Infertilitatea din cauze necunoscute

/ / Modificat: 2016-06-16
Infertilitatea din cauze necunoscute

Cuplurile carora nu li se gaseste nici o cauza biologica pentru imposibilitatea de a procrea sunt diagnosticate cu infertilitate inexplicabila. 

Rata de aparitie a acestei probleme este destul de ridicata, ajungand pana la 10% din cuplurile care se prezinta la medic cu probleme de infertilitate

Totusi, situatia difera de la o tara la alta. Diagnosticul este unul bazat pe excludere si nu este deloc facil. Poti fi banuita de infertilitate inexplicabila daca:

  • Ovulatia e normala;
  • Trompele uterine sunt deschise si sanatoase;
  • Nu ai endometrioza;
  • Testul postcoital este negativ.

In unele cazuri, infertilitatea poate fi cauzata de mici anormalitati ale trompelor uterine.

Fimbriile sunt prelungirile acestora in forma de degete, localizate la capatul fiecarei trompe. Rolul lor este de a capta ovocitul. De asemenea, trompele au un epiteliu format din cili, formatiuni cu rol in directionarea ovulului catre uter. Astfel, pot aparea unele probleme ale fimbriilor sau cililor care sa afecteze fertilitatea.

Anormalitati ale ovulelor 

Desi ovarele depoziteaza mii de ovule, nu toate sunt potrivite pentru fertilizare si diviziune. Ouale trebuie sa fie de o anumita forma si marime si sa contina cromozomii corespunzatori pentru a fi fertilizati cu succes. In cazul in care calitatea ovulelor tale este compromisa, poti avea probleme in a ramane insarcinata.

Folicul luteinizat nerupt 

In timpul ovulatiei exista posibilitatea ca ovulul sa ramana blocat in foliculul ce il inconjoara. 

Foliculul nu mai elibereaza ovulul, dar isi continua dezvoltarea pana la stadiul de corp galben, captand ovulul in interior. Astfel ovulatia nu mai are loc.

Anomalii ale fazei luteale 

Faza luteala incepe imediat dupa eliberearea ovulului din ovar. Corpul galben incepe producerea de progesteron. Acest hormon are ca rol stimularea uterului, facand o eventuala nidare a ovulului in tesutul endometrial. In unele cazuri exista probleme cu nivelul de progesteron, acesta crescand, scazand prea brusc sau nefiind produs deloc. Ca rezultat, endometrul nu este adecvat implantarii.

Probleme de imunitate 

Sistemul imun este menit sa protejeze organismul tau impotriva celulelor si organismelor ce iau contact cu mediul intern, fiind astfel responsabil cu distrugerea infectiilor si vindecarea bolilor. Exista insa afectiuni in care sistemul imunitar reactioneaza impotriva elementelor ce tin de propriul organism, la unele femei atacand ovulele. Sistemul imun al partenerului poate ataca spermatozoizii facandu-i pe acestia sa se aglutineze, sa devina imobili sau chiar sa fie distrusi.

Infectia 

Infertilitatea poate fi uneori explicata de prezenta unei infectii in organism. O particula maligna numita "T strain mycoplasma" se poate ascunde in organism, cauzand infertilitate. In orice caz, aceste particule sunt prezente intr-o cantitate atat de redusa, incat sunt indetectabile la o examinare.

Sperma "slaba"   

Pentru a putea fertiliza, spermatozoidul trebuie sa patrunda prin invelisul extern al ovulului. Uneori nici spermatazoizii sanatosi nu pot trece aceasta bariera pentru a genera embrionul.

Factori psihologici 

Factorii emotionali pot avea un rol foarte important atat in fertilitatea feminina, cat si in fertilitatea masculina

Intreg procesul reproductiv este controlat de catre un singur organ: creierul. Gandirea negativa sau stresul emotional pot uneori interfera cu capacitatea creierului de a controla acest proces. Depresia a fost in special studiata, inclusiv intr-un studiu al Universitatii Brown si altul al Universitatii din California, San Diego, fiind considerat un factor ce scade fertilitatea la femei. 

