vitro (FIV) cand trompa uterina dezvolta o acumulare de lichid (hidrosalpinge). Hidrosalpingele injumatateste astfel sansele de reusita ale ferilizarii in vitro si ca tratament este de preferat salpingotomia care este mult mai eficienta decat salpinostomia.

Salpingostomia este indicata in osbtructiile la capatul terminal al trompelor uterine prin acumulare de lichid (hidrosapinge). Aceasta operatie realizeaza un orificiu artificial la capatul obstruat al trompei din apropierea ovarului, refacand comunicarea dintre acestea. Insa de multe ori dupa salpingstomie orificiul creat se poate acoperi datorita procesului de fibrozare si obstructia se poate reface.

Fimbrioplastia se realizeaza cand obstructia trompelor uterine este partiala si este situata la capatul terminal, spre ovar, sau cand aceasta este determinata de un proces de fibroza care impiedica preluarea oului fecundat.

Aceasta operatie, de fapt, reface marginile libere si franjurate (fimbrii) ale trompelor uterine pentru o mai buna captare a oului.

Pentru o obstructie tubara  aflata in vecinatatea uterului se practica o metoda nonchirurgicala numita histerosalpingoscopie ( introducerea unui cateter sau a unei canule sub ghidaj fluoroscopic si histeroscopic prin colul uterin si uter pentru a ajunge in trompa uterina).

Totul despre tehnicile chirurgicale ce trateaza infertilitatea la femei

Recuperarea postoperatorie


Perioada de recuperare postoperatorie este destul de scurta si necesita doua-trei zile de spitalizare. In acest timp se pot administra antibiotice pentru a preveni infectia de orice tip.

Dupa o perioada de 4-6 saptamani femeia isi poate relua activitatile cotidiene, in functie de durata procesului de cicatrizare, a naturii efortului depus si starii sale de sanatate dupa recuperare.

In cazul unei interventii laparoscopice spitalizarea este de maxim o zi, iar perioada de recuperare se reduce la cateva zile sau saptamani in functie procedura abordata.

Indicatii operatorii


Se alege tratamentul chirurgical cand:

 • Pacienta este o femeie tanara care nu a avut alte probleme de fertilitate;
 • Histerosalpingografia indica obstructia trompelor uterine;
 • Obstructia este de natura lichidiana (hidrosalpinge);
 • Pacienta opteaza pentru ligatura trompelor uterine dupa operatie.


 • Care sunt sansele de reusita ale tratamentului chirurgical?


  Prognosticul favorabil depinde in mare masura de localizarea si intinderea obstructiei tubare cat si de existenta problemelor de fertilitate.

 • Cura chirurgicala a obstructiei trompelor uterine din vecinatatea uterului este cea mai eficienta si cu rata de succes foarte mare.

  Pentru ca  de multe ori obstuctia este de cauza functionala (de exemplu un dop de mucus) si mai putin structurala (proces de fibroza sau alt tip de obstructie), pana la 60% dintre femeile care au facut aceasta operatie au reusit sa pastreze o sarcina.

 • In schimb , numai 20-30% din cele la care obstructia a fost localizata  la capatul terminal al trompelor uterine si au fost tratate chirurgical, au mai putut ramane insarcinate dupa interventie.


 • Rezultatele sunt descurajatoare cand leziunile sunt grave si o mare parte a trompei uterine trebuie extirpata.


 • Cand se opteaza pentru deligaturarea trompelor uterine se vor avea in vedere urmatoarele aspecte: procedura prin care s-a facut ligaturarea initial, cat de recent a fost efectuata si varsta pacientei.

  Vindecarea insa poate fi ingreunata de multe ori de complicatii precum anastomoze cu organele inconjuratoare sau de boli localizate in zona pelvisului.

  Cum se procedeaza in cazul infertilitatii la femei


  Complicatii


  Postoperator pot aparea unele complicatii:

 • Infectie pelvina;
 • Aderente intre tesutul de cicatrizare al trompelor uterine si peretele abdominal sau organele pelvine;
 • Cresterea riscului unei sarcini ectopice viitoare.


 • Ce e de facut?


  Sunt multe metode de abordare a leziunilor trompei uterine, fie ele chirurgicale sau nu. Trebuie evaluati insa factorii de risc si consultat medicului ginecolog pentru alegerea celei mai bune metode de tratament.

  Vei fi monitorizata cu ajutorul hidrosalpingografiei la 3 si la 6 luni dupa operatie pentru a vedea exact permeabilitatea trompelor tale uterine.

  Daca dupa o perioada de un an si jumatate de la operatie nu reusesti totusi sa ramai insarcinata, se poate reinterveni prin laparoscopie.

  Tratarea trompelor uterine poate facilita conceptia unui copil fara sa fie nevoie de inseminarea articiala.

  Taguri Infertilitate Infertilitate femei Cauze infertilitate

  Delia Negrea

  Redactor Copilul.ro

  Articole recomandate

  Citeste si despre