Orhita (complicatie a oreionului la barbati)

/ / Modificat: 2011-05-23
Orhita (complicatie a oreionului la barbati)

Orhita este o afectiune genitala masculina aparuta ca urmare a complicatiei oreionului sau a unei alte afectiuni. Ea se caracterizeaza prin inflamarea unuia sau a ambelor testicule cauzata de o infectie bateriala sau virala. Daca nu este tratata la timp, poate duce la infertilitate si in cazuri severe, la deces.

Care sunt cauzele orhitei?

Cele mai multe cazuri de orhita apar ca urmare a infectiei barbatului cu virusul oreionului (paramixovirus). Este cunoscut faptul ca daca un barbat face oreion, exista un risc foarte crescut de a dezvolta aceasta boala genitala, de aceea este monitorizat atent in timpul evolutiei bolii. Boala mai poate aparea si ca rezultat al altor infectii ca: prostatita; epididimita; boli cu transmitere sexuala (gonoreea, clamydia, sifilisul etc.). Alte cauze ale orhitei mai pot fi: infectiile urinare recurente' traumatisme locale; anomalii congenitale ale tractului urinar.

Care sunt simptomele orhitei?

Cele mai comune simptome includ: umflarea, sensibilitatea, inrosirea si/sau senzatia de "greutate" in zona scrotului sau a testiculelor; durere in testicule (sau intr-unul singur) atunci cand este incordat sau in timpul tranzitului intestinal febra; greata sau varsaturi dureri la urinat, in timpul actului sexual, la ejaculare si in general in zona canalului inghinal; secretii anormale din penis; sange in sperma etc.

Cum se pune diagnosticul?

Daca se suspecteaza unele dintre simptomele enumerate mai sus sau pur si simplu se resimt dureri frecvente la nivelul testiculelor, atunci consultul medical este obligatoriu. Medicul specialist care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea orhitei este urologul. Acesta va face o serie de investigatii pentru a putea depista si confirma prezenta bolii: ecografie testiculara; tuseu rectal; examen de secretie uretreala (pentru depistarea tipului de infectie - cu bacterie sau cu virus); analize de sange pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala.

Care sunt complicatiile care pot aparea?

Daca afectiunea nu este depistata la timp sau nu se trateaza corespunzator pot aparea complicatii grave, chiar si decesul. Cea mai frecventa complicatie este atrofierea testiculara. Dupa ce aceasta apare, sechelele testiculare sunt inevitabile. Functiile testiculului afectat inceteaza si apare riscul de infertilitate masculina.

Cum se trateaza orhita?

Tratamentul afectiunii depinde de cauza care a dus la aparitia ei. Daca este vorba despre o infectie cu bacterii atunci se recomanda administrarea de antibiotice. Daca infectia este virala ea se trateaza cu antiinflamatoare. Bolile cu transmitere sexuale se trateaza individual in functie de tipul lor si odata cu vindecarea, trece si orhita. Se recurge la interventie chirurgicala doar in cazuri avansate si severe ale bolii. Atunci cand testiculul afectat sufera modificari purulente se intervine chirurgical pentru drenarea lui. Daca exista tesut testiculat degenerat, atunci se indeparteaza si acesta.

Exista cateva lucruri pe care bolnavul le poate face acasa pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea compliacatiilor: aplicatii locale cu gheata, dar nu direct pe piele, ci invelita intr-un prosop curat; (zilnic, timp de 15 minute); diminueaza durerile si inflamatia; repaos la pat, comprese cu apa rece pentru scaderea febrei; combaterea durerilor prin administrarea de analgezice, antiinflamatoare sau, daca acestea sunt severe, prin injectii locale cu analgezic; sprijinirea testiculului (stand in pozitie orizontala, cu o perna intre picioare pozitionata astfel incat sa il sustina); folosirea unei lenjerii intime lejere, largi, care sa nu puna presiune asupra testiculelor; protectia testiculelor cu vaselina; este recomandata folosirea prezervativului pe timpul tratamentului; uneori este posibil ca medicul sa iti recomande chiar abstinenta pe perioada tratamentului, in functie de severitatea bolii.

Daca orhita este diagnosticata si tratata la timp se poate vindeca complet fara repercusiuni. Testiculul afectat isi va relua functiile normale in doar cateva saptamani de la debutul tratamentului.

Se poate preveni orhita?

Boala poate fi evitata daca se fac la timp toate vaccinurile esentiale contra bolilor copilariei. De asemenea, poate fi prevenita daca se sta cat mai departe de bolnavii de oreion sau de alte boli contagioase. Contactele sexuale protejate cu prezervativ protejeaza impotriva bolilor cu transmitere seuxala, acestea fiind un declansator posibil al orhitei. Controalele periodice pentru examinarea prostatei, in special la barbatii peste 50 de ani, sunt esentiale in profilaxia acestei afectiuni a testiculelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni testicule Infectii

Articole recomandate

Citeste si despre