Expertii nu sunt siguri inca in ce mod infuenteaza emotiile fertilitatea, dar, cu toate acestea, multe clinici pentru infertilitate isi suplimenteaza oferta cu tratamente axate pe schimbarea modului de perceptie asupra acestei probleme. Aceasta situatie este cunoscuta ca legatura minte-corp. 

Studiile au aratat ca femeile cu probleme de infertilitate introduse intr-un program care sa le imbunatateasca modul de gandire au mai mari sanse sa ramana insarcinate decat cele care nu participa la acest program. Totusi influenta emotiilor este inca un subiect in dezbatere deoarece nu toti expertii sunt de acord ca acestea influenteaza fertilitatea.

Tratamentul infertilitatii din cauze necunoscute

In cazul unui astfel de diagnostic nu este recomandat sa renuntati la speranta. Exista inca o sansa de a ramane insarcinata, chiar fara a urma un tratament pentru fertilitate. De fapt, sansele de a ramane insarcinata in maxim 3 ani sunt de 30%.

Tratamentele pentru fertilitate pot fi utilizate pentru a creste aceasta probabilitate, chiar daca endocrinologul dumneavoastra nu a depistat cauza exacta a problemei. Acestea sunt cateva tratamente pe care ar trebui sa le luati in calcul:

Medicamente pentru fertilitate 

Daca ciclul dumneavoastra menstrual este neregulat, medicamentele pentru fertilitate pot fi folosite pentru a declansa dezvoltarea mai multor ovule intr-o luna, ceea ce va permite ca mai multe dintre acestea sa fie eliminate la ovulatie, sporind sansele de fertilizare.

Inseminarea intrauterina 

Inseminarea intrauterina este un tip de reproducere asistata tehnologic. Aceasta poate mari sansele ca spermatozoidul sa intre in contact cu ovulul. Sperma partenerului este pusa intr-un cateter, dupa o pregatire prealabila, apoi este eliberata in uter pentru a mari sansele ca unul dintre spermatozoizi sa fecundeze ovulul.

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro poate fi o solutie atunci cand exista o problema cu trompele uterine sau cu ovarele. Ovulele sunt extrase din ovar si fecundate in laborator cu sperma partenerului. Odata ce acestea se dezvolta in embrioni, vor fi implantate in uter.

Cum sa raman insarcinata? 

Chiar daca problemele tale de fertilitate nu pot fi explicate, acest lucru nu conduce la o viata fara copii. Studiile au aratat ca sansele unui cuplu de a concepe pe cale naturala dupa trei ani de infertilitate de cauza necunoscuta sunt intre 1% si 6%, comparativ cu cele ale unui cuplu fara probleme care are 20% sanse sa conceapa in fiecare luna. Chiar daca acestea nu sunt cele mai frecvente cazuri, ele arata ca exista posibilitatea conceperii fara ajutorul medicamentelor.

Unele cupluri insa, vor sa isi mareasca sansele utilizand medicamente pentru cresterea fertilitatii. Folosind medicamente ca clomiphene sau medicamente injectabile pentru a stimula ovulatia, multe cupluri au gasit rezolvarea problemei prin inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro. Studiile au aratat ca persoanele cu probleme de fertilitate inexplicabile au un mai mare succes in urma acestor interventii decat cuplurile ale calor cauze de infertilitate sunt cunoscute. Si oricare ar fi motivul infertilitatii, adoptia poate fi intotdeuna o solutie.

Daca primiti un diagnostic de infertilitate din cauza necunoscuta, puneti toate intrebarile care va framanta si discutati cu partenerul si cu specialistul toate optiunile, pentru a putea alege varianta potrivita pentru rezolvarea problemei voastre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate cauze Cauze infertilitate Infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